Maria is Strong
Maria is Strong

Blogin takana

Maria (is) Strong

Hei,

Olen 38-vuotias ”Maria”. Englantilaisen miehen vaimo, kahden lapsen äiti, englanninkääpiöterrierin omistaja ja myös nainen, jolla on MS-tauti.

Minulla diagnosoitiin vuoden 2017 toukokuun lopussa krooninen sairaus, johon ei ole parannusta. Tuo sairaus on nimeltään Multippeliskleroosi, MS-tauti ja tuttavallisemmin Mäsä.

Oireita minulla oli ollut jo useita kuukausi, ehkä vuosia ennen diagnoosia. Ne oireet olin aina laittanut ruuhkavuosien ja ikäni piikkiin. Diagnoosia edeltävänä viikkoina jalkojen ihosta lähti tunto ja kävelymatkani lyheni kymmeneen metriin. Kahden päivän yhteispäivystyksessä istumisen ja 3 magneettikuvauksen jälkeen minulle annettiin vahva epäilys MS-taudista. Selkäydinnäyte ja viikko myöhemmin diagnoosi MS-taudista vahvistui.

Pysäyttävä sairaus

Sairaus on näiden kahden vuoden aikana ollut erittäin aktiivinen. Olen kokeillut jo kolmea sairautta hidastavaa lääkettä. Kaksi olen joutunut lopettaa, koska sairaus ei ole pysynyt taka-alalla remissiossa. Yhden joudun lopettamaan nousevien maksa-arvojen vuoksi.

Sairuas on pysäyttänyt minua ja minun elämääni monella tapaa. Se on tuonut taloudellista epävarmuutta. Toimintakykyni on ajoittain erittäin rajoittunut. Välillä kävelyn kaverina minulla on käytössä kepistä rollaattoriin. Joinakin päivinä en pääse pois kotoa.

MS-tautiin sairastumine on kuitenkin ollut monella tapaa onni onnettomuudessa. Se pysäytti ja laittoin pohtimaan, mitä oikeastaan elämältäni haluan. Vastaus on selkiytynyt kuukausien saatossa: voimavaroja säästävä elämä. Juuri tämän vuoksi kiinnostuin stressin hallinnasta, hetkessä elämisestä ja minimalismista.

Tukea muille

Olen kirjoittanut blogia diagnoosista lähtien. Se on aluksi ollut paikka, missä olen saanut omia ajatuksia kokoon vaikean asian kanssa. MS-tauti on tuonut haasteita kaikille elämänalueille ja jaksamiseen. Blogista on tullut paikka, jonka kautta toivon pystyväni auttavani muita haastavissa ja muuttuneissa elämäntilanteissa. Toivon, että blogista välittyy toivo siitä, että kaikesta, mitä elämä tuo eteen, selvitään. Tavalla tai toisella. Enemmin tai myöhemmin.