Kuinka rohkeasti teillä nostetaan kissa pöydälle ja miten sitä käsitellään?

Maton alta pöydälle? Kuva Maria Saarinen

Kissan pöydälle nostaminen on itseasiassa aika hassu sanonta. Kissat pomppivat pöydälle helposti ja taitavasti ihan itse. Joskus ihmissuhteissa ollaan tilanteessa, jossa kissa on hypännyt pöydälle yllättäen ja joudumme nopeasti päättämään mitä sille teemme.

Silloin kun kissa ei pöydälle itse hyppää ja se olisi hyvä sinne nostaa, on tavallista, että niin ei uskalleta tehdä. Ehkä odotetaan oikeaa aikaa. Ei haluta rikkoa hyvää tunnelmaa. Asiaan liittyy ehkä jotain epämääräisen ahdistavaa, jota on mielellään ajattelematta.

Usein kissaa jopa piilotellaan pöydän ja jopa maton alla haluten pitää se siellä. Se ei kuitenkaan poistu tai unohdu kokonaan mielestä vaan nostaa päätään näkymättömistä pienissä ja isommissa tilanteissa.

Kun kissa on pöydällä, kuinka sitä sitten olisi hyvä käsitellä?

Yleensä lopulta toinen väsyy kärsimään hiljaisuudessa  ja päättää nostaa kissan pöydälle. Onneksi silloin voimme valita miten sen teemme. Nostanko ronskisti vai hellävaroen tai jotain siltä väliltä?

Kun kissa on pöydällä, kuinka sitä sitten olisi hyvä käsitellä? Silitänkö myötäkarvaan, vastakarvaan, rapsutanko kaulasta vai teenkö tätä kaikkea? Yritänkö pitää kissan koko ajan kehräävänä vai kestänkö myös pientä naukumista tai jopa sähinää?

Alkuun on tavallista, että kissa on pöydällä pienen hetken, mutta poistuu nopeaan. Se käy vain haistelemassa tunnelmaa kuten mekin tunnustelemme varovasti keskustelukumppanin mielialaa ja vastaanottokykyä.

Jos toisen reaktio ei vastaa mielikuvaamme tilanteen kulusta, peräännymme usein kissa sylissä omiin oloihimme. Se tuntuu kovin yksinäiseltä. Tarkoitus ei ollut jäädä yksin kissasta huolehtimaan vaan jakamaan jotain tärkeää kumppanin kanssa.

Olemmeko samalla puolella tutkiskelemassa kissaa vai onko kissa näköesteenä välillämme?

Jos kissa hyppää sähisten nopeasti takaisin lattialle, ei hätää. Tauko voikin olla paikallaan. Sopivan tauon jälkeen kannattaa jatkaa ja pohtia miten asetumme istumaan pöydän äärelle. Olemmeko samalla puolella tutkiskelemassa kissaa vai onko kissa näköesteenä välillämme?

Toki on niitäkin ihmisiä, joiden mielestä kissan paikka ei ole pöydällä. Heidän mielestään on hyvä pitää pöytä mahdollisimman siistinä. Kissan pöydällä olo tuntuu aivan liian riskialttiilta, pelätään, että jokin voi mennä rikki, särkyä tai likaantua.

Haastaisin kuitenkin pohtimaan, tapahtuuko mitään, jos kissaa ei nosteta pöydälle? Muuttuuko mikään?

Kissan nurkkaan komentaminen tai hyllylle asettaminen on usein suurempi riski pysyville kolhuille, säröille ja haavoille kuin niiden korjaaminen ja hoitaminen yhdessä avoimen ja rauhallisen keskustelun keinoin.

Rohkean ystävällismielisiä puheeksiottoja ja ihanaa kevättä!

Nina Kauppinen, perheneuvoja

Lue lisää:

Muistilista parisuhteen erimielisyyksiin – kartoita riitelytapasi

Paras työkalu parisuhdeongelmiin on yksinkertainen, mutta ei helppo

Miten saada Hänet puhumaan?

Puhumattomuuden purku

Pitääkö aina pystyä puhumaan? Puhumisen paine estää parisuhteen vuorovaikutusta, mutta yksinkertaiset vinkit auttavat vaikenemisen piinasta eteenpäin

hyvinvointi rakkausklinikka parisuhde perhe
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *