Uusi vuosi – uusi aika parisuhteessa!

Uusi aika!

Menneisyyttä voi muuttaa ja tulevaisuuteen voi vaikuttaa!

Vuoden vaihtuessa mietitään paljon aikaa. Tuossa taitekohdassa uusi aika, uusi vuosi, tulevaisuus on murtautumassa. Samalla edellinen vuosi ja menneisyys on vahvasti mukana. Mennyttä arvioidaan, mitä siellä oli hyvää, onnistunutta ja huonoa. Pyrkimys on tehdä tulevaisuudesta parempi. Tarkoitus on olla toistamatta samoja virheitä. Parempaan huomiseen innokkaimmat ottavat avuksi jopa uudenvuodenlupaukset.

Voisiko lupauksen antaa myös parisuhdevuodelle!

Mitä aika on parisuhteessa? Millaista parisuhdeaikaa eletään? Voiko ajan ottaa avuksi parempaan parisuhteeseen? Voiko menneisyyttä jopa muuttaa, voiko tulevaan vaikuttaa? Kyllä!

Tulevaan parisuhdevuoteen voi vaikuttaa. Sitä voi tehdä. Näkymäksi voi ottaa Pirkko Siltalan ajatuksen aika on spiraali. Tämän ajatuksen avulla voi katkaista tuhoavien menneisyyden tapahtumien vaikutukset nykyiseen parisuhteeseen. Menneisyyttä on mahdollista muuttaa näkemällä ja ymmärtämällä se toisin, uudella tavalla. Menneisyyden mellastajilta voidaan riisua aseet.

Toivottavasti sieltä voisi desibeleiksi tulla pelkoja, salaisuuksia, loukkauksia, jotka vielä itkettävät ja hakevat hyväksyntää.

Miten menneisyydessä syntynyt häiriö näkyy parisuhteessa? Aika on spiraali

Spiraalin voisi ymmärtää tapahtumana, joka jatkuvasti vaan toistuu ja toistuu. Spiraali, kehä pyörii ja samat asiat tapahtuvat johdonmukaisesti ja systemaattisesti. Pyöritään samalla radalla, eikä radalta päästä ulos.

Parisuhteessa tämä spiraali tai toistuvuus näkyy samankaltaisuutena. Tietty tapahtuma toimii ärsykkeenä. Kun kumppani sanoo, tekee tai on tekemättä, se toimii aktivoijana ja ärsykkeenä samaan tuttuun reaktioon tai tekoon. Ja näin spiraali toistuu. Tutun reaktion voi laukaista moni asia, myös  ympäristö tai valokuva.

Silloin kun spiraali ja toistaminen vaikuttavat kielteisenä, voidaan puhua menneisyyden trauman tai häiriön vaikutuksesta parisuhteeseen. Menneisyydessä syntynyt häiriö on voinut syntyä useissa vuorovaikutustilanteissa. Jonkun loukkaava teko tai toiminta on tapahtunut kenties kotona, koulussa tai päiväkodissa. Harrastusryhmässä, työpaikalla tai edellisessä parisuhteessa on saattanut myös tapahtua jotain kivuliasta. Tällöin parisuhteen nykyhetki ei pääse elämään eikä saa mahdollisuutta, koska reagoidaan ja suojaudutaan automaattisesti menneisyyden tapahtumaan ja menneisyyden totuuteen.

Ajassa tapahtuva spiraalisuus ja toistuminen syntyy erilaisissa vuorovaikutuskuvioissa. Taustalla pääasiassa on tilanteita, joissa ihmistä on loukattu, nolattu, syytetty, jätetty kuulematta tai huomioimatta. Näistä tilanteista ihminen luo itselleen on suojaavan käytännön, joka reaktiona parisuhteessa näkyy esimerkiksi välttelynä, huutamisena, vetäytymisenä, pelokkuutena keskusteluun.

Miten spiraali toistuu teidän suhteessanne?

Toistamisen katkaisu

Menneisyyden häiriön tai trauman tuhovoima on siitä, että se ei poistu itsestään. Spiraalin vaikutuskierteen voi kuitenkin katkaista. Nykyhetken mellakoinnin voi muuttaa puuttumalla menneisyyteen, muuttamalla menneisyyttä.

Toistamisen voi katkaista puhumalla. Voi hakea keskusteluapua ammattilaiselta lyhyemmäksi tai pitemmäksi  aikaa. Jokaisessa puhumisessa muuttuu aina jotain pienesti tai suuresti. Voi myös sanoittaa kumppanilleen ajatuksia, tuntemuksia ja muistoja, mitä omiin toistamisiin liittyy. Toivottavasti sieltä voisi desibeleiksi tulla pelkoja, salaisuuksia, loukkauksia, jotka vielä itkettävät ja hakevat hyväksyntää. Parhaimmillaan lyhyt puhuminen, kohdattu hetki, katkaisee menneisyyden häiriön – spiraalin pyörimisen. Miten voisit saada toisen puhumaan?

Ajassa tapahtuva spiraalisuus ja toistuminen syntyy erilaisissa vuorovaikutuskuvioissa.

Toistamisen kehää voi pehmittää tai katkaista muillakin keinoin. Toiselle on apua kävelystä, metsässä liikkumisesta. Toista tukee erilaiset harrastukset, kirjat, elokuvat, musiikin kuuntelu, auton korjaaminen, runous, soittoharrastus ja niin edelleen.

Menneisyyttä voi muuttaa ja tulevaisuuteen voi vaikuttaa!

Hyvää alkanutta uutta vuotta ja uutta parisuhdevuotta 🙂

Tuomo Kinnunen, perheneuvoja, Oulu

hyvinvointi rakkausklinikka parisuhde onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *