Katso peiliin lempeästi – itsemyötätunto auttaa myös parisuhdetta voimaan hyvin
“Riitelin eilen jokaisen perheenjäsenen kanssa. Vai riitelinkö sittenkin eniten itseni kanssa, ja kohdistin sen kaikkiin muihin?” Näin pohti ystäväni jokin aika sitten. Sanat jäivät soimaan mieleeni, osuivat ja upposivat. Mitä jos osa riidoista onkin riitaa itsemme kanssa? Miten päästä sopuun ja lepoon itsensä kanssa?
Riitaan tarvitaan aina kaksi, kuuluu sanonta. Näin usein onkin. On myös yleistä, että esimerkiksi toisen osapuolen väsymys tai paha olo siirtyy parisuhteen ja perheen muiden osapuolien kannettavaksi. Epämääräinen ahdistus purkautuu kriittisyytenä, töissä koettu kuormitus aiheuttaa äksyilyä, huoli ja pelko näyttäytyvät vetäytymisenä ja poissaolevuutena.
Ahdistuksen ja epävarmuuden sietäminen on ajoittain vaikeaa. Tarvitsisimme siihen toisen ihmisen tukea ja apua. Samalla käyttäydymme tavoilla, jotka aiheuttavat lisää ahdistusta niin itsellemme kuin toisellekin. Kun syvät tarpeemme eivät tule täytetyiksi, emmekä itsekään huomaa pysähtyä niiden äärelle, alamme ladata odotuksia ja vaatimuksia kanssaeläjille. Miksi he ovat niin hankalia? Miksei mikään mene niin kuin minä haluaisin? Miksei kumppanini ole toisenlainen?
Itsemyötätunto auttaa suhdettakin voimaan hyvin
Parisuhteessa molemmilla on oma tonttinsa, josta huolehtiminen kuuluu itselle. Tontilla on sellaisia asioita kuin muut ihmissuhteemme, terveytemme ja jaksamisemme, ainutlaatuiset persoonallisuuspiirteemme, oma elämänhistoriamme ja sen vaikutuksen suhteeseen. Oman elämämme asiat vaikuttavat parisuhteen hyvinvointiin ja myös toisinpäin. Emme juurikaan voi vaikuttaa kumppanin tontilla oleviin asioihin. Ne ovat hänen vastuullaan. Yhtä lailla on tärkeää tunnistaa ne omat asiat, joihin voi itse vaikuttaa, jotta suhde ei kuormitu liiaksi.
Tässä kohtaa sisäinen ääni saattaa sanoa: “Niinpä niin. Pitää katsoa peiliin. Ota nyt itseäsi niskasta kiinni ja kanna oma vastuusi. Tsemppaa, muutu kivemmaksi, kehity ihmisenä ja kasva. Yritä edes.” Nämä äänet harvoin saavat aikaan muutosta. Ne ajavat pikemminkin syvemmälle häpeän, riittämättömyyden ja pahoinvoinnin syövereihin. Silloin riita itsen kanssa pysyy yllä. Kun seuraavan kerran siis katsot peiliin tai otat itseäsi niskasta kiinni, tee se hellästi.
Joskus parasta, mitä voimme tehdä parisuhteen hyväksi, on tehdä jotain itsemme hyväksi.
Vastuun ottaminen suhteen hyvinvoinnista voi tarkoittaa vastuun ottamista omasta hyvinvoinnistamme. Käytännössä se voi olla vaikkapa sitä, että rohkenee jäädä sairaslomalle, jos on uupunut. Se voi tarkoittaa sitä, että sallii itsensä hakeutua terapiaan, jossa voi käsitellä rauhassa kipua aiheuttavia asioita. Se voi olla hidasta kasvamista omaksi itseksi, jolloin on helpompaa ja antoisampaa elää toisen kanssa.
Arkisemmin se voi tarkoittaa esimerkiksi yöunien priorisoimista, ystävyyssuhteiden ylläpitämistä, voimia ja iloa tuovien asioiden lisäämistä omaan elämään. Sen myöntämistä, että tarvitsee toisten tukea. Itsensä kohtelemista ystävyydellä, arvostuksella ja myötätunnolla. Sinä ja kumppanisi olette sen arvoisia, että voitte hyvin. Mitä voit tänään tehdä oman hyvinvointisi eteen?
Lempein lokakuuterveisin,
Johanna Tanska