Mikä on ensimmäinen askeleesi arvoiseesi parisuhteeseen?
”Millä tavalla parisuhteenne näyttäisi erilaiselta, jos teillä menisi paremmin? Mitä joku ulkopuolinen näkisi teidän silloin tekevän?”
Tällaisia kysymyksiä monesti kysyn pariterapia-asiakkailtani. Kysymysten taustalla on hyväksymis- ja omistautumisterapian ajatus, jonka mukaan muutos parisuhteessa edellyttää, että asioita todella tehdään eri tavalla kuin aikaisemmin.
Uudella tavalla toimimista estää monesti, että jäämme odottamaan tietynlaisia parempia fiiliksiä tai myönteisempiä ajatuksia ehtona toimintamme muuttamiselle. Ei ole harvinaista, että vaikeina aikoina tunnemme ahdistusta sekä toivottomuutta ja mielessämme pyörii kriittisiä ajatuksia puolisostamme ja itsestämme, kuten ”Kumppanini on kyvytön ymmärtämään minua – en usko hänen muuttuvan”, ”En kuitenkaan tule saamaan sitä, mitä parisuhteelta tarvitsisin”, ”En osaa puhua tunteistani” jne.
Hyväksymis- ja omistautumisterapiassa (lyh. HOT) korostetaan, että omiin mielen sisältöihin – ajatuksiin, tunteisiin, muistoihin – on käytännössä vaikeaa vaikuttaa. Siksi omaan tajunnanvirtaan on hyvä ottaa etäisyyttä tietoisesti ja ennen muuta hyväksyvästi. Muutosta haluavan ihmisen tulisi kysyä itseltään, onko mielessä pyörivistä ajatuksista minulle hyötyä muutoksen aikaan saamisessa. Toivottomat ja itsekriittiset ajatukset tuskin kannustavat tekemään omaan parisuhteeseen tarvittavia korjausliikkeitä, siksi niiden ei kannata antaa ohjata omaa toimintaa, vaan on tärkeää toimia niistä huolimatta.
Ailahtelevien tunteiden tai ajatusten sijasta muutosta parempaan voisivat ohjata ennen muuta arvomme eli se, mitä pidämme tärkeänä ja tavoittelemisen arvoisena. Aitous, rehellisyys, uskollisuus, intohimo, ystävällisyys ja rakkaus ovat arvoja, joita ihmiset tutkimusten mukaan haluavat omissa parisuhteissaan toteuttaa.
Omien arvojen mukainen elämä ei ole riippuvaista siitä, mitä muut tekevät, siksi arvoja on hyvä toteuttaa riippumatta siitä, miten puoliso toimii.
Miten kohtelisin kumppaniani, jos toteuttaisin arvojani parisuhteessani? Miten voisin esim. osoittaa puolisolleni ystävällisyyttä ja rakkautta käytännössä? Omien arvojen mukainen elämä ei ole riippuvaista siitä, mitä muut tekevät, siksi arvoja on hyvä toteuttaa riippumatta siitä, miten puoliso toimii. Tämä on erittäin haastava ajatus, mutta fakta lienee, että muiden toimintaan on vaikeaa vaikuttaa. Omaan toimintaamme sen sijaan voimme halutessamme vaikuttaa. Lisäksi harvoin molemmat puolisot ovat samanaikaisesti ja samalla tavalla muutosvalmiita. Toki jos suhde ei muutu ajan myötä millään tavalla paremmaksi, voi miettiä onko suhteessa oleminen omien arvojen mukaista.
Arvojen mukainen toiminta on syytä miettiä hyvin yksityiskohtaisesti. Muuten helposti jätämme asiat tekemättä, vaikka sen takia, että annamme muutosta vesittäville ajatuksille liikaa tilaa mielessämme. Ystävällisyyden arvoa voisi käytännössä toteuttaa esim. niin, että ensi lauantaina kello viiteen mennessä kerron puolisolleni hänen kolmesta hyvästä ominaisuudestaan, joiden takia suhteemme on pelastamisen arvoinen. Tai päätän tehdä jotain sellaista, josta tiedän puolisoni pitävän.
HOTin ajatukset voivat tuntua liian simppeleiltä ja suorastaan naiiveilta vaikeassa parisuhdetilanteessa. ”Mitä vaikutusta jollain muutamalla kauniilla sanalla on enää tässä tilanteessa?” moni voi tuumia. Onko tämänkaltaisista ajatuksista kuitenkaan hyötyä, jos haluaa onnellisen parisuhteen? HOTin viisaus perustuu mielestäni siihen oivallukseen, että tie huipuille otetaan yksi askel kerrallaan. Joskus askel voi tuntua vaatimattomalta ja turhauttavalta, kun tekisi mieli ottaa jo harppaus kohti parempaa. Olennaista ei kuitenkaan ole askeleen pituus, vaan sen oikea suunta.