Kiinnitetty postaus

Kaikki kotityöt näkyväksi!

Kuva: Andrew Neel, Unsplash Digityöt edellyttävät digitaalista osaamista.

” Mies aina sanoo, että koska minä olen äiti, tietyt kotityöt ovat minun vastuullani. Hän on isä, hän on vanhempi siinä missä minäkin. Sekö on tarpeeksi isänä olemista hoitaa tietokoneasiat ja tuoda omalta osaltaan leivän pöytään?”

Suomalaisten heteropariskuntien yleisin riidanaihe ovat kotityöt: Niistä riidellään erityisesti lasten syntymän jälkeen. Yksi selitys riitelyyn on omasta lapsuudenperheestä opitut mallit. Ne muuttuvat hitaasti. Epätasa-arvoa aiheuttaa myös se, että heti lapsen syntymän jälkeen äidit ovat isiä useammin kotona, jolloin kodin askareet siirtyvät heille automaattisesti.

Kotityöt ovat arkinen, mutta parisuhteen laadun ja kestävyyden kannalta ratkaisevan tärkeä asia.

Kotitöiden epätasainen jakautuminen voi ajaa pariskunnat eroamaan. Tällöin eron ei välttämättä ole kuitenkaan tiski- ja imurointivuorojen jakaminen. Koettu epätasa-arvo on oire syvemmästä ongelmalta: kumppani ei kuule toisen tarpeita eikä koetusta epätasa-arvosta kumpuavaa epäreiluuden ja huomiotta jäämisen tunnetta.

Väsymys saa kotitöiden kuormittaman vanhemman kysymään: Milloin on minun vuoroni huilata?

Onko puolisosi kumppani vai auttaja? Kaiken yksin tekeminen voi tuntua toisesta vallankäytöltä etenkin, jos toinen määrittelee esimerkiksi siivouksen tason.

Etätyöaikana kotitöihin on voinut tulla uusi elementti, digitaaliset kotityöt. Nämä kotityöt – kuten laitteiden hankinnat ja asennukset, virusturvasta huolehtiminen, käyttäjätilien asennukset, ohjelmistojen asentaminen ja käytön neuvonta, salasanojen palautukset ja muu opastus – limittyvät osaksi monia muita arjen askareita.

Digitaliset välineet ovat tuoneet myös lasten kasvatukseen uuden ulottuvuuden: lasten ja nuorten ruutuajan valvonnan. Suureksi osaksi kyse on silpputyöstä, joka jää usein huomaamatta.

Perinteisistä kotitöistä poiketen digitaalisia kotitöitä tekevät selvästi eniten perheen nuoriso ja miehet. Digitöitä tekevät he, jota niitä parhaiten osaavat. Lapset pyyhältävät taidoissaan nopeasti aikuisten ohi. Erotilanteessa digiosaaminen jakautuu epätasaisesti ja yksinhuoltajaperheissä tarvitaan oman kodin ulkopuolista apua tietoteknologian käytössä muita perheitä enemmän. Tämä taas maksaa.

Digitaalisista kotitöistä tulisi keskustella lapsiperheissä samalla tavoin kuin muistakin kotitöistä. Jokaisen tulee kantaa kortensa kekoon kotitöissä. Sama ajatus pätee myös digi-askareisiin. Lapset pyyhältävät taidoissaan nopeasti aikuisten ohi. Silti taitavankin lapsen ja nuoren kohdalla on edelleen vanhempien vastuulla, miten digilaitteita käytetään.

Arjen sujuvuutta helpottaa, jos ajattelet ettei kumppanisi ole vihollinen vaan

– puolisosi on yhteistyökumppanisi, jonka kanssa viet kodin asioita yhdessä eteenpäin.
– puolisossasi on jotain myönteistä. Jos hän jättää roskat viemättä, ei kannata ajatella automaattisesi, että hän olisi tehnyt sen tahallaan.
– oman jaksamisen turvaaminen on tärkeämpää kuin kotityöt.
– voitte huolehtia siitä, ettei kumpiakaan joudu tekemään koti- ja ansiotöitä yli voimavarojensa. Miten kotityöt ja lapset voi hoitaa niin, että kumpikin saa vuorollaan levätä?

kotityöterveisin
Kirsi Hiilamo

Osa kotitöistä on näkyvää. Kuva: Christene Sandu, Unsplash

hyvinvointi parisuhde perhe ihmissuhteet
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *