Sid ja Nancy – epätoivoinen rakkaus
Mistä Sid Vicious ja Nancy Spungen tunnetaan? Heidät tunnetaan vauhdikkaasta elämäntavasta ja nuorena kuolleina punk idoleina. Molemmat kuolivat 70 luvun lopussa. Sid oli myös Sex Pistols yhtyeen basisti. Bändin nokkamies Johnny Rotten lauloi tuolloin nyt kuolleen prinssi Philipin vaimosta, Englannin kuningatar Elisabetista, ettei hän ole ihminen.
Hyväksyntä ei tässäkään asu toisessa, pönkittäjässä, vaan se asuu ja on löydyttävä itsestä
Sidin ja Nancyn värikäs yhteinen taival kesti 2 vuotta. Elisabetin ja hänen juuri kuolleen miehensä prinssi Philin taival kesti 73 vuotta.
Kuninkaallisilla oletettavasti kruunu meni kaiken yli, myös parisuhteen yli. Mikä Sidillä ja Nancyllä meni parisuhteen yli? Se voisi olla se toinen asia, mistä heidät muistetaan, epätoivoinen rakkaus (desperate love).
Miten ilmenee?
Yksi epätoivoisen rakkauden ilmenemismuoto on katoaminen, sulautuminen, minän kadottaminen. Epätoivoisen rakkauden päämääränä on saavuttaa hyväksyntä. Tätä epätoivoinen rakkauden etsijä hakee hinnalla millä hyvänsä, sinnikkäästi ja epätoivoisesti. Hän uskoo, että tuo perustarve asuu toisessa ihmisessä, katoamisessa toiseen ihmiseen. Hänellä saattaa olla taustalla mielikuva lapsesta, jonka onni on syntynyt äidin rinnoilla rajattomuudesta, häivyttämällä ja kadottamalla oman itsensä.
Niin kuin Sid ja Nancy, kaksi samanlaista intohimoista ja epätoivoista hyväksynnän etsijää löytävät usein toisensa. Tragedia on siinä, että tämä kahdestatullutyksi- sulautuma ei voi kestää ikuisesti, vaikka toivomus on. Jossain vaiheessa toinen pyrkii olemaan myös omaa mieltä ja itsenäistymään. Hän haluaa kantaa vastuuta myös omasta elämästään ja tässä itsenäistymisharppauksessa tulee särö toisen miellyttämiseen, hänen kaikkien tarpeidensa toteuttamisessa. Persoonien välille alkaakin syntyä rajoja, yhdestä tulee kaksi.
Enää me ei ollakaan ihan samanlaisia. Enää ei käy minulle SAMA kuin sinulle. Elämään tulee ERImielisyyksiä. Tähän ERIllisyyteen Sid ja Nancy eivät päässeet. Sen tiesi Sidin bändi laulaessaan ei tulevaisuutta, ei tulevaisuutta sinulle, tarkoittaen kuningatar Elisabetia. Se tulikin omaan epätoivoisen rakkauden nilkkaan.
Johnny Rottenin sanoin, God save the Queen, Jumala pelastakoon kuningattaren tällä hetkellä surussaan
Katoaminen, epätoivoinen rakkaus, itsestä luopuminen voi liittyä muuhunkin kuin parisuhteeseen. Ihminen voi kadottaa, sulautua, luovuttaa oman määräämisoikeutensa aatteeseen, ideologiaan, politiikkaan, puolueeseen, uskontoon, työhön, harrastukseen. Kaikessa taustalla on ajatus, että toiminta tai hyväksyntä ei nouse minusta itsestä vaan se on annettu sijaiselle tai korvattu toisella.
Epätoisen rakkauden ja katoamisen taustalla voidaan ymmärtää kaoottinen tai turvaton kiintymyssuhde varhaisessa lapsuudessa.
Toinen ilmenemismuoto voisi olla pönkitys. Kun katoamisessa oli kysymys enemmän minun toiminnasta, pönkityksessä on kysymys kumppanini roolista, sinästä.
Pönkityksessä minulla ja kumppanillani on vahva suhde niin, että minä tukeudun VAHVEMPAAN tai viisaampaan tai suurempaan sinään, kumppaniin. Tämän epätoivoisen rakkauden väliin ei pääse kukaan. Pariskunnan salainen sopimus rikkinäisyys ja yksinäisyys, maailma on pettänyt meidät, toimii yhteisenä siteenä ja yhdistäjänä. Pariskunta näyttäytyy tiiviinä yksikkönä. Jos joku koetaan uhkana, siihen puolustaudutaan yhdessä ja isosti.
Hyväksyntä ei tässäkään asu toisessa, pönkittäjässä, vaan se asuu ja on löydyttävä itsestä. Minä voin kuitenkin löytää sen toisen vuorovaikutuksen avulla.
Laajennetusti voisi ajatella, että ihminen luo suhteen, yhteyden kaikkeen. Meillä on esimerkiksi suhde, mielikuva vanhempiin, työhön, musiikkiin, kirjaan, elokuviin, paikkakuntiin, sukuun, kännykkään, tietokoneeseen, koiraan, kissaan, kevääseen, peipposen lauluun. Yhteys edellisiin tai mielikuva saa aikaan meissä mielihyvää tai mielipahaa, hyväksyntää tai hylkäämistä.
Tihkukoon myös meille jumalaista rakkautta kevääseen ja parisuhteeseen
Jos esimerkiksi kännykkä on kaikki kaikessa, silloin olemme pönkittämisen puolella. Tämä ilmenee ahdistuksena, levottomuutena ja turvattomuutena, kun olemme erossa kännykästä. Tuolloin tuki ja hyväksyntä itsestä on siirretty toiseen. Turva tulee kun kännykkä on iholla, läsnä, kädessä.
Mistä epätoivoinen rakkaus voisi johtua?
Yksi oletus on , että on jäänyt yksin kun ei olisi pitänyt. Eli lapsena tai tiukoissa myöhemmissä tilanteissa ei ole saanut turvaa, tukea YHTEYDESTÄ eikä aikuisen LÄSNÄOLOSTA. Todennäköisesti jossakin vuorovaikutus tilanteessa on jäänyt yksin itseä suuremman tunteen, tilanteen tai kysymyksen kanssa. On joutunut kenties paniikkiin tai pakokauhuun. Tämä tilanne saattaa ajaa hakemaan myöhemmässä elämässä turvaa totaalisesta YHTEYDESTÄ toiseen, katoamisesta, sulautumisesta.
Mikä voisi auttaa pois epätoivoisesta toiseen tukeutumisesta?
Voit esimerkiksi lähteä hahmottamaan omaa elämää sen vuorovaikutustilanteista käsin. Tehdään oman elämän historiasta häpeä-hyväksyntäkartta tai häpeä-hyväksyntämatka. Laadit paperille tai omaan mieleen eri elämänvaiheiden tilanteita, missä joku ihminen sai sinut tuntemaan häpeää ja vastaavasti tuntemaan arvostusta ja hyväksyntää. Häpeämuistot voivat johdattaa sinut turvattomuuden ja yksinjäämisen tilanteiden ymmärtämiseen. Ja arvostuksen ja hyväksynnän tilanteista voit löytää minä itse riitän, ankkuria ja luottamusta itseen, minään.
Sex Pistolsin, Johnny Rottenin sanoin, God save the Queen, Jumala pelastakoon kuningattaren tällä hetkellä surussaan. Tihkukoon myös meille jumalaista rakkautta kevääseen ja parisuhteeseen,
Tuomo Kinnunen, perheneuvoja Oulu