Parisuhde ja hiljaisuus

Ottaako päähän, kun kumppani ei puhu? Tai ahdistaako, kun kumppani on aina vaatimassa keskustelemista? Tai oletko muuten vain miettinyt, mitä annettavaa hiljaisuudella voisi olla parisuhteelle?

Hiljaisuus voi hoitaa myös parisuhdetta. Kuva Pexels.

Ainakin itse tarvitsen säännöllisesti hiljaisuudessa olemista, olkoon se sitten luonnonrauhaa metsäpolulla tai kotona yksin olemista. Rakastan maata lattialla selälläni ja kuulostella, mitä kehossani ja mielessäni on meneillään. Saan silloin kosketuksen omaan sisimpääni. Hiljaisuudessa asiat tuntuvat löytävän paikkansa ja mittasuhteensa, ja kehoon leviää hoitava rauha. Moni kokee samoin, ja meditaation ja tietoisen läsnäolon hyvää tekeviä vaikutuksia on tutkittu paljon tieteellisestikin.

Puhumisella on toki tärkeä osansa parisuhteessa, niin haastavien asioiden selvittämisessä kuin arjen ja hyvien asioiden jakamisessakin. Joskus toisen osapuolen hiljaisuus esimerkiksi riidan keskellä voi olla vallankäyttöä, mutta usein siihen syynsä ja sille on hyvä antaa tilaa. Hiljaisuudella on kuitenkin myös positiivinen, rakentava ja rikastuttava puolensa. Sitä voi alkaa katsoa uusin, myönteisin silmin – tai pikemminkin kuunnella uusin, myönteisin korvin. Hiljaisuudella voi olla paljon annettavaa suhteen syvenemiselle ja yhteyden vahvistumiselle.

Tässä muutamia harjoituksia kokeiltavaksi.

Katso kumppaniasi silmiin kaikessa rauhassa, ilman sanoja. Katselkaa yhdessä. Jos se tuntuu turvalliselle, pidentäkää aikaa. Silmiin katsominen on usein hyvin syvälle menevä kokemus. Se osuu varhaisiin kerroksiin meissä. Se voi luoda olon hyväksytyksi tulemisesta ja yhteydestä.

Kuuntele kumppaniasi hänen puhuessaan ilman, että mietit mitä vastaisit hänelle. Voit myös kertoa, että harjoittelet kuuntelemista ja haluat kehittyä siinä. Voit pyytää ystävällisesti, että kumppani vuorostaan kuuntelee sinua kaikessa rauhassa sinun puhuessasi. Omaa läsnäoloa toisen puhuessa ja hiljaisuutta vuorosanojen välissä on antoisaa harjoitella.

Hengittäkää samaan tahtiin. Voit tehdä tämän vaikka ollessanne sohvalla, ilman että edes kerrot siitä kumppanille. Sopeuta hengityksesi toisen rytmiin. Kuulostele, mitä sinussa tapahtuu. Keskity tuntemaan yhteyttä kumppaniisi. Tämän voi tehdä myös yhdessä, tietoisesti. Myös ihmisten sydämenlyönnit saattavat synkronoitua lähellä ollessa. Ihmeellistä!

Koskettakaa toisianne niin, ettette puhu mitään. Aistikaa, havaitkaa, huomatkaa miltä kosketus tuntuu. Hidastakaa. Nauttikaa toisistanne hiljaisuudessa. Tämänkin voi tehdä niin, ettei siitä kerro toiselle. Oma kyky olla läsnä on merkittävä tekijä seksuaalisessa nautinnossa.

Olkaa vain. Lojukaa, levätkää yhdessä. Älkää ottako paineita puhumisesta tai koskettamisesta. Älkää suorittako suhdetta. Kuunnelkaa ympärillä olevia ääniä, havaitkaa pieniä asioita, olkaa lempeitä itsellenne ja toisellenne. Antakaa hiljaisuuden hoitaa.

Levollisin marraskuuterveisin,

Johanna

hyvinvointi rakkaus parisuhde mindfulness
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *