Hyvästit häpeälle? Häpeän vallan alta voi päästä pois

Sula
Yhteys toisiin ihmisiin sulattaa häpeän valtaa. Kuva: Unsplash

Häpeä syntyy, kun yhteys katkeaa. Jos vauva tavoittelee hoitajaansa saamatta vastausta, hän lopulta lakkaa tavoittelemasta. Voidakseen tehdä niin, vauvan täytyy katkaista yhteys omiin tarpeisiinsa. Aikuinenkin tuntee häpeää, kun toinen kääntää katseensa pois, niin kuin ei olisi kuullutkaan.

Häpeä sulaa yhteydessä

Niin kuin häpeä syntyy yhteyden katkeamisista, sen valta murenee yhteydessä. Älä jää yksin häpeämään, vaikka niin on monen sukupolven ajan käsketty tekemään. Sinun ei tarvitse enää noudattaa neuvoa, josta ei ole seurannut sinulle mitään hyvää.

Etsi elämääsi merkittäviä, ystävällisiä, turvallisia yhteyksiä. Häpeän valtaa voi murtaa tuntemattoman vastaantulijan hymy, myyjän ystävällinen toivotus tai puolitutun ilahtunut tervehdys. Jos sinulla on ihminen, joka kuuntelee, koskettaa tai katselee turvallisesti, hakeudu hänen seuraansa.

Usko saamasi hyväksyvät viestit todeksi ja toimi sen mukaisesti. Vastaa katseeseen katseella, hymyyn hymyllä ja ystävällisyyteen samalla mitalla. Yksikin myönteinen suhde, etäinenkin tai muodollinenkin, sulattaa häpeän valtaa.

Luottamus toiseen ja itseen vahvistavat toisiaan. Mari Kinnunen on kirjoittanut siitä, kuinka häpeähaavat voivat parantua parisuhteessa.

Ystävä voi löytyä hyvin läheltä

Onko jotain, mitä et ainakaan haluaisi kenenkään sinusta tietävän? Tiesitkö, että kaikkein yksityisimmät asiat ovat yleensä hyvin monen kokemia? Kaikki kokevat joskus myös häpeää, ja moni niin paljon, että kärsii siitä. Uskaltaisitko jutella jonkun kanssa häpeästä?

Itseään kohtaan vaativat ihmiset haluavat muiden tietävän heistä vain vähän, vahvuuden. Mutta samalla he sulkevat ovet myötätunnolta, jota he voisivat muilta saada. Kokeile raottaa häpeän verhoa ja luota johonkin turvalliseen ihmiseen. Kertomalla itsestäsi enemmän avaat ovea myös suuremmalle myötätunnolle.

Voit myös itse alkaa opetella itsellesi turvalliseksi ihmiseksi. Tunnistatko sellaisia hetkiä, joissa laitat itsesi liian syrjään tai piilotat jotain, mikä on itsellesi tärkeää? Olen aiemmin kirjoittanut siitä, mitä itsensä ohittamisesta voi seurata ja miten yhteydessä olemista voi opetella.

Jos olisit itsesi hyvä ystävä, mitä itsellesi sanoisit? Jos et keksi sanoja, voit sanoa näin: “Minä olen sinun puolellasi, (oma nimi). Minä rakastan sinua, (oma nimi). Ei mitään hätää.” Samalla voit ristiä käsivartesi rinnan yli niin, että voit puhuessasi halata itseäsi hellästi silitellen.

Älä hylkää häpeääsi

Häpeän tunne kuuluu ihmisyyteen ja auttaa meitä huomioimaan omia ja toistemme kehon ja mielen rajoja. Toimiva häpeä auttaa meitä olemaan turvallisia ja kunnioittavia toisiamme kohtaan. Älä siis hylkää häpeääsi, vaan tutustu siihen ja anna sen sulaa turvassa. Terve häpeä suojelee elämää, ei estä sitä.

Lämpimiä kohtaamisia toivottaen,

Sini Rantakari

hyvinvointi rakkausklinikka
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *