Suojaudu netissä traumalta. Sulje silmät!

bullying-679274_1920.jpg

Kuvat ja äänet voivat traumatisoida ihmisen. Kauhea aineisto tallentuu mieleen ja puskee tahdostamme huolimatta uudelleen ja uudelleen tietoisuuteemme. Mutta siltä voi suojautua tai ainakin rajoittaa sen tekemää tuhoa.

 

Nykymaailmassa emme voi panna lapsia ja nuoria pulloon ja kasvattaa heitä ilman internettiä – eikä ole tarpeenkaan. Netti on monin tavoin hyödyllinen ja viihdyttävä. Mutta voimme opettaa lapsiamme suojaamaan itseään järkyttävältä materiaalilta.

 

Sulje sivu, laita ääni pois,

Jokainen sekunnin sadasosakin on tärkeä!

 

Voimme kertoa lapsille millaisille sivustoille ei kannata eksyä ja keskustella siitä, mihin he ovat törmänneet. Kannattaa keskustella ryhmäpaineesta ja siitä kuinka ei ole ‘coolia’ katsella saati jakaa kaikkea. Voimme opettaa lapsillemme tärkeän pelastaumiskeinon traumatisoivalta materiaalilta: LAITA SILMÄT KIINNI HETI! Sulje sivu, laita ääni pois, jos kykenet. Usein materiaali on niin järkyttävää, että normaali toiminnanohjauksemme häiriintyy niin, ettemme kykene löytämään oikeaa näppäintä tai ruksia sivulta, jotta saisimme sen kiinni. Voimme sulkea läppärin kannen heti, kääntää puhelimen alassuin tai poistua huoneesta. Jokainen sekunnin sadasosakin on tärkeä! Mitä vähemmän kauheaa materiaalia tallentuu aivoihimme, sitä vähemmän on sisältöä, mitä työntää tietoisuuteemme traumatakautumina.

 

Pelottavien asioiden jakaminen rauhallisen aikuisen kanssa auttaa palauttamaan turvallisuuden tunteen

 

Lasten ja nuorten maailmassa arvoksi voi nousta olla cool. Silloin järkytyksen tunteet kätketään sisälle. Mutta se vain lisää trauman voimaa. Kannattaa rohkaista lasta tai nuorta kertomaan vanhemmille mihin on törmännyt. Kertomista voi helpottaa tekemällä vaikeista ja kuohuttavista aiheista keskustelun jo edeltä käsin normaaliksi. Siksi esimerkiksi seksistä, vihan ilmauksista ja väkivallasta kannattaa keskustella jo ennen kuin ne tulevat pakottavasti ajankohtaisiksi netissä. Pelottavien asioiden jakaminen turvallisen ja rauhallisen aikuisen kanssa vähentää järkytyksen voimaa ja auttaa palauttamaan turvallisuuden tunteen.

 

Osa netin kuvastosta on sellaista, joka järkyttää syvästi. Itse koen flash backeinä muutamaa hirveää tapahtumaa, joihin olen sattumalta törmännyt netissä. Yhdessä videossa on rauhallinen pihamaisema. Ihmiset seisovat talon nurkalla, mutta ilmaa viiltää ympärileikattavan tytön kirkuna. Muisto lapsen tuskan huudosta saa minut vielä vuosia myöhemmin hätääntymään. Järkytys ja avuttomuus tuntuvat edelleen fyysisenä kipuna. Jos minut, elämää nähneen viisikymppisen naisen, traumatisoi 0,5-2 sekuntia internetmateriaalia, mitä se tekee lapselle tai nuorelle? Anna lapselle, nuorelle tai itsellesi keinoja hallita internetin ärsykevirtaa.

Terveisin perheneuvoja Iiris Koskinen

 

Uutisten traumatisoivasta vaikutuksesta kirjoitti The New York Times 2016

 

Kommentit (1)
  1. Kyllä toi netti on aika törky täytteinen paikka, että on mukavaa kun isommillakin sivuilla pystytään jakamaan varsinkin nuorille lapsille tärkeää tietoa! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *