Miten sitoutunut olet parisuhteeseesi asteikolla 0-5?

img_2451.jpg

Olemmeko molemmat sitoutuneet parisuhteeseemme samalla tavoin ja yhtälaisella intensiteetillä? Sitoudummeko avioliittoon? Onko avoliitto sitoutumisemme aste? Mitä merkitsee uskollisuus? Onko suhteemme avoin suhde, on/off -kierteessä vai onko se “friends with benefits” – asetelma? (molemmat osapuolet pääsevät nauttimaan säännöllisestä seksistä ilman parisuhteen sitoumuksia). Vai onko erillissuhde meille sopiva parisuhteen muoto? Erillissuhteessa toteutuvat kaksi ehtoa: kumppanit pitävät itseään pariuhteessa elävinä ja myös muut mieltävät heidät pariksi.

Sitoutumiseen vaikuttavat sekä tunteet että järki

Sitoutumiseen vaikuttavat sekä tunteet että järki. Silloin kun sitoutumisesta uskalletaan puhua avoimesta ja keskustella molempien näkökannoista ja sitoutumiseen liittyvistä tunteista, ollaan vakaalla pohjalla. Yhteisen ymmärryksen löytäminen sitoutumisen asteesta ja toiminta sen suhteen vähentävät epävarmuutta ja  lisäävät suhteeseen turvallisuuden tunnetta. Usein tätä keskustelua käydään suhteen alussa. Lopulliset ratkaisut tai tilanteen päivitys jäävät joskus ilmaan roikkumaan järkisyitä ratkaisematta sekä tunteita sivuuttamalla . 

Olen törmännyt melko usein pariterapiassa siihen, että odotukset, toiveet, unelmat ja tarpeet pariskunnilla sitoutumisen tasosta ovat erilaiset. Olisi kuitenkin kohtuullista ja tasapuolista, että molemmat tulisivat kuulluksi ja ymmärretyksi oikein tällaisessa parisuhteen perustuksen teossa. Sitoutuminen kumppaniin on merkityksellinen parisuhteen kivijalka. 

Sitoutuminen kumppaniin on merkityksellinen parisuhteen kivijalka

Sitoutuminen koetaan yleensä myönteisenä asiana. Parisuhteeseensa tyytyväinen ihminen kokee sitoutumisen vapaaehtoiseksi. Hänen mielessään se yhdistyy omistautumiseen, jatkuvuuteen, jakamiseen, uskollisuuteen ja keskinäiseen luottamukseen. Onnettomassa ja epätyydyttävässä suhteessa ihminen alkaa kokea sitoutumisen toisen haluna kahlita ja hallita.

Sanotaan, että ihminen haluaa sitoutua, jos suhde antaa enemmän kuin ottaa. Huomaan romantikon itsessäni vastustavan näin järkiperäistä perustelua. Ehkä pariskuntien ratkaisut ja sitoutuminen ovat yhdessä tilanteessa hyvin rationaalisia, jossa plussataan hyödyt ja miinustetaan haitat. Toisessa tilanteessa mennään tunne edellä aina idealisointiin saakka. Osalle tunne vapaudesta valita on tärkeää. on vapaus pysyä ja vapaus lähteä.

Haasteellisemmalta vaikuttaa puhe puolisolle omistautumisesta

Jokainen tunnistaa helposti ilmaisun omistautua vaikkapa lapsille tai työlle. Haasteellisemmalta vaikuttaa puhe puolisolle omistautumisesta. Omistautuminen suhteelle ja kumppanille saavat aikaan suhdettaa kannattelevia tekoja – ajoittain myös uhrauksia toisen eteen. Omistautuminen suhteelle haastavat pariskuntia puheissa ja teoissa seuraavasti:

  1. Toisilleen omistautuneet olettavat suhteensa olevan pysyvä ja toimivat tämän olettamuksensa mukaisesti.
  2. Heidän tulevaisuuden suunnitelmissaan kumppanilla on tärkeä rooli ja he pohtivat valintojensa vaikutusta suhteelleen.
  3. He kokevat syvää kiintymystä kumppaaniinsa, mikä näkyy merkittävänä myötätuntona kumppania kohtaan ja pyrkimyksenä edistää hyvinvointia eri tavoin.

Rohkeutta sitoutumiseen seuraavan Tommy Tabermanin runon myötä! Terv. Seppo Viljamaa

“Sitoutua niin syvästi

että muuttuu pohjattomaksi

Puristaa niin lujasti

että muuttuu rajattomaksi

Rakastaa niin mielettömästi

ettei mikään enää 

ole vailla merkitystä”

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *