Saako puolisoaan kadehtia? – Puolisoni paistattelee auringonsillalla

img_2459.jpg

On luonnollista tuntea ajoittain kateutta – myös parisuhteessa. Siitä voi seurata myös häpeää ja syyllisyyttä, mikä puolestaan saa ihmisen vaikenemaan ja peittämään tunteitaan. Vaikenemista parempi on ottaa oma tai toisen kateus puheeksi. Silloin kateuden tunteesta saa otteen, eikä se jää hiertämään pariskunnan välisessä vuorovaikutuksessa.

On luonnollista tuntea ajoittain kateutta – myös parisuhteessa

Omaan kateuteeni olen törmännyt nykyisessä parisuhteessani. Kateuden aiheeni liittyy epämiellyttävästi rahaan ja talouden hoitoon. Järkeni sanoo, että kymmenen vuotta sitten tapahtuneella avioerolla ja sen jälkeisillä ratkaisullani on vielä paljon seurannaisvaikutuksia talouteeni, mutta tunteet puhuvat toista. Kadehdin puolisoani, joka on elämässään taloudellisesti paremmalla puolella, niin kuin suuri osa ikäluokastamme.

Kadehtiessani olen samalla kertaa iloinen ja hyvilläni hänen puolestaan. Olen hänestä jopa ylpeä, sillä hän on myös talouden hoidossa fiksu puoliso. Ihminen voi olla samaan aikaan kateellinen ja onnellinen toisen puolesta. Tämä tieto on kovasti helpottanut omaa oloani. En sitten olekaan niin nolo tai huono mies.

Ihminen voi olla samaan aikaan kateellinen ja onnellinen toisen puolesta

Parisuhteessa voidaan kilpailla keskenään melkein mistä tahansa asiasta; palkasta, työstä, harrastuksista, vapaa-ajasta, ystävistä ja jopa lapsista. Kilpailuhenkinen kulttuurimme edistää vertailua ja kateutta, mutta usein hallitsemattoman kateuden syyt juontavat juurensa lapsuuteen.

Lapsuudenkokemukset, kuten sisarusten tai kavereiden varjoon jääminen tai aina joukkueisiin viimeiseksi valituksi tuleminen,vaikuttavat persoonaamme. Yhdestä ne ovat tehneet entistä sisukkaamman kilpailijan, toisesta alistujan ja useimmista jotakin siltä väliltä.

Kilpailuasetelma kannattaa purkaa

Kilpailuasetelma kannattaa purkaa. Se näivettää suhteen ja vieläpä kilpailijan että kadehtijan. Muutos vaatii itsetutkiskelua. Missä ja keiden kanssa olen elämässäni aiemmin kilpaillut? Ketä eniten kadehtinut? Ihmisen toimintaa ohjaavat järki, tahto ja tunne. Aikuinen voi itse ottaa vastuun itsestään ja päättää, minkä näistä antaa ohjata itseään.

Ben ja Katja Furmanin Parisuhteen keittokirjassa annetaan neljä ohjetta, miten torjutaan kateutta parisuhteessa:

  1. Kehu ja kannusta toisen töitä ja tekoja.
  2. Kun kerrot omista onnistumisistasi, koeta antaa ansiota myös puolisolle: “Meillä on ollut niin kivaa yhdessä, että saa siitä energiaa työhönikin.”
  3. Jaa menestyksesi kumppanin kanssa, mutta ala sisällytä onnistumisista kertomiseen kritiikkiä tai vähättelyä: “pikku juttu tämä imuroiminen.”
  4. Anna juorukehuja: kerro puolisollesi, että joku on kehunut häntä sinulle.

Ihmisen perustarve on saada puolisoltaan arvostusta ja kunnioitusta. Kateus ja keskinäinen kilpailu vähenevät, kun molemmat arvostavat toistensa hyviä puolia ja vahvuuksia. Furmanit innostavat parikuntia jopa kehotuksella: ” Parhaimmillaan parisuhde on keskinäisen kehumisen kerho.” Ei niin perin suomalaista, mutta kannatettavaa.

“Parhaimmillaan  parisuhde on keskinäisen kehumisen kerho”

Kun pariskunta molemmat haluaa luopua kateudesta ja kilpailusta, voi alkaa harjoitella iloitsemaan vuoronperään toisen onnistumisesta. Iloitkaa tänään yhdessä sinun onnistumisistasi ja kaikesta, mihin olet tyytyväinen omassa elämässäsi, keskittykää huomenna puolisoosi samalla tavalla.

Syksyisin terveisin Seppo Viljamaa

 

 

 

  

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *