Uhkaako loma-ahdistus? Neljä ohjetta hyvään lomaan

joutsenet_2.jpg

Onko loma parhaimmillaan sinulle lepoa ja vauhtia? Haluaisitko kerrankin olla kotona vai vihdoinkin päästä jonnekin? Toivoisitko tapaavasi ihmisiä vai saavasi viettää aikaa omissa oloissasi?

1. Tunnista tarpeesi

Toivomista ei kannata pelätä, vaikka kaikki toiveet eivät toteutuisikaan. Monenlaisissa olosuhteissa voi toteuttaa pieniä palasia omista unelmistaan, kun ne ovat kirkkaana mielessä. Varsinkin lapsiperheissä yllättäviä tilanteita riittää. Silloin kun sattuu se iloinen yllätys, että asiat sujuvat tai on ylimääräistä aikaa, tilaisuuteen saa tarttua!

Toivomista ei kannata pelätä, vaikka kaikki toiveet eivät toteutuisikaan

Kaikkien toiveista on tärkeää puhua ajan kanssa. Jos toinen ei puhu tarpeistaan, toinen helposti luulee toisen tarvitsevan samaa kuin hän itse. Silloin hyvääkin tarkoittava toisen palveleminen voi muuttua karhunpalvelukseksi ja karvaaksi pettymykseksi.

Kummankin puolison tarpeiden lisäksi kannattaa miettiä myös parisuhteen tarpeita

Ei haittaa, vaikka et ymmärtäisi toisen lomaodotuksia. Toisen toiveita tarvitsee vain huomioida. Kummankin puolison tarpeiden lisäksi kannattaa miettiä myös parisuhteen tarpeita. Mistä suhteenne nauttii? Mikä saa suhteenne kukkimaan?

2. Tunnista pelkosi

Harva pysähtyy mielellään miettimään mahdollisia huonoja vaihtoehtoja, mutta epäonnistuneen loman kuvittelu voi auttaa saamaan kiinni siitä, mitä ei ainakaan halua. Moni asia, joka on ennen lapsia ollut lomassa parasta, kuten sopivan ravintolan etsiminen vasta nälän tullen, ei enää lapsiperheenä välttämättä tuota samanlaista iloa.

Vaikka etukäteissuunnittelu ei olisi aikaisemmin lomaan kuulunut, se voi auttaa kaikkien perheenjäsenten riittävässä tarpeiden huomioimisessa. Lapset (ja usein aikuisetkin) ovat huomattavan mukavaa lomaseuraa kylläisinä ja hyvin nukkuneina.

Pyydä kumppaniltasi ja isommilta lapsilta rohkeasti apua jo etukäteen

Omista peloista puhuminen turvallisessa parisuhteessa auttaa puolisoita yhdessä välttämään pahimmat karikot. Pyydä kumppaniltasi ja isommilta lapsilta rohkeasti apua jo etukäteen sellaisiin tilanteisiin, joiden tiedät olevan sinulle haastavia. Voit joutua opastamaan, jos tilanne on toiselle uusi, mutta tee se yhteinen tulevaisuus mielessä.

3. Varaudu pettymyksiin

Etukäteen voi miettiä ja puhua myös siitä, mikä auttaa kestämään pettymyksiä, joita niin arkena kuin lomillakin tulee. Tasaantuvatko tunteesi parhaiten halaamalla vai yksinäisellä kävelylenkillä? Auttaako sinua enemmän jäätelö, ystävällinen katse vai jokin ihan muu?

Epäonnistumiset ovat mahdollisuuksia suuren rakkauden osoittamiseen

Epäonnistumiset ovat mahdollisuuksia suuren rakkauden osoittamiseen. Jos itse aiheutat pettymyksiä toisille, on viisasta pyytää anteeksi. Jätä itse osoittelematta toisen virheitä silloin, kun kaikille on selvää, että kuka on epäonnistunut ja millä tavalla. Epäonnistunut tarvitsee rakkauden osoituksia aivan erityisesti.

4. Elä mahdollisimman hyvää arkea

Mitä enemmän arkinen elämä rasittaa sinua, puolisoasi tai parisuhdettanne yli voimien, sitä suuremmat paineet lomaa kohtaan helposti kertyy. Mitä suuremmat odotukset lomalle on kertynyt, sitä suuremmilta tuntuvat myös mahdolliset pettymykset. Riitojen riski on suuri, jos lomalle lähdetään aivan arjen uuvuttamina ja kohtuuttoman suurin odotuksin, joista ei ole etukäteen keskusteltu.

Mahdollisimman hyvän arjen elämisen ohjeiksi antaisin hyvin samanlaiset ohjeet kuin lomallekin

Mahdollisimman hyvän arjen elämisen ohjeiksi antaisin hyvin samanlaiset ohjeet kuin lomallekin: Tunnista ja kerro kumppanillesi tarpeistasi, peloistasi ja siitä, mitä kaipaat pettyessäsi. Pyydä anteeksi ja osoita rakkautta epäonnistuneelle.

Terveisin,

Sini Rantakari

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *