Ärsyttääkö toisen äitiys? 7 näkökulmaa avuksi

img_0967.jpg

Joskus toinen äiti voi aiheuttaa ärsyyntymistä, loukkaantumista tai muita hankalia tunteita toisessa äidissä. Äitiys on asia, jota me äidit yhdessä opettelemme eikä se aina käy helposti. Tässä näkökulmia ymmärtämisen avuksi ja oman suhtautumisen tueksi.

1. Väsymys

Väsyneenä ihminen ei ole parhaimmillaan. Liika väsymys ja stressi aiheuttavat kehossa hälytystilan, jossa aivot ja aistit ovat herkistyneet havaitsemaan ”vaaroja” kuten loukkaavia sanoja tai arvostelua. Hälytystilassa ollessaan tällaisiin hyökkäyksiin voi tulla vastattuakin terävämmin kuin hyvin levänneenä tulisi. Väsyneenä ihminen ei yksinkertaisesti pysty huomioimaan toisia ihmisiä ja heidän tunteitaan yhtä hyvin kuin yleensä. Ehkä voit nähdä toisen väsymyksen ja antaa olla? Omasta jaksamisesta kannattaa pitää mahdollisimman hyvää huolta ja pyytää siihen apua myös muilta.

2. Kateus

Jos kokee huonommuutta äitinä, voi olla vaikeaa sietää äitejä, jotka ainakin näyttävät onnistuvan ja menestyvän äitiydessään. Kateus voi johtaa siihen, että päätyy etsimään toisten äitiydestä säröjä tai virheitä. Valitettavasti silloin jää huomaamatta, mitä hyvää toisen onnistumisista voisi omaan elämäänsä ammentaa. Parhaimmillaan kateus voi auttaa sinua tunnistamaan omia täyttymättömiä tarpeita ja toiveita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

3. Syyllisyys

Äidit tekevät yleensä niin hyviä ratkaisuita omissa elämäntilanteissaan kuin suinkin kykenevät. Joillakuilla on monia hyviä vaihtoehtoja, toiset joutuvat valitsemaan huonoista vaihtoehdoista vähiten huonon. Moni pelkää tehneensä huonoja valintoja. Kaikki ovat tietäen tai tietämättään joskus niin tehneetkin. Vastuu lapsesta on suuri ja siksi nurkan takana on vaanimassa suuri syyllisyys. Yksi tapa vältellä omia kestämättömiä syyllisyyden tunteita on heitellä syyllisyyden palloa muille. Sinä voit luottaa siihen, että teet parhaasi – se riittää.

4. Pyrkimys ratkaista

Monet asiat äitiydessä eivät ole äkkiä ratkaistavissa. Vaikka vinkkien vaihtaminen voi olla antoisaa ja osa neuvoista tulee tarpeeseen, usein äidit kaipaavat enemmän henkistä tukea ja ymmärrystä. Äidit tarvitsevat toisten aikuisten tukea vaikeiden tunteiden jakamiseen ja sietämiseen. Silloin nopeasti tarjotut ratkaisut ja neuvot voivat tuntua ohittamiselta ja jopa lisätä sitä yksinäisyyttä, syyllisyyttä tai riittämättömyyttä, joiden kanssa äiti jo ennestään painiskelee. Toiselta ihmiseltä voi kysyä suoraan, kaipaako hän tällä kertaa vinkkejä vai kuuntelua ja ymmärrystä.

5. Kapea näkökulma

Joskus törmää oletukseen, että kaikki lapset toimivat samalla tavalla. Jos oma lapsi on tarvinnut jotain tai hyötynyt jostain, voi äiti ajatella, että sama asia olisi hyväksi kaikille lapsille. Oikeasti kuitenkin joku lapsi nukkuu paremmin perhepedissä ja joku toinen omassa sängyssä. Yksi lapsi vieroittuu rinnasta lähes vahingossa, toinen kaipaa imetyshetkiä taaperonakin. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja tarvitsee omanlaisensa vanhemman.

6. Onnenhuuma

Moni äiti on epävarma omassa äitiydessään, kokee riittämättömyyttä ja pelkää tekevänsä virheitä. Sitten kun on onnistunut jossain asiassa oman lapsensa kanssa, siitä mielellään kertoo ja suosittelee toisillekin. Joskus tässä osaamisen ilon huumassa on vaikea kuulla tai hyväksyä sitä, että joku toinen on toiminut toisella tavalla ja silti hänkin kokee onnistuneensa. Parhaimmillaan äidit voivat iloita niin omasta kuin toistensakin onnesta, vaikka se olisi saavutettu eri tavoilla.

7. Ajan kultaamat muistot

Toisaalta on upeaa, jos vaikeat ajat ja hankaluudet eivät jää vaivaamaan mieltä. Toisaalta voi olla lähellä oleville raskasta, jos ihmisellä ei ole mitään muistikuvaa äitiyden varjopuolista. Äitiyden ihanuuden ja helppouden hehkuttaminen voi saada äitiyden toisenlaisten puolien kanssa painiskelevan vaikenemaan tai jopa häpeämään sitä, mitä hän itse kokee. Ehkä voit jakaa kokemuksia äitiyden varjopuolista jonkun toisen kanssa?

Terveisin,

Sini Rantakari

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *