Mitä teette, kun väsymys iskee?
Moi!
Mulla oli tällä viikolla pari tosi väsynyttä päivää. Luulin jo, että olin tulossa kipeäksi – mutta ei, olin vaan väsynyt. Vaikka just olin viikko sitten lomalla, ja aurinkokin paistaa. Kevätväsymystä ilmassa? Valon määrän lisääntyessä toiset piristyvät, toiset väsyvät.
No, ei hätää, eilen ja tänään on energiat olleet taas kohdillaan, ja aurinko on kutsunut ulkoilemaan. 🙂 Tosin vieläkään ei ole ollut fiilis, että jaksaisin nostella puntteja, joten skippasin suosiolla tämän viikon treenit. Aikaisemmin olisin varmasti vain pakottanut itseni treenaamaan, mutta en enää. Olen sitä mieltä, että treenillä ei väsymystä voiteta, ainakaan pidemmän päälle.
Sain tähän kirjoitukseen idean tätini Facebook-päivityksestä. Hän pohti siinä jokin aika sitten sitä, mikä auttaa väsymykseen. Sain luvan lainata tätini kirjoitusta:
”Vastasin äsken seuraavaan kysymykseen eräällä palstalla:
‘ALAKULOISUUS/väsymys. Miten hoidatte väsymystä ja miten saatte itsenne iloisemmalle tuulelle näin talvisin?’
Vastaukseni:’ Nukun niin kauan kunnes väsymys helpottaa. 2-3 vrk ruokatankkaus ja lisää unta. Auttaa omalla kohdallani. Syön mahdollisimman paljon sellaista ruokaa, jota tekee mieli. Usein hiilihydraattipitoista. Ajattelen, että *Uni paras lääke on*. Käperryn peiton alle nukun kuin orava pesäkolossaan tai karhu talviunillaan.’
Usein väsymykseen ja alakuloisuuteen suositellaan aukottomasti moninkertaisia annoksia C-vitamiinia ja liikuntaa, liikuntaa ja liikuntaa, kun usein paras lääke olisikin uni.”
Olen samaa mieltä. Vaikka liikunta on moneen asiaan lääke, niin en usko, että se on läheskään aina lääke väsymykseen. Näen usein työssäni ihmisiä, jotka liikkuvat paljon, mutta ovat silti rättiväsyneitä. Silloin mun ohje on vähentää liikuntaa ja lisätä lepoa.
On toki hienoa, että liikuntaa suositellaan ja sillähän saakin paljon hyvää aikaan. Se on lääke moneen asiaan. Ei pelkästään kehon, vaan myös mielen hoitoon. Uusimpien tutkimusten mukaan liikunta on lääke myös masennukseen. Ja koska itse saan liikunnasta niin paljon hyvää elämääni, niin olen onnellinen aina, kun asiakkaani löytävät liikunnan ilon ja saavat siitä virtaa elämään.
Itsekin suosittelen väsymykseen liikuntaa silloin, kun mun vastaanotolle tulee henkilö, joka ei harrasta lainkaan liikuntaa. Kun lähdetään kevyesti liikkeelle, parantaa se yleensä jaksamista, kun yleiskunto kohenee.
Liikkumisten lisäksi tsekkaan väsymyksestä kärsivien asiakkaideni ruokavalion. Väsymykseen voi vaikuttaa mm. ravintoaineiden ja vitamiinien puutos, anemia, verensokerin heilahtelut, sekä liiallinen kofeiini.
Jos väsymys jatkuu pitkään, passitan lääkärin juttusille. Väsymyksen taustalla voi olla erilaisia terveydellisiä asioita, kuten uniapnea (selitti mun yhden asiakkaan väsymyksen), kilpirauhasen toiminnan ongelma, alkava diabetes, masennus, sydänsairaus, fibromyalgia, tms.
Mutta aika usein väsymisen taustalla on liiallinen kuormitus. Tiukat työpäivät, aikataulutettu vapaa-aika, ja tähän tiukat treenit päälle on melkoinen yhdistelmä. Itsekin olen sortunut tähän. Ja tiedän, että siitä ei seuraa hyvää. Onneksi olen oppinut ottamaan rennommin ja arvostamaan lepoa.
Mulla väsymys onneksi tulee vain silloin tällöin ja kestää päivän tai kaksi. Silloin lepään, skippaan treenit, ja jos jaksan, niin lähden haukkaamaan raitista ilmaa luontoon.
Millaisia keinoja teillä on voittaa väsymys?
Terkuin, Kirsi