Ovatko yksityiset fantasiat mikropettämistä?

varpaat1.jpg

Oletko törmännyt mikropettämisen käsitteeseen? Muutaman nettiartikkelin lukemalla sain selville, että mikropettäminen on uskottomuuden rajoilla olevaa käyttäytymistä. Keskeistä käytöksessä on se, että kaikki tapahtuu puolisolta salaa puoleensavetävän henkilön kanssa. Tyypillisiä esimerkkejä ovat jatkuva viestittely, aktiivinen somessa seuraaminen, uskoutuminen intiimeistä asioista, muuta kuin omaa kumppania koskevat seksuaalifantasiat ja esiintyminen yöelämässä tai netissä kuin olisi vapaa.

Mikropettämisen käsite, joka on käännös englanninkielisestä micro cheating-termistä, ei sovi luontevasti suuhuni pariterapiakeskusteluissa. Oletko mikropettänyt puolisoasi? Petetään vähän, petetään mikrotasolla? Milloin uskottomuus laajenee makrotasolle? Puhutaanko seuraavaksi mikrosalarakkaista tai mikrotoisista?

Ovatko ihmisen yksityiset fantasiat kiellettyjä ja haitallisia?

Ilmiö sinänsä on tuttu. Usein puhutaan huomion, ihailun tai jännityksen hausta, josta uskottomuus voi alkaa. Netin kautta tapahtuvat rajanylitykset ovat yleinen puheenaihe pariterapiakeskusteluissa. Minua kuitenkin ihmetyttää fantasioiden liittäminen mikropettämiseksi. Ovatko ihmisen yksityiset fantasiat kiellettyjä ja haitallisia? Pitääkö mielikuvitusmaailmaansa kahlita? Onko ihmisen taisteltava omaa seksuaalisuuttaan vastaan ajatuksissaan, ne ovat kuitenkin kaukana teoista? Ovatko ihmisten unetkin mikropettämistä?  

Finsex-tutkimus (Kontula 2017) romuttaa tehokkaasti romanttisen rakkauden ihannekuvaa, jossa kaksi onnellista ja toisistaan huumaantuvaa osapuolta nauttii toisistaan ikuisesti. Suurin osa suomalaisista miehistä ei voi toteuttaa halujensa mukaista seksielämää. Miehillä on enemmän seksuaalifantasioita muista kuin omasta kumppanista, mutta myös naisten mielikuvissa seikkailee usein vieras kumppani. Parisuhteen edetessä pitkäaikaiseksi suhteen ulkopuoliset fantasiat ovat luonnollisesti yleisempiä kuin alkuvaiheessa.

Miehillä on enemmän seksuaalifantasioita muista kuin omasta kumppanista, mutta myös naisten mielikuvissa seikkailee usein vieras kumppani

Kontulan mukaan sekä miesten että naisten yleisimmät fantasiat koskevat jotain koettua tai kokematonta jännittävää hetkeä oman kumppanin kanssa. Jopa parisuhdeseksin aikana voidaan kuitenkin haaveilla myös muista. Miehet ovat fantasioissaan enemmän visuaalisten mielikuvien vallassa, kun taas naiset innostuvat tunnemaailman tarinoista. Miehet kuvittelevat monenkeskistä seksiä enemmän kuin naiset, mutta naisillakin ryhmäfantasiat ovat tavallisia. Naiset haaveilevat yhä enemmän seksistä toisen naisen kanssa ja nauttivat romantiikan sijaan hyvinkin rajuista fantasioista.

Rikas fantasiamaailma on usein rikkaus parisuhteelle. Parisuhteissa, joissa luottamuksen ja turvallisuuden tunne on korkealla tasolla, kaikenlaisten fantasioiden jakaminen ja niistä innostuminen on mahdollista. Jaettu tai jakamaton fantasiamaailma voi piristää parisuhteen seksuaalisesti laimeita vaiheita tai antaa lisäkipinää jo hyvään seksielämään.

Onko hyvä kertoa kaikki omat yksityiset ajatuksensa kumppanille?

Onko hyvä kertoa kaikki omat yksityiset ajatuksensa kumppanille? Kaikki eivät pysty hyväksymään kumppanin rohkeimpia fantasioita puhumattakaan parisuhteen ulkopuolelle sijoittuvista fantasioista. Ne koetaan usein ahdistaviksi ja pelottaviksi, jopa uhaksi itselle. Ajatteleeko mieheni pornoleffan hoikkaa silikonirintaista parikymppistä kun me rakastelemme? Oliko eksän kanssa seksi paljon parempaa kuin meillä? Haluaako kumppanini jotain, joka on minulle vastenmielistä?

On hyvä muistaa, että ajatusten ja tekojen välillä on suuri ero. Useimmat fantasiat eivät toteudu koskaan eikä niiden ole tarkoituskaan toteutua. Pelkkä mielikuva täyttää tehtävänsä. On hyvä myös muistaa, että fantasian toteutukseen ei tule toista miellyttääkseen lähteä, jos se on itselle vastenmielistä.

Useimmat fantasiat eivät toteudu koskaan eikä niiden ole tarkoituskaan toteutua

Todennäköisesti tavallisempaa kuin täysi avoimuus fantasioiden suhteen on se, että kerromme riittävästi siitä mitä haluamme seksielämältä ja pidämme yksityisimmät puolisoa mahdollisesti satuttavat fantasiat itsellämme. Jokaisen on hyvä pohtia, onko puolisolle mielekästä kertoa, että näen seksiunia työkaveristani tai olen ihastunut poikani jääkiekkovalmentajaan. Avoimuus voi saada orastavan kiinnostuksen loppumaan, mutta voi tehdä luottamukseen särön. Jos fantasia taas koskee anonyymiä hahmoa kuten nuorta miestä tai sairaanhoitajaa, fantasia on helpompi jakaa.

Ovatko mikropettämiseen ja uskottomuuteen liittyvät periaatteet sinulle selviä parisuhteessasi? Voisiko niistä keskustella kumppanin kanssa? Olisiko aika päivittää tai laatia parisuhdesopimus eli sopimus siitä, mikä parisuhteessanne on sallittua ja mikä ei?

On hyvä armahtaa itsensä rakkauden täydellisyyteen ja ehdottomaan avoimuuteen pyrkimiseltä

Väitän, että parisuhde voi olla onnellinen ja riittävän hyvä, vaikka mieli harhailisi välillä vapaasti omassa yksityisessä fantasiamaailmassa. On hyvä armahtaa itsensä rakkauden täydellisyyteen ja ehdottomaan avoimuuteen pyrkimiseltä. Prinsessa- ja prinssisadut yhdestä ainoasta oikeasta, joka ajattelee aina vain minua, eivät vastaa parisuhteiden todellisuutta.

Aioin lisätä lauseeseen sanan valitettavasti, mutta jätin lisäämättä. Realistinen rakkaustarina vaihtelevien tunteiden todellisuudessaan on minulle kauneinta.   

Terveisin,

Nina Kauppinen, perheneuvoja

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *