Parisuhteessa tarvitsee omia ystäviä ja kavereita
Omat ystävät ja heidän kanssaan vietetty aika voi aktivoida parisuhteessa hyvin erilaisia, toisilleen vastakkaisia kokemuksia. Toinen voi kokea mustasukkaisuutta, riittämättömyyden tunnetta, kateutta ja hylätyksi tulemista. Toinen puolestaan saa tarvitsemaansa vapautta ja yksityisyyttä, yhteenkuuluvuutta, yhteyttä ja voimaantumista.
Tärkeää olisi kyetä keskustelemaan omien ystävien merkityksestä ilman loukkaantumista ja riitelyä. Molempien kokemus on itselle sekä toiselle totta. Kokemus syntyy jostakin aiemmin eletystä ja koetusta.
Yhdenlaista kuplassa elämistä sekin on, mutta ihanaa
Olen rakastunut elämässäni kaksi kertaa. Molemmilla kerroilla suhteen alku oli siltä osin samanlainen, että ensimmäisinä päivinä ja kuukausina keskustelu kumppanin kanssa oli todella innostunutta ja mukaansa tempaavaa.
Molemmilla osapuolilla oli kova halu oppia tuntemaan toinen ja antaa mahdollisimman myönteinen kuva itsestä. Nuoruuden rakkauden kohdalla olisi jopa ollut tarvetta siihen, että joku olisi jakanut puheenvuorot, ettei oltaisi puhuttu yhtä aikaa.Mahdanko olla ainoa, jolla on tällaista kokemusta parisuhteen alkuvaiheista?
Suhteen ensimmäiset kuukaudet ja parhaimmillaan vuodet ovat usein niin tyydyttäviä, että ei kaipaa kumppaninsa lisäksi juurikaan parisuhteen ulkopuolisia ihmisiä. Yhdenlaista kuplassa elämistä sekin on, mutta ihanaa.
Kupla-ajasta on jäänyt ymmärrys, että suhteen ympärille on piirtyneet sitä suojaavat rajat. Kummallakin on vastuu siitä, ettei lähde rikkomaan puolison kanssa tehtyä sitoumusta. On varjeltava päätöstä seurustelusta, kihlauksesta ja avioitumisesta.
Rakastumisen kuplaan ei voi kuitenkaan jäädä
Rakastumisen kuplaan ei voi kuitenkaan jäädä. Se tukahduttaa suhteen ja persoonamme. Yksi ihminen, rakastava ja rakastettu, ei kykene täyttämään kaikkia ihmisen odotuksia ja erilaisia sosiaalisia tarpeita.
Ystävien ja kavereiden kanssa yhteydenpito tuo parisuhteeseen ilmavuutta. Jaksamisen ja virkistäytymisen kannalta sitä tarvitsee erityisesti silloin, kun lapset ovat pieniä ja omaa aikaa luontaisesti on minimaallisen vähän. Lasten kasvaessa vanhemmille jää entistä enemmän aikaa omille harrastuksille ja kavereille.
Ystävien ja kavereiden kanssa yhteydenpito tuo parisuhteeseen ilmavuutta
Miksi näistä omista ystävistä ja kavereista tulee kuitenkin parisuhteissa kiistaa? Kiistojen ratkaisemiseksi on mentävä aivan juurisyihin. Parisuhteen ammattilaisen kanssa on hyvä tarkastella mm.sitä, millainen on kumpaisenkin tapa olla vuorovaikutuksessa puolisonsa kanssa. Näistä erilaisista kiintymyssuhteista parisuhteessa voit lukea enemmän Väestöliiton nettikurssilta .
Tarve pitää yhteyksiä omiin ystäviin ja kavereihin riippuu ihmisen sosiaalisuudesta. Sosiaalisuuteen vaikuttavat myös oman lapsuuden perheen elämäntavat. Joissakin perheissä ovet ovat aina olleet auki naapureille, sukulaisille ja ystäville.
Toisissa perheissä on pitäydytty enemmän olemaan oman perheen kesken. Tällä voi olla oma vaikutuksensa omien ystävien merkitykselle parisuhteessa. Mutta kumppanien erilaisuus tässäkin kohtaa voidaan nähdä rikkautena, eikä kiistan aiheena.
Terveisin Seppo Viljamaa