Ajattele minusta kauniisti!

“Erään avioparin onnistumistarina” Pidä minut mielessä!

On vuosi 1918 elokuun kahdeksas päivä. Ranskassa alkaa Amiensin taistelu. Nuori 19 v. panssarivaunun päällikkö Wilfred Bion kuolee tuona päivänä omien sanojensa mukaan henkisesti.

Parisuhde on kuin rekan kontti.

Tuona päivänä tehtiin monenlaista historiaa. Tuolloin käynnistyi ympärysvaltojen hyökkäys Saksaa vastaan, jonka seurauksena ensimmäinen maailmansota päättyi.

Nuori Bion koki myös jotain historiallista. Hän oli joutunut jossain vaiheessa taistelun melskettä kaverinsa kanssa  pommikuoppaan. Tuohon kuoppaan osui kuitenkin saksalaisten kranaatti ja hänen kaverinsa kuoli Bionin silmien edessä. Ennen kuolemaansa hän antoi Bionille tehtävän viedä terveiset hänen äidilleen.

Amiensin taistelusta tuli yksi sivuuttamaton osa koko Bionin loppuelämää. Sodan pelot tuntuivat jääneen hänen elämäänsä estäen täysipainoista elämää. Mutta tässä onneksi ei ollut kaikki. Muutama vuosikymmen sotakokemusten jälkeen hän kohtasi toisen, merkittävän ja tärkeimmän osan elämässänsä. Hän tutustui Franceskaan, rakastui ja he menivät naimisiin.

Tästä sai alkunsa kaunis oivallus rakkaudesta ja sen vaikuttavuudesta. Oman elämänsä kautta Bion oli tehnyt löydän. Hän oli havainnut hyvin arkisen, tavallisen, mutta isosti vaikuttavan vuorovaikutuskuvion. Hänen ahdistavat sotakokemuksensa saattoivat murtua rakkauden alla. Voimakkaasti mieleen painuneet pelot tai erilaiset sisäiset ajatusmallit saattoivat muuttua vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa.

Oleellista kohtaamisissa on juuri lämpö

Mitä oli Bionin ja Franceskan välinen rakkaudellinen vuorovaikutus?  Mikä mekanismi alkoi toimimaan? Bionin oivalluksen voisi tiivistää lauseisiin, Parisuhde on kuin rekan kontti ja Franceskan suhtautuminen Bioniin oli lämmin, arvostava ja eläytyvä. Hänen huomionsa kiinnittyi erityisesti suhteen luonteeseen. Hän löysi tai palasi ihmiselle hyvin alkuperäiseen, luonnolliseen jopa synnynnäiseen tapaan olla. Bion, joka oli sodan jälkeen kouluttautunut psykiatriksi, havahtui siihen, että juuri hänen vaimonsa lämpö avasi lukkoja. Bion ajatteli, että vuorovaikutuksessa me sisällytämme  toisen ihmisen omaan mieleemme, säilömme toisen ihmisen pelot ja ilot, tunteet, ajatukset ikään kuin rekan konttiin. Lisäksi me myös jäsentelemme toisen tunteita mielessämme ja palautamme ne hänelle sanallisesti erilaisina. Toinen saa takaisin saman asian, mutta vähemmän pelottavana tai ahdistava, paremmin jäsenneltynä. Samanlaista vuorovaikutusta sisällyttämistä ja palauttamista tapahtuu myös sanattomalla tasolla. Eikö kaikki vuorovaikutus itse asiassa olekin edellisen kaltaista!

Edellisen sisällyttämiskaavan merkittävyys on siinä, että sen voidaan ajatella aktivoituvan ja vaikuttavan ihmisten kaikissa kohtaamissa, ei ainoastaan ahdistuksissa ja peloissa. Tuttu tilanne edellisestä on esimerkiksi lapsen rauhoittuminen vanhemman sylin lämmössä. Oleellista kohtaamisissa on juuri lämpö, eli hyvällä ja myötätunnolla ajattelu toisesta. Lämmössä toinen tulee ymmärretyksi ei tiedon vaan tunteen tasolla eli juuri hyväksytyksi ja tästä syntyy turvallisuus. Turvallisen tunteen myötä rikkoontunut voi ehjäytyä, terälehdet voi kiinnittyä uudestaan. Samalla kumppaneiden halu yhteyteen ja esimerkiksi puhumiseen voi taas syntyä.

On olemassa myös kielteistä sisällyttämistä, jossa lämmön tilalla on kylmyys, ohittaminen, mitätöinti ja palautteena iva tai vastaamattomuus.

Bionin löytämän rakkauden, Franceskan sisällyttämiskaavan, voisi laittaa myös seuraavaan muotoon. Sisällyttäminen on 1, yhteydenottamista ja luomista kumppaniin. 2, toinen vastaa kumppaninsa yhteydenottoyritykseen, EI KATKAISE yhteyttä ja 3, vastaanottaja palauttaa lämmöllä asian/tunteen sanallisesti tai sanattomasti takaisin kumppanilleen. Tärkein vaihe on 2, koska siinä juuri liitytään toisen elämään, hyväksytään ja kunnioitetaan toista. Vastaavasti yhteys voi katketa tai sulkeutua, jos alamme esimerkiksi moralisoimaan, älyllistämään tai epäsuorasti vihjailemaan. Tätä sisällyttämistä voi kutsua Franceska metodiksi, Franceskan kunnioituksesta!

Pidä toinen mielessä, kauniina ja lämpimänä Franceskan tavoin. Silloin taistelussa kuollut voi muuttua eläväksi.

Hyvää kesää sinulle:)

Tuomo Kinnunen, perheneuvoja Oulu

hyvinvointi rakkausklinikka parisuhde paniikkihairio
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *