Musiikin ihmeellinen, terapeuttinen voima
Mielimusiikin hoitavasta vaikutuksesta muun muassa ahdistukseen, masennukseen ja erilaisiin aivosairauksiin on vahvaa tutkimusnäyttöä. Minulle, Spotifyn suurkuluttajalle, musiikin kohottava, tyynnyttävä tai keskittymistä parantava vaikutus on aina ollut selvää.
”Biisimuistissani” elämä jaksottuu ajankohtaisen musiikin mukaan. Merkittävät hetket kuten pitkän parisuhteen päättyminen, aviomiehen tapaaminen ja ystävän yllättävä kuolema muistuvat mieleen kappaleista joihin liittyy vahva tunnelataus. Elämäni varrelta löytyy monta teema- ja voimabiisiä. Ainoa elämänjakso, jolta merkittävät musiikkimuistot puuttuvat, ovat poikieni pikkulapsivuodet. Tosin en muista ilman valokuvia juuri mitään muutakaan noista vähäunisista vuosista. Tai voi olla, että Titinallet ja Fröbelin palikat ovat haudanneet muut musiikkimuistot.
Musiikki on ehdoton voimavara arkeen! Kirjalliset työt sujuvat mukavasti rauhallisen taustamusiikin avulla. Kodin siivouksen suoritan aggressiivisen rockin potkimana. Silitettävien vaatteiden kasat olisivat paljon korkeampia ilman energisoivaa musiikkia. Aamu alkaa työmatkalla hyvillä mielin autossa päivän hittejä kuunnellen ja laulaen. Jos urheilu ei huvita, niin musiikkia korville! Hiihto lähiladun ylämäkivoittoisella reitillä ei ole koskaan kulkenut lujempaa kuin Gun´s and Roses´in voimalla.
Yksi kappale voi myös herkistää erosta katkeran nopeammin kuin kymmenen syväluotaavaa kysymystä.
Musiikki on mahtava työkalu myös psykoterapeuttisessa työssä. Tapaamieni parien rakkaustarinat muistan usein laulujen tarinatyyppeinä. Erosta toipujien kanssa työskennellessäni kysyn heiltä musiikin merkityksestä eroprosessissa. Joskus ihmisten on vaikea kohdata itsessään vihan tai surun tunteita joita tarvitaan erosta selviytymiseen. Ihminen voi yhdellä kappaleella kuvata tunteitaan paremmin kuin tunteja puhumalla. Yksi kappale voi myös herkistää erosta katkeran nopeammin kuin kymmenen syväluotaavaa kysymystä.
Ohjaamassani perheneuvonnan eroryhmässä esitellään viimeisellä kerralla itselle tärkeä musiikkikappale. Tämä on mielikohtani ryhmäprosessissa. Se ikään kuin viimeistelee selviytymistarinan, hiljentää kehollisen tuntemuksen äärelle ja kostuttaa ohjaajankin silmäkulmat.
Jotain erityisen koskettavaa on suomenkielisissä rakkauslauluissa. Sanat ovat tunnekielellä ja sävelet usein tutun melankolisia ja raastavia. Lapsuudessa inhosin iskelmiä, mutta talonrakennusvaiheessa opin pitämään niistä timpurin soittaessa iskelmäradiota. Tanssiravintolassa on kiehtovaa katsoa kuinka toisilleen tuntemattomat ihmiset painautuvat toisiinsa dramaattisen tangon liimaamina. Se on aikamoinen kontrasti väsyneille ja kiireisille pariskunnille ruokakaupassa.
Lopuksi nostan esiin yhden suuren kappaleen. Jari Sillanpään Sinä ansaitset kultaa olisi pitänyt valita ilmestymisvuotensa parisuhdeteoksi! Olen kuullut monia tarinoita kuinka tämä kappale saa kumppaniaan huonosti kohdelleen pyytämään anteeksi käytöstään. Se myös toimii voimabiisinä suhteessa huonosti kohdelluille: ”minua ei kohdella enää näin, ansaitsen parempaa!”
Maailma on täynnä hienoa musiikkia. Vaikuttavia musiikkihetkiä sinulle!
Hienosti kirjoitettu. Meilläkin koko perhe rentoutuu musiikin parissa. Ja Gunnareita päästään vaimon kanssa kuuntelemaan toistamiseen ensi kesänä!!
Vanhempi poika on kehitysvammainen, hänelle musiikki on erityisen tärkeää. Taikofon tuli joulupukin tuomana vuosi sitten ja on päivittäin käytössä.
Kiitos kommentista, anteeksi että vastaan näin viiveellä! (Luulin vastanneeni, ongelmia tekniikassa :)) On ihanaa nähdä erityisesti lasten nauttivan musiikista! Menette ilmeisesti Tallinnaan, minä en valitettavasti pääse sinne, joten ei auta kuin muistella Hämeenlinnan konserttia 🙂 Mukavaa keikkaa ja muita musahetkiä perheellesi! 🙂
[…] Moni ihminen kertoo turvautuvansa musiikkiin silloin, kun on hankalaa tai kun tarvitsee rauhoittumista. Kurjaa oloa, riitoja, pettymyksiä ja surua voi käsitellä myös musiikin avulla. Joskus jokin biisi kolahtaa kuin nakutettu omaan mielenmaisemaan tai se antaa sanoja, joita muuten on vaikea löytää. Lue lisää musiikin terapeuttisesta voimasta tästä blogista. […]