Kolme konstia välttää riitoja nyt ja hankkia suuremmat ongelmat myöhemmin

kate-williams-92906-unsplash.jpg

Valinnoillamme on usein hyvin erilaiset vaikutukset lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Houkutus välttää ikäviä tilanteita ja tunteita tässä hetkessä on usein kovin suuri. Vaikka se tuottaisi paljon suurempia hankaluuksia myöhemmin.

Jos siis haluat päästä helpolla ja välttää riitaa nyt, voit käyttää kolmea hyvää taktiikkaa. Näistä kyllä siis seuraa pahempia hankaluuksia tuonnempana.

  • Vaikene.

Tämä on ehkä yleisimmin käytetty keino. Kun täytyisi käsitellä jotakin hankalalta tuntuvaa asiaa, on houkuttelevaa vain vaieta, olla sanomatta mitään. Toinen osapuoli voi yrittää murtaa hiljaisuutta tivaamalla ja jankuttamalla, mutta sinnikäs vaikeneminen palkitaan. Hetkeksi. Vaikenemista voi myös tehostaa sanattomin viestein näyttämällä, ettei toisen puheet kiinnosta: käännä selkäsi, keskity puhelimeen tai televisioon, poistu paikalta.

  • Väistä.

Epämiellyttävien asioiden käsittelyä voi lykätä myös kääntämällä huomio jonnekin toisaalle. Näin saattaa vaikuttaa, että olet kuunnellut toista, mutta asiat jäävät silti käsittelemättä. Lapsiperheessä löytyy usein jokin lapsiin liittyvä asia, johon voi tarttua silloin, kun täytyy väistää jotakin kiperää teemaa. Mutta kekseliäs löytää kiertoteitä lähes mistä tahansa, jos haluaa siirtää ongelmia tuonnemmaksi.

Yksi väistämisen muoto on myös vastahyökkäys. Itseä koskevia ikäviä keskusteluja voi välttää tuomalla esiin jonkin toisen osapuolen hankalan piirteen tai ärsyttävän käyttäytymismallin. Ja sitten voi sinnikkäästi pitää vuorovaikutuksen painopistettä siinä teemassa. Ja jälleen on omalta kannalta ikävän asian käsittely lykätty ja vaikeudet kasattu tulevaisuuteen.

  • Miellytä.

Toisen miellyttäminen on tavallaan yksi väistämisen muoto. Siinä vältetään omien mielipiteiden, näkemysten ja tunteiden ilmaisua. Sen sijaan tuodaan esiin vain sellaisia asioita, joiden kuvitellaan olevan toisen osapuolen mielen mukaisia. Ongelmat siis lakaistaan maton alle ja voidaan elää lyhyellä aikavälillä siinä kuvitelmassa, että kaikki on hyvin.

Pidemmällä aikavälillä miellyttäminen aiheuttaa tasapainottoman tilan parisuhteeseen. Silloin mennään aina vain toisen näkemyksen mukaan ja toinen on tyytymätön, ikään kuin selittämättömästä syystä. Tai kun asiat tulevat viimein oikeasti puheeksi, voi huijatuksi tulemisen tunne olla voimakas.

On sanonta: ”parempi kertarytinä kuin ainainen kitinä”. Parisuhteeseen se ei ole hyvä neuvo. Ainainen kitinä ei varmaan ole tavoiteltavaa, mutta yleensä asiat on kuitenkin parempi käsitellä tuoreeltaan. Eikä kerätä niitä suuriksi kertarytinöiksi.

Anssi Tietäväinen

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *