Treeni ja flunssa

Moi! 

Terkut mun etävalmennettavalta: ”Karkkilakko on pitänyt!” Jee! (Karkkilakon aloituksesta voit lukea täältä.) Treeneissä puolestaan on ollut taukoa, sillä flunssa on pitänyt otteessaan.  

Niinpä ajattelinkin kirjoitella aiheesta treeni ja flunssa. Tähän liittyen alla muutama kysymys ja vastaus:

Pitääkö treeni jättää väliin, jos olo on vähän flunssainen, mutta ei ole kuumetta?

Itse jättäisin väliin. Olen joskus saanut lääkäriltä ohjeen, että pienessä nuhassa voi liikkua, kunhan treeni on kevyttä ja kesto lyhyt. No, rajan vetäminen siihen, mikä on pientä nuhaa ja mikä ei, on usein hankalaa. Virusinfektioiden alkupäivinä tapahtuva fyysinen rasitus voi vaikeuttaa ja pitkittää sairautta sekä altistaa jälkitaudeille. Niinpä infektion alkupäivinä pitää välttää liikunnan harrastamista ja antaa elimistön levätä.  Kipeänä treenaamisesta ei ole myöskään hyötyä. Flunssa on jo sinänsä rasitus elimistölle, ja kun elimistö keskittää energiansa tulehdusten torjuntaan, ei energiaa jää tulokselliseen treenaamisen ja treenistä palautumiseen. Mun yleisohje on siis se, että älä treenaa kipeänä!

Flunssaisena kannattaa suosiolla jättää treenit väliin.
Flunssaisena kannattaa suosiolla jättää treenit väliin.

Mitä seurauksia voi olla, jos treenaa flunssaisena?

  • Paraneminen pitkittyy, jolloin joudut odottelemaan pidempään ennen kuin saat treeneistä tehot irti.
  • Altistat itsesi jälkitaudeille ja hengenvaaralliselle sydänlihastulehdukselle.
  • Lisäksi kun kroppasi ei ole kipeänä täydessä iskussa, altistat itsesi erilaisille urheiluvammoille, kuten lihasrevähtymille, jne.

Kuinka kauan pitää odottaa, että voi alkaa treenata flunssan jälkeen?

Odota, että oireet helpottavat, jonka jälkeen pidä vielä ainakin yksi lepopäivä. Tämän jälkeen voit aloitella liikunnan rauhallisesti.

Miten aloittaa treeni flunssan jälkeen?

Aloita kevyesti! Kevyemmän harjoittelujakson tulisi kestää vähintään yhtä kauan kuin mitä flunssa on kestänyt. Aloita siis rauhallisesti ja nosta maltillisesti rasitusta päivä kerrallaan. Jos oireet palaavat, olo on poikkeuksellisen uupunut, syke nousee normaalia korkeammalle, huimaa, tai tulee rytmihäiriöitä, pidä taukoa uudelleen. Palaa normaaliin treeniohjelmaan vasta, kun olo on täysin terve.

Miten motivoida itsensä taas kuntoilemaan tauon jälkeen?

Aloita kevyesti! Liian rankka aloitus ei tunnu hyvältä, eikä motivoi. Verryttele ja venyttele kunnolla. Flunssan jälkeen lihakset ja nivelet voivat olla kankeat ja kipeät, joten herättele kehoa pehmeästi. Aloita lajilla, joka tuntuu mielekkäimmältä. Mukavalta tuntuva liikunta motivoi liikkumaan seuraavanakin päivänä! J

Jos motivaatio ei meinaa löytyä, kirkasta tavoitteesi! Miksi liikut? Mihin tavoitteeseen sillä tähtäät? Onko tavoite tarpeeksi tärkeä sinulle, jotta se motivoi? Onko tavoite tarpeeksi tarkka? Oletko asettanut jonkin tavoitepäivämäärän? Onko tavoite tarpeeksi konkreettinen (esim. mitattavissa oleva)? Mitä tarkempi ja haluttavampi tavoite on, sitä paremmin pääset tavoitteeseen.

Entä jos liikkuu omaksi iloksi ilman tavoitetta? Jos liikunta ei tauon jälkeen motivoi, mieti, onko laji oikea? Tai onko treeniviikkosi vuodesta toiseen samanlainen? Saisitko uutta inspiraatiota uudesta lajista?

Jos ei vieläkään motivoi, niin hanki personal trainer, joka laittaa sinut liikkeelle! 😉

Kuinka paljon paino nousee, kun ei pääse treenaamaan?

Usein mun asiakkaat pelkäävät kipeänä ollessa, että paino nousee. Muistutan aina, että painonhallinnasta 80% on ruokavaliossa, ja kipeänä ollessa kannattaakin panostaa terveelliseen ruokavalioon. Näin paino pysyy kurissa, mutta ennen kaikkea keho saa tarvittavat ravintoaineet ja vitamiinit, jotka saattavat nopeuttaa paranemista. Etävalmennettavani olikin saanut oman painonsa pysymään sairastelujakson aikana samoissa lukemissa, eikä paino ollut päässyt nousemaan. Hienoa!

Sitten kysymys teille: Miten te motivoitte itseänne liikkumaan flunssatauon jälkeen?

Terkuin, Kirsi

 

Kommentit (6)
  1. Kirsi myös:)
    9.12.2013, 22:03

    Itselläni tulee aika ajoin “flunssa on tulossa”- tunne. Se on merkki liiasta treenistä, silloin tarvitaan 2 lepopäivää. Uskon,että jos en tottelisi tuossa kohtaa kroppaa voisi se flunssa tullakin. Olen pärjännyt useamman vuoden ilman flunssia (KOPKOP) ja odotan siitä hyvästä sitä megaflunssaa saapuvaksi:)
    Kymmenisen vuotta sitten kun aloitin liikkumisen uudelleen(ja päätin lopettaa liikunnan vihaamisen) seurasin aina leposykettä. Kun tunsin,että flunssa oli ohi, oli leposyke vielä koholla. Siitä kahden päivän päästä se oli jälleen normaalissa ja siinä kohtaa ei enää tsemppiä tarvittu. Juoksijan riippuvuus lajiinsa riitti. Vaikka flunssat eivät nyt ole minua hetkeen kaataneet,on noita muita kremppoja sitten ollutkin. Toisaalta ehkä just siksi motivaatio vain kasvaa. Kun ei pääse, kiukku ja halu vain kasvaa. Ja sitten kun pääsee liikkumaan on olo autuas. Joskus voi kyllä mopo karata käsistä:)

    1. kirsinkuntopiiri
      10.12.2013, 08:16

      Hyvä kommentti! Kiitos siitä! Kunpa kaikki toimis niin kuin sä! 🙂 Sykkeiden seuraileminen onkin yks tosi hyvä keino seurailla omaa kroppaa. 🙂

  2. Tässäkin kysymyksessä moni ajattelee aina vain itseään ja sitä, voiko mennä esimerkiksi pienessä nuhassa salille. Hyvin harva tulee edes miettineeksi, onko mahdollista, että se pieni nuha tarttuu johonkin toiseen treenaajaan, joka saa siitä sun pienestä nuhasta karmeen flunssan 🙁 Jos salitreeniä tai jumppaa ei jätä väliin itsensä takia niin se pitäisi jättää niiden muiden!

    1. kirsinkuntopiiri
      10.12.2013, 10:05

      No niinpä! Tuo on kyllä ihan täysin totta! Mulla oli tänään onneks yks esimerkillien asiakas, kun perui PT-ajan aamulla flunssan takia. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *