Rakentaminen voi parhaimmillaan lujittaa parisuhdetta
Kuulen usein yleisenä väitteenä, että rakentaminen tai remontoiminen johtaa parisuhteen kriisiin ja eroon. Tämä on vain joskus totta. Väitän, että oman kodin yhdessä rakentaminen parhaimmillaan on tärkeä parin tunnesidettä vahvistava juttu. Erilaisia sudenkuoppia voi välttää, kunhan ensin myöntää niiden olemassaolon ja oikeasti tekee viisaammin. Ai miten?
Yleisin kriisitilanne perheneuvojan vastaanotollani rakentamiseen liittyen on, kun väsynyt Rakentaja ja väsynyt Arjenpyörittäjä eivät enää lainkaan muista, miksi halusivat ylipäätään olla yhdessä ja rakentaa kotia. Tämän voisi välttää, jos rakentamisen ja remontoinnin suunnitteluvaiheessa käytettäisiin runsaasti keskusteluaikaa myös parisuhteen hyvinvointiin liittyviin aiheisiin. Itse asiassa näistä mielestäni pitäisi aloittaa koko projektin suunnittelu! Sillä koti ei rakennu vain seinistä, vaan myös ihmisten välisistä suhteista.
Nykyään ajattelen, että ennen rakentamiseen ryhtymistä olisi hyvä olla perheneuvojan ja rakentamisen ammattilaisen yhteinen konsultaatio.
Elämää ei voi laittaa tauolle, kun rakentaminen alkaa. On tärkeää varata oma aikansa koko perheen yhteisille hetkille, kuten esimerkiksi päiväkodin tai koulun juhlille, syntymäpäiväjuhlinnalle (myös aikuisten!), ystäväperheiden tapaamiselle. Ja yhtä tärkeää on ottaa aikaa parisuhteelle: puoli tuntia hellyydelle, tunti oikealle kuulumisten vaihdolle, seksitreffit silloin tällöin.
Liian tiukka aikataulu leikkaa aina ensimmäiseksi rakennusprojektin ulkopuolisen elämän pois. Rakentamisessa työn teettäminen on kallista, joten asioiden täytyy mennä aikataulussa, muuten talous romahtaa. Aikataulun ja talouden suunnittelun yleisin virhe näyttää olevan liika optimismi. Realismia, mielellään inhorealismia aikataulun ja budjetin laadintaan!
”Sä et tehnyt yhtään mitään rakennuksella! – Ja sä et koskaan ollut lasten kanssa. Mä pyöritin koko arjen yksin!” Yleiset vuorosanat kriisiin joutuneilla pariskunnilla. Minusta on itsestään selvää, että rakentamiseen liittyy Rakentajan rooli ja Arjenpyörittäjän rooli. Mutta jos unohdetaan perusteellisesti keskustella siitä, mitä näihin rooleihin liittyy ja kuka niistä vastaa ollaan ongelmissa. Voivatko molemmat tehdä molemmista rooleista jotakin vai onko niin, että toinen on Rakentaja ja toinen Arjenpyörittäjä? Tästä on syytä sopia etukäteen, sillä muuten odotukset leijuvat sanomattomina ilmassa ja kummankin tyytymättömyys lisääntyy hetki hetkeltä.
Nykyään ajattelen, että ennen rakentamiseen ryhtymistä olisi hyvä olla perheneuvojan ja rakentamisen ammattilaisen yhteinen konsultaatio, niin paljon näen erouhkaan ajautuneilla pareilla huonoa keskustelua ja tiedon puutetta nimenomaan suunnitteluvaiheessa. Jos joku rakentamisen ammattilainen innostuu tästä, niin voi ottaa minuun yhteyttä.
Parin tunnesiteen kannalta olennaisen tärkeä rakennusvaiheessakin muistettava asia on haaveilu. Kodin rakentaminen on mitä suurimmassa määrin tunneasia. Muistetaanko keskustella siitä, mitä sana ”KOTI” tarkoittaa itse kummallekin? Millaista kotia haluamme rakentaa? Millaista elämää siinä uudessa kodissa eletään? Jos tunneside pariskunnan välillä pääsee täysin katkeamaan rakennusaikana, ei enää ole kotia. Mutta näin ei siis tarvitse käydä!
Muistakaa ainakin nämä:
- Ottakaa huomioon, että muu elämä ei jää tauolle rakentamisen ajaksi.
- Keskustelkaa paljon jo suunnitteluvaiheessa ajankäytöstä ja vastuunjaosta.
- Olkaa taloudessa realisteja.
- Muistakaa, että koti on lopulta ihmisten välinen tunnesuhde.
Kodin rakentamiseen kannustaen, Mari Kinnunen