5 vinkkiä helpottamaan arkeasi

Lomalla on aina helpompaa siihen tavalliseen arkeen verrattuna. Nyt tulee työ, velvoitteet, koulut ja hyvästi kesän vapaus. Me emme pysty vaikuttamaan aivan kaikkeen meidän arjessa. Tietyt asiat täytyy tehdä, mutta voisiko sitä arkea helpottaa jollain tapaa? Saada aamu paremmin käyntiin ja huokaista välillä päivän keskellä? MS-taudissa ja monessa muussa kroonisessa sairaudessa voimavarat saattaa olla varsin rajalliset, niistä ruuhkavuosien univeloista puhumattakaan.  Tässä muutama itse kokeilemani vinkki, miten arkea saa hieman helpommaksi.

Herää varttia aikaisemmin

Jos olet aamu-uninen, pyri heräämään viittätoista minuuttia aiemmin kuin yleensä. Se viisitoista minuuttia unena ei enää vaikuta virkeystilaasi. Pyri olemaan yksin se vartti. Olen huomannut, että yksinolo aamuisin laittaa päivän paljon parempaan vireeseen. Rauhoitu, venyttele, rukoile, lue tai meditoi niiden minuuttien aikana. Tee jotain, millä saat itsesi rauhalliseksi.

Saattaisit pitää postauksesta: Toimintoja, jotka edistävät onnellisuutta

Tee itsellesi “kometokeskus”

No, ehkä komentokeskuksen sijasta voisi sanoa ohjauskeskus. Minulla se on monia vuosia sitten hankkimani tussitaulu, joka on etsinyt kodista paikkaansa pitkään. Nyt se nojailee seinään eteisessä ja siihen se saa jäädä. Minulle kaikista vaikein arjessa on “mitä tänään syödään”- kysymys. Siihen liittyy paljon oheistoimintaa kuten kaupassa käynti ja ruoan laitto. Sen vuoksi olen alkanut kirjoittaa viikon ruokalistan ylös niin itseni kuin muun perheen näköisälle. Lista ohjailee kaupassa käynnit (joita olemme alkaneet tihentään sen ison viikko-ostosten sijaan. Ruokahävikki on vähentynyt tämän myötä). Tussitaulu toimii seinäkalenteria paremmin muistuttamaan asioista. Iso teksti on huomioitaherättävä. Tussitaulun voi jokainen käyttää siihen tarkoitukseen, kun haluaa. Muistutuksen tapaamisista, juoksevista menoista. Se kannattaa kuitenkin laittaa näkyvälle paikalle.

Sortteeraa koti

Olen loppukesän aikana käynyt koko kodin läpi. En ole laskenut, kuinka monta pussillista olen laittanut kierrätykseen, myyntiin ja roskiin. Valtava, valtava määrä. Oikeastaan ahdistavan valtava määrä, kun ajattelee, kuinka paljon rahaa on mennyt hukkaan. Oh well, tästä on nyt vain oikea suunta edessä. Vaikka itse järjestely oli voimavaroja ja aikaa vievää, on se ollut sen arvoista. Kodin järjestäminen on tuonut valtavasti helpotusta arkeen. Kaikelle on paikkassa. Kaikki ovat loogisilla paikoillaan ja samanlaiset tavarat yhdessä. Koti on helppo pitää siistinä. Minulla menee päivän aikana pariin otteeseen kymmenisen minuuttia, kun saan tavarat taas paikalleen.

Saattaisit pitää postauksesta: Kohti tarkoituksenmukaista elämää – perusasiat haltuun

Deletoi ja delegoi

Omaa aikatalua ja mitä kaikkea se sisältääkin kannattaa tarkkailla aika ajoin. Kuinka paljon siinä on asioita, joita teemme vain velvollisuudentunteesta tai turhaan. On hyvä opetella sanomaan ei. Tarvittavat asiat kannattaa delegoida. Jos olet yhtään samanlainen kontrollifriikki, kuin minä, tiedän delegoinnin vaikeuden. Toisten työnjälki kun ei aina vastaa omia odotuksiani… siksi juuri seuraava kohta…

Laske odotuksesi

Omat odotukset muista, itsestä ja elämästä yleensäkin kannattaa laskea alas. Jos olet yhtään keskiverto ihminen, niin mitä luultavammin odotuksesi ovat kaikesta liian korkealla. Siitä ei kannata syyttää itseä. Yltäkylläisessä, mainosten ja tv:n värittämässä maailmassa odotuksen kaikesta nousevat tavoittamattoman korkealle. Ei hätää. Odotuksia voi laskea. Voi opettella katselemaan ja kuuntelemaan itseään ja ympäristöään kriittisesti. Onko odotukset realistisia? Voiko kukaan edes pystyä niihin polttamatta itseään loppuun. Me olemme loppujen lopuksi aika vajavaisia. Odotukset kannattaa laskea tälle tasolle – ja silläkin tasolla kaikki toimii edelleen aivan varmasti!

Seuraavassa postauksessa luvassa arvonta aivan mahtavine palkintoineen.

Liity siis Facebookkiin blogin sivujen seuraajaksi, niin saat tiedon uudesta postauksesta heti sen julkaisun jälkeen!

Instagramissa @mariaisstrongblog ja Facebookissa.

 

hyvinvointi mieli onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *