Mies, lopeta puolisosi auttaminen
Tämä jouluvalmistelujen aika on yksi vuoden kiireisimmistä ajankohdista. Perheissä on tiukat aikataulut ja paljon tekemistä. Se tarkoittaa lähes aina myös kireitä hermoja ja normaalia riitaisampaa vuorovaikutusta. Useissa perheissä naiset kokevat, että liian monet asiat jäävät heidän hoidettavakseen ja tehtäväkseen.
Tässä on yksi ongelman ydin. Auttaminen.
Jos asiaa kysyy sitten miehiltä, niin vastaukseksi saa usein ihmettelyä. ”Eikö mikään riitä? Kyllähän minä autan sen minkä ehdin, pystyn ja jaksan.” Ja niin varmasti onkin. Tässä on kuitenkin yksi ongelman ydin. Auttaminen.
Mitä se tarkoittaa, jos kodin yhteisissä vastuissa ja tehtävissä, vaikkapa jouluvalmisteluissa, autan puolisoani? Se merkitsee sitä, että en kanna tasa-arvoista vastuuta koko perheen yhteisistä asioista. Silloin jätän kokonaisvastuun ja suurimman vaivan asioiden suunnittelusta ja miettimisestä puolisoni harteille. Samalla asemoin itseni pikku Apulaiseksi ja kumppanistani tulee Komentaja. Tällaisen asetelman roolitukset eivät tietenkään mene aina saman sukupuolijaon mukaisesta, vaan variaatioita voi olla hyvin monenlaisia. Mutta kuvio näyttää toistuvan usein samanlaisena.
Tällainen asetelma vaikuttaa parisuhteeseen monella tavalla. Yksi todennäköisimmistä seurauksista on, että molemmat kokevat jäävänsä yksin. Toinen kokee itsensä yksinäiseksi vastuunkantajaksi ilman puolison aitoa tukea. Ja toinen taas tuntee yksinäisyyttä tyytymättömän kumppanin arvostelun ja nalkuttamisen takia. Molemmat kokevat todennäköisesti myös arvostuksen puutetta.
Asetelma vaikuttaa hyvin varmasti myös pariskunnan läheisyyden kokemukseen ja seksiin
Asetelma vaikuttaa hyvin varmasti myös pariskunnan läheisyyden kokemukseen ja seksiin. Aito ja molemmin puolin tyydyttävä läheisyys ja seksuaalisuus syntyy useimmiten tasavertaisesta lähtökohdasta. Eli sellaisesta tilanteesta, jossa kumpikin tuntee voivansa olla läsnä ja hyväksyttynä juuri sellaisena kuin on.
Paluu johonkin historian hämäristä nousevaan miehen ylemmyyttä korostavaan patriarkaaliseen perhemalliin ei ole toimiva ratkaisu. Ei miehenkään kannalta. Yhdenlaista epätasapainoa ei kannata yrittää korjata toisenlaisella epätasapainolla. On ollut pitkä tie löytää uudenlaisia tapoja olla tasa-arvoisena miehenä parisuhteessa tai isänä lapsilleen. Tämä etsintä on tuonut monenlaista hyvää kaikille osapuolille. Siksi pakittaminen menneeseen ei ole hyvä ratkaisumalli.
Tasavertaisuus parisuhteessa on tavoiteltava tila. Yhdessä tekeminen, yhdessä sopiminen ja oman vastuunsa kantaminen rakentavat tasapuolisuuden ja yhteisyyden kokemusta parisuhteessa. Silloin ei tarvita Komentajaa eikä Apulaista.
Hyvä mies, lopeta puolisosi auttaminen! Ja ota paikkasi tasavertaisena kumppanisi rinnalla.