Kun muisti menee ja ajatus ei kulje
Kognitiiviset muutokset MS-taudissa ovat aika yleisiä. Jopa puolelle tulee ongelmia kognitiivisen toiminnan alueella (lähde National MS Society). Kognitiivisella toiminnalla tarkoitetaan tiedon vastaanottamiseen, sen tallentamiseen, käsittelemiseen ja käyttöön liittyviä prosesseja, kuten havaitseminen, tunnistaminen, kielelliset toiminnot, ajattelu, päättely, ongelmanratkaisu, muistaminen ja oppiminen. Listassa on aikalailla jokaisessa päivässä melkein jokainen hetki tarvittavia taitoja.
Heikentynyt niin, että häiritsee itseä
Minä olen huomannut muutoksia (itselle ne on ongelmia) kognitiivisessa toiminnassani keväästä saakka. Ajatusprosessiini on tullut tietynlainen hitaus. En pysty enää tekemään monta asiaa yhtäaikaa turvallisesti – oikeastaan se on jo melkein mahdottomuus. Jos en keskity täysin asiaa, en muista tekeneeni sitä. Vaikka keskityn tekemiseen, saattaa se silti unohtua. Ennen on pystynyt menemään tietyllä “automaatiolla”. Nyt se ei enää onnistu.
Muistini on heikentynyt niin paljon, että se häiritsee itseäni. Minulla on ollut aiemmin varsin hyvä muisti. Uuden oppiminen on myös haastavaa. Jokus on vaikea sisäistää, mitä minulle sanotaan. Englannista on vuosien saatossa tullut toinen kieli. Englanti on nykyään se kieli, jonka sanat unohtuvat useasti ja joudun kysymään useamman kerran mieheltäni, mitä hän sanoi. Jotenkin en vain ymmärrä. Ja se alkaa olla itselle todella surullista. Suomen kieltä puhun sen verran nopeasi, että siinä ei sanahakuisuutta välttämättä muut huomaa. Minä huomaan ja se häiritsee itseä todella paljon. En uskalla enää luottaa omaan muistiini ja se välillä hirvittää.
Saattaisit pitää näistä postauksista: Blast from the past ja Kaksikielisen perheen äitinä
Uupunut ja ylikuormittunut
Kognitiiviset ongelmat liittyvät paljolti uupumiseen. Siihen ei valitettavasti tarvita nykyään kovin paljon. Jos aamupäivällä on tehnyt enemmän kuin tössytellyt hiljoksiin kotona, alkaa puolen paivän aikaa ajatus junnaamaan, niin että se häiritsee toimimista. Minusta tuntuu usein, että aivot tekee asioita hoitaessa niin paljon töitä, että korvista alkaa kohta tulla savua. Se ylikuormittuminen yleensä purkautuu myös oman pinnan palamisena. Pinna palaa nykyään entistä nopeampaa.
Mitä tälle voi tehdä?
Aivoista huolehtiminen on tärkeää. Perusasiat uni, hyvä ravinto, liikunta ja mielen terveyden hoito (tarkoituksella kirjoitettu erikseen) eivät ole itsestäänselvyyksiä, mutta tärkeitä asioita aivojen terveyden kannalta.
Aivojen pystyy myös treenaamaan. Itse teen ristikoita, pelaan älyä vaativia pelejä (helppoja sellaisia) ja tietenkin kirjoitan! Treenaukset täytyy tauottaa ja tehdä niitä aina vähän kerrallaan. Muuten pääkoppa tuntuu ylikuormittuvan.
Onneksi meidät ihmiset on luotu niin, että osaamme kompensoida tai keksiä uusia toimimistapoja. Olen turhankin nopea toimissani ja puhun paljon. Jos automaatioon ei voi enää luottaa, täytyy opetella tekemään asiat hitaammin. Ja tämänkin kanssa vaan täytyy oppia elämään (tuon lauseen olet saattanut aiemminkin blogista lukea!)
Näitä edellä kertomia ongelmia kuitenkin tutkitaan ja testataan. Itsellä on tällä viikolla tulossa neuropsykologiset testit, joista kirjoitan sitten lisää kun ne on käyty läpi.
Seuraa blogia myös Instagramista @mariaisstrongblog ja Facebookissa
Minulla on vaikeuksia, jos useampi ihminen puhuu samaan aikaan. Kun meillä on vieraita ja juttelen jonkun kanssa. Kun joku sitten kysyy siinä ohimennen jotain, aivoni menevät solmuun.
Toinen on tilanne, jossa ajattelen jotain toista asiaa ja sanon samalla jotain muuta. Silloin puheeseeni tulee joku sana siitä mitä ajattelen. Huomaan kyllä nämä aina heti ja korjaan oikean sanan.
En pysty käsittelemään kovin montaa ärsykettä samaan aikaan. Harmillista, kun tykkään laulaa radio tahtiin autolla ajaessa. Ei meinaa enää onnistua.