Ota riski ja katso mitä seuraa, kun annat kerrankin lasten päättää mitä tehdään
Väärän kuninkaan päivä oli muinaisessa Babyloniassa kerran vuodessa vietetty kansanjuhla, jossa joku valtakunnan huono-osaisista, köyhin ja kahjoin, valittiin yhden päivän ajaksi kuninkaaksi. Tuon päivän ajan kaikkien muiden tuli alistua ”väärän kuninkaan” tahtoon ja päähänpistoihin.
On kyse arjesta tai lomamatkoista tai –kohteista, niin yleensä vanhemmat päättävät, ja lasten suhtautuminen vaihtelee.
Tämän inspiroimana päätimme perheessäni jo vuosia sitten pitää kerran vuodessa, yleensä kesälomalla, ”Lapset päättää” –päivän. On kyse arjesta tai lomamatkoista tai –kohteista, niin yleensä vanhemmat päättävät, ja lasten suhtautuminen vaihtelee. Otimme pienen riskin, jonka seurauksena ”Lapset päättää” –päivästä tuli hetkeksi hauska perinne perheeseemme.
Sovimme päivän, annoimme lapsille budjetin jonka puitteissa piti toimia sekä jonkinlaisen maantieteellisen rajan jonka sisällä piti pysyä. Ja kun aamu koitti, me vanhemmat olimme valmiina ja lapsilla oli jonkinlainen suunnitelma laadittuna.
Päällimmäisenä tulee mieleen, että lasten ehdotukset eivät olleet kovin radikaaleja
Päällimmäisenä tulee mieleen, että lasten ehdotukset eivät olleet kovin radikaaleja: minigolfia, uimaan, Lintsille, hampurilaiselle – yhden kerran pysyttiin kotona ja pelattiin koko päivä kaikenlaisia pelejä. Toiseksi tulee mieleen se, että tavanomaista ja asiaankuuluvaa vetkuttelua, purnaamista tai kiukuttelua ei ollut oikeastaan lainkaan – ehkä aika kuultaa muistot?
Lapset saivat päättää, mutta yhdessä. Tämä harjoitutti siis neuvottelutaitoja, yhteistyökykyä, budjetinhallintaa – leikinomaisesti toki, mutta kuitenkin. Ja kun ikähaitariakin kolmella lapsella oli viisi vuotta, piti kaikkien toiveet ja kyvyt ottaa huomioon, myös meidän vanhempien.
Myös arjessa olisi tärkeää kuulla ja kuunnella lapsia, ja antaa heille kokemus siitä että heidän mielipiteellään on merkitystä ja vaikutusta.
Jokusen kerran tätä tehtiin, ja minusta tämä oli kertakaikkisen mukava idea. Myös arjessa olisi tärkeää kuulla ja kuunnella lapsia, ja antaa heille kokemus siitä että heidän mielipiteellään on merkitystä ja vaikutusta. Kokonaisen päivän sijasta voisi kokeilla ”Lapset päättää –iltaa” tai ”Lapset päättää –ruokailua” silloin tällöin.
Samaa ideaa voi toki laajentaa, ja ehdottaa ”Sinä päätät” –päivää kumppanille, kummilapselle, ystävälle – vai mitä? Ei muuta kuin tuumasta toimeen!