Seksi – sitä on hiinä ja hiinä
Unsplash/ Thomas Curryer
Seksi vähenee niin parisuhteissa kuin irtosuhteissa. Yhdysvaltalainen tutkimus JAMA Network Open – tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan yhdyntäkerroilla mitattu seksi on hiipunut erityisesti nuorilla aikuisilla länsimaissa. Tutkimus herättää ymmärrettävästi huomiota – ja ehkä myös huolta. Mutta jään kysymään: kenelle tämä on ongelma?
Onko olemassa joku normi, joka pitäisi täyttää?
Voihan olla, että parisuhteessa elävät eivät koe yhdyntäkertojen vähentymistä ongelmaksi.
Seksielämäänsä tyytyväiset parit tietävät, ettei intohimo ole staattinen tila, vaan se vaihtelee samalla tavoin kuin muutkin tunteet. Oman haavoittuvuuden eli arkojen tunteiden ja ajatusten paljastaminen luo kahden ihmisen välille uudistavan tunnesiteen. Kiintymyksen lisäksi intiimiin seksuaalisuuden toinen tärkeä ominaisuus on turvallisuus.
Toimiva seksielämä lisää tutkitusti parisuhdetyytyväisyyttä. Romanttiseen suhteeseen vaatii siis rakkauden ja sitoutumisen lisäksi vetovoimaa ja intohimon kokemusta. Myöhemmällä iällä ja kuormittavissa elämäntilanteissa kaipaamme enemmän turvallisuutta kuin intohimoa.
Jos ihminen on seksuaalisessa kanssakäymisessä luomatta tunneyhteyttä kumppaniinsa, seksi muuttuu rutiiniksi. Jos yhteys jää vain fyysiselle tasolle, ihminen lähtee etsimään tunnehuippuja uuden rakkauden kohteen avulla.
Frank Mckenna, Unsplash
Pariterapiassa pohdimme usein sitä, ovatko seksiongelmat parisuhdeongelmien syy vai seuraus. Seksuaalinen kipinä voi jäädä helposti fyysisen tai henkisen väsymyksen taakse. Seksuaalisesta läheisyydestä huolehtiminen tarkoittaa myös omasta hyvinvoinnista huolehtimista.
Moni pitkässä parisuhteessa elävä kärsii siitä, että intohimo hiipuu eikä seksi tunnu enää kiinnostavalta. Yksi mahdollisuus on arvioida omaa tilannetta Väestöliiton parisuhdekurssin avulla. Linkistä aukeavalla kurssilla voi arvoida linkin väitteitä ”tämä toimii meillä/ tätä toivoisin lisää/ tämä ei ole minusta tärkeää”.
kevätterveisin
Kirsi