Eikö rakkaasi näe kuin oman napansa? Toisen ymmärtämiseen tarvitaan turvallisuutta

Kun ihminen on hyvin ahtaalla, hän ei pysty näkemään kuin yhden puolen asioista. Näin ihmisen mieli ja keho toimivat. Kun kaksi ahtaalla olevaa ihmistä ovat toistensa lähellä, kumpikaan ei ymmärrä toista eikä kumpikaan voi tulla ymmärretyksi. Se on aika pelottava tilanne. Jos toista ei ymmärrä, hän on arvaamaton. Jos itse ei tule ymmärretyksi, omat ajatukset ja tunteet tulevat haastetuiksi, jopa kyseenalaistetuiksi.

Pelottavassa ja hallitsemattomassa tilanteessa ihminen yrittää palauttaa hallinnan tunteen

Pelottavassa ja hallitsemattomassa tilanteessa ihminen yrittää palauttaa hallinnan tunteen. Sitä voi yrittää tehdä esimerkiksi määräämällä tai tietämällä, hyökkäämällä tai uhriutumalla. Siitä voi tulla myös kilpailu, valtataistelu, jossa taistellaan isoista asioista: vallasta oman elämän hallintaan ja oikeudesta omiin kokemuksiin.

Mitä jos toinen ei yhtään ymmärrä minun kokemustani?

Joskus omatkin kokemukset ja ajatukset saattavat olla niin hauraita, että niitä pitää puolustaa, jotta ne tuntuisivat tosilta. Kun joku lähellä puolustautuu, se kuulostaa äkkiä syytökseltä – miksi hän muuten puolustautuisi? Jälkikäteen molemmat kokevat joutuneensa aiheettoman hyökkäyksen kohteeksi.

Kuka tahansa meistä voi joutua tilanteeseen, jossa toisen todellisuus ei ole tavoitettavissamme

Kuka tahansa meistä voi joutua tilanteeseen, jossa toisen todellisuus ei ole tavoitettavissamme. Tavallista se on esimerkiksi elämän kriiseissä, syvästi loukkaantuneena ja kovan kuormituksen alla eläessä, mutta myös arkisempien haasteiden pyörteissä. Samoissa tilanteissa, joissa ihminen ei jaksa tai pysty ymmärtämään muita, hän itse kaipaa eniten sitä, että joku ymmärtäisi häntä. Silloin ulkopuolisesta myötätuntoisesta kuulijasta on apua.

Kaikki hyvä tapahtuu turvassa

Kaikki hyvä tapahtuu turvassa. Toisen asemaan asettuminen, empatia ja myötätunto ovat mahdollisia vain silloin, kun ihminen on riittävän turvassa. Kun ihminen on turvassa, hän on vahvemmin myös itsensä rinnalla, eikä ole yhtä riippuvainen toiselta saamastaan ymmärryksestä.

Milloin olette toistenne seurassa turvassa? Kuva Unsplash

Toisten ihmisten on helppo olla luottavaisia ja kokea turvaa. Joillekin turvattomuus on tutumpi olotila. Aiemmat elämänkokemukset vaikuttavat tähän paljon. Turvallisissa ihmissuhteissa ihmisen sisäinen turvan kokemus voi vahvistua.

Turvallisissa ihmissuhteissa ihmisen sisäinen turvan kokemus voi vahvistua

Parisuhteelle on ehdottoman tärkeää, että löytyy molemmille turvallisia tapoja olla yhdessä ja vuorovaikutuksessa. Pitkän parisuhteen matkan varrelle mahtuu monenlaista. Yhteisistä turvapaikoista käsin voi katsella sitä kaikkea. Mari on kuvannut, miksi turvallisuus on parisuhteen tärkein tunne.

Millaisessa tilanteessa sinä olet kokenut turvaa rakkaasi lähellä? Tiedätkö, mikä tekee rakkaasi olon turvalliseksi? Miten voisit vahvistaa turvallisuuden tunnetta omassa elämässäsi?

Terveisin,

Sini Rantakari

hyvinvointi rakkausklinikka yksinaisyys parisuhde
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *