Ratkaiseeko raha parisuhteessakin?
Raha-asiat tulevat jatkuvasti esiin pariskuntien puheissa perheneuvonnan vastaanotolla. Usein voi ajatella, että taloudelliset kysymykset ovat vain kanava, jota kautta purkautuvat parisuhteen varsinaiset ristiriidat tai käsittelemättömät asiat. Raha voi kuitenkin tuoda myös ihan omanlaiset ongelmat ihmisten suhteisiin. Seuraavassa on muutamia ajatuksia tai huomioita, miten taloudelliset tekijät näkyvät parisuhteiden ja perheiden vaikeuksissa.
Jatkuvat rahahuolet heikentävät ihmisten kykyä rauhoittaa ja lohduttaa itseään
Kun rahaa on liian vähän. Taloudelliset huolet ja niistä syntyvä stressi vaikuttavat ihmisiin monin tavoin. Yksi masentuu ja lamaantuu. Toisen ärsyyntymiskynnys voi olla hyvin matala. Joku taas ylihuolehtii ja kontrolloi. Jatkuvat rahahuolet heikentävät ihmisten kykyä rauhoittaa ja lohduttaa itseään. Silloin eteen tulevia ristiriitoja tai erimielisyyksiä on vaikea ratkoa rakentavalla tavalla. Itsensä rauhoittamista olisi tärkeää opetella, vaikka monet joutuvatkin elämään aivan todella kohtuuttomilta tuntuvissa taloudellisissa tilanteissa.
Kun suhtautuminen rahaan on erilaista. Vaikeutta parisuhteeseen tuo, jos puolisoiden rahankäyttötottumukset ovat erilaiset. Toinen voi budjetoida ja ajatella menot ja tulot tarkasti ja pyrkiä elämään suunnitelmallisesti. Toinen voi taas ajatella, että rahaa käytetään siihen mihin tarvitsee. Ja sitten jos kassan pohja pilkistää, niin vasta silloin tarvitsee miettiä, miten tästä selvitään. Jos parisuhteessa tai perheessä mennään samaan aikaan näin eri tavoilla, niin yhteentörmäyksiä tulee.
Kun rahalla on erilaiset merkitykset. Tämä on hieman toinen muunnelma samasta teemasta kuin edellinen. Toiselle raha voi olla pelkästään käytännöllinen asia. Rahaa on hyvä olla, jotta saa hankittua sen mitä elämässä tarvitsee tai haluaa. Mutta sillä ei muuten ole suurempaa merkitystä. Toiselle raha voi olla taas tärkeä turvallisuustekijä. Jos taloudellinen tilanne ei ole pitkällä aikavälillä turvattu, niin tulee turvattomuus, ahdistus ja hätä. Eli henkinen hyvinvointi vaatii taloudellista puskuria. Samassa parisuhteessa hankala yhtälö.
Kun raha on valtaa. Monilla pareilla tulot ja/tai omaisuus ovat hyvin erilaiset. Ongelmaksi tällainen tilanne kääntyy silloin, jos asemat tai roolit parisuhteessa tai perheessä määrittyvät taloudellisten tekijöiden mukaan. Eli jos se jolla on rahaa, päättää tai sanelee, miten eletään ja millaisia ratkaisuja tehdään. Se jolla on rahaa, ottaa myös vallan. Parisuhteesta tulee tällöin alistussuhde. Sellainen ei ole kenenkään kannalta hyvä tilanne.
Monella muullakin tavalla raha vaikuttaa parisuhteisiin. Esimerkiksi uusperheissä on aivan omanlaisiaan raha-asioihin liittyviä haasteita. Mutta mitä tästä sitten voisi ajatella? Ainakin, ettei taloudelliset asiat ole vain sivuseikka, jonka voi jättää huomiotta. Tai ajatella, että kyllä ne siitä lutviutuvat kunhan suhde on muuten kunnossa. Puolisoiden on hyvä keskustella raha-asiatkin perin juurin, jotta juuri oman parisuhteen kannalta hyvä vaihtoehto asiaan löytyy. Yhtä oikeaa ratkaisua ei varmaankaan ole. Mutta tietoinen ja tasapuolinen sen joka tapauksessa olisi hyvä olla.