Reseptivinkki viikonloppuun: libanonilainen mezeateria

Moi!

Tässä muutama herkullinen resepti, joita tuli testattua syysloman mökkireissulla. Reseptit otin Etiketti 1/2014 –lehdestä.

Meze tarkoittaa alkupaloja, ja näiden lisäksi Etiketin menussa olisi ollut pääruokana grillattuja lampaankyljyksiä. Meille nämä ”alkupalat” kyllä kävivät ihan pääruuaksi. Maha oli täynnä, kun oltiin näitä kaikkia maisteltu. Toki annokset oli vähän reilummat kuin alkupalalautaselliset. 😉

Sorry, kuva on taas "mökkitasoa". Ateria on herkullisempi kuin mitä tässä kuvassa näyttää. :)
Sorry, kuva on taas “mökkitasoa”. Ateria on herkullisempi kuin mitä tässä kuvassa näyttää. 🙂

Munakoisotahna Baba ganoush

5 alkupala-annosta

Valmistusaineet

2 keskikokoista munakoisoa
n. 3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
3 rkl tahinia
1 rkl sitruunamehua
1 tl gourmetsuolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä
0,5 tl kuivattua minttua

Valmistusohje

  1. Huuhtaise munakoisot. Paahda niitä 225-asteisessa uunissa välillä käännellen n. 40 minuuttia. Pinta saa hieman mustua, sillä se antaa tahnalle savuisan maun.
  2. Anna munakoisojen jäähtyä n. 10 minuuttia. Paloittele koisot kulhoon. Lisää öljy ja kuoritut valkosipulit. Soseuta tahnaksi.
  3. Mausta tahna tahinilla, sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Laita tahna kulhoon ja ripottele päälle hieman kuivattua minttua.

 

Talvitabbouleh

4 alkupala-annosta

Valmistusaineet

1,5 dl bulguria
kasvislientä bulgurpakkauksen ohjeen mukaan
1 prk (400 g) keitettyjä kikherneitä
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa

Paahdetut kasvikset
1 pieni tai puolet isosta kukkakaalista
1 salottisipuli
1 pieni fenkoli
3 rkl oliiviöljyä
0,5 tl gourmetsuolaa
0,25 tl mustapippuria myllystä

Kastike
3 valkosipulinkynttä
1 tl gourmetsuolaa
1 sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
1 rkl kuivattua paprikajauhetta
2 tl kuivattua minttua

Valmistusohje

  1. Valmista ensin paahdetut kasvikset. Irrota kukkakaali pieniksi nupuiksi. Kuori varsi ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Kuori ja lohko sipuli. Leikkaa fenkoli lohkoiksi. Laita kasvikset uunivuokaan ja valuta päälle öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes kukkakaali on napakan kypsää ja kauniin väristä.
  2. Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemessä.
  3. Tee kastike. Kuori valkosipulit ja laita ne huhmareeseen suolan kanssa. Hienonna tahnaksi. Lisää joukkoon muut ainekset. Laita kastike hetkeksi sivuun.
  4. Huuhtaise keitetyt kikherneet. Yhdistä ne keitetyn bulgurin, kasvisten ja kastikkeen kanssa. Sekoita joukkoon hienonnettu lehtipersilja. Maista seosta ja lisää tarvittaessa öljyä tai sitruunamehua.

 

Minttu-kurkku-jogurttidippi

4 alkupala-annosta

Valmistusaineet

1 valkosipulinkynsi puolet pienestä kurkusta
2 dl paksua kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
0,5 tl gourmetsuolaa
0,25 tl mustapippuria myllystä
0,25 dl hienonnettua tuoretta minttua

Valmistusohje

  1. Kuori valkosipuli ja hienonna se mahdollisimman pieneksi silpuksi. Kuutioi kurkku pieniksi paloiksi.
  2. Yhdistä kaikki aineet ja anna dipin maustua viileässä vähintään puoli tuntia.

 

Paistettu vuohenjuusto

4 alkupala-annosta

Valmistusaineet

200 g vuohen- tai lampaanmaitofetaa tai halloumia
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl kuivattua paprikajauhetta
0,5 tl kuivattua minttua
3 rkl saksan- tai pistaasipähkinöitä
1 tl juoksevaa hunajaa

Valmistusohje

  1. Laita juusto pieneen uunivuokaan. Ripottele päälle mausteet ja pähkinärouhe. Valuta päällimmäiseksi hunajaa.
  2. Gratinoi juustoa 250-asteisen uunin ylätasolla muutama minuutti, kunnes juusto lämpenee ja saa hieman väriä.
  3. Tarjoa heti pita- tai maalaisleivän kera.

Enjoy!

Terkuin, Kirsi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *