Vaikuta vuorovaikutukseen, parisuhteesi paranee heti – Perheneuvojien parhaat vinkit toimivampaan kommunikaatioon
Mitä väliä sillä on, miten puhun puolisolleni tai puhunko ylipäänsä? Paljonkin. Pari- tai minkä tahansa ihmissuhteen laatu määräytyy suoraan sen mukaan, miten vuorovaikutus ja kommunikaatio toimivat.
- Siispä puhu, eli sanoita ajatuksiasi ja tunteitasi ääneen. Muista, ettei kumppanisi ole ajatustenlukija.
- Älä vaikene, puoliso voi tehdä siitä vääriä tulkintoja. Negatiiviset olettamukset toisen toiminnasta, tarkoitusperistä, ajatuksista ja tunteista johtavat helposti noidankehään, jos ne alkavat ohjata omaa käyttäytymistämme.
- Harjoittele erityisesti aktiivista kuuntelua. Keskity kuuntelemaan, mitä toinen sinulle kertoo. Älä mieti samalla omaa seuraavaa lausettasi tai muita omia asioitasi.
- Älä arvostele puolisosi persoonaa, se satuttaa. Puhu mieluummin teoista tai tekemättä jättämisistä.
- Muista suhdeluku: viisi kehua tai kiitosta yhtä moitetta kohden. Pidä huolta siitä, että vuorovaikutuksessanne positiivisuus pysyy aina voitolla.
- Päivittäkää parisuhdeodotukset, – toiveet ja -haaveet säännöllisesti, sillä elämän myötä nekin voivat muuttua. Halutessanne voitte ajatella sitä vaikka parisuhteen kehityskeskusteluna.
- Pitäkää huolta siitä, että yhteys toiseen ei koskaan pääse täysin katkeamaan. Koskettaminenkin on kommunikaatiota.
Mukavaa yhdessäoloa teille toivoen,
Paula, perheneuvoja
Tämän tekstin lähteenä on käytetty Suhde klinikalla, 81 kysymystä ja vastausta parisuhteesta -kirjaa ja erityisesti sen viimeistä lukua Perheneuvojien parhaat vinkit hyvää parisuhteeseen.
Kommunikaatioaiheisia tekstejä ovat aiemmin tässä blogissa kirjoittaneet mm. Juha, Anja, Henna ja minä.