Kesän ravintohaaste numero 1: Sokeriton päivä
Moi!
Tarkastelin eräästä sattuneesta syystä ruokakaappini ja jääkaappini sisältöä ja sain taas kerran muistutuksen siitä, kuinka paljon ”turhaa” sokeria monet tuotteet sisältävät… Tässä esimerkkejä: ketsuppi, murot, leipä, maustettu jugurtti, maustetut sipsit, levitteet, leikkeleet, valmisruoat, jotkin säilykkeet, pikapuurot, jne… Huh! Kuntolehdessä julkaistun jutun mukaan piilosokerin määrä saattaisi olla jopa 55-64% päivittäisestä käyttämästämme sokerista. Hui! Täältä voit lukea lisää: http://www.kuntolehti.com/main.php?type=news2&news=165&newsTempl=kirjasto_ravinto
Tässä erään keittiön ruoka- ja jääkaapista kerättyjä tuotteita, jotka sisältävät lisättyä sokeria. |
Näihin suolaliemessä oleviin kidneypapuihinkin oli lisätty sokeria! |
Mitä ihmettä! Poretabletteihin (vitamiini) on lisätty aspartaamia! Ja pikkupuuropusseihin sokeria! Miksi?!?! |
Päätin ottaa aspartaamista lisää selvää, ja törmäsin Elina Hytösen kirjoittaman erittäin mielenkiintoiseen artikkeliin aspartaamista. Lue lisää: http://www.elinahytonen.fi/2011/02/aspartaami/. Hytönen alleviivaa, että aspartaami on myrkky, ja sillä on mm. seuraavia haittavaikutuksia: väsymys, ruoansulatusvaivat, turvotus, muistin ja ajattelukyvyn huomattava heikentyminen, persoonallisuusmuutokset, masennus, unettomuus, väkivaltaisuus, käsien ja jalkojen tunnottomuus ja pistely, näköhäiriöt ja tajuttomuus. HUH pelottavaa! Ja APUA – tilasin viikonloppuna ravintolassa Light Colan!!!!
Tässä kaapista löytyneitä tuotteita, joihin ei ole lisätty sokeria tai aspartaamia. |
Näin toimin sokerimäärän vähentämiseksi (ota vinkit talteen) :
– Lukaisen tuoteselosteen ja valitsen joko sokerittoman tai vähäsokerisen tuotteen (esim. leikkeleet, murot jne.). Tarkistan samalla kuitenkin, ettei tuote sisällä aspartaamia!
– Valmistan mieluiten ruokani itse – silloin saan säädeltyä sokerin määrää paremmin.
– Hillojen ja marmeladin sijaan teen hedelmä- ja marjasoseita.
– Syön jugurttini ja rahkani useimmiten maustamattomina ja lisään niihin hedelmiä ja marjoja.
– Valmistan makeannälkään jugurttipohjaisen hedelmä- tai marjapirtelön, jossa käytän makeuttajana esim. kypsää banaania.
– Makean nälkään toimii myös tuore, mehukas ananas.
– Napostelen pähkinöitä.
Oatleyn kaurajuoma on usein osa välipalaani. Siihen ei ole lisätty aspartaamia tai sokeria. |
– Kuumentamaton eli aito raakahunaja ei järkytä kievennäistasapainoa niin rajusti kuin valkoinen sokeri, vaikka imeytyykin nopeasti vereen. Sitä voi käyttää pienissä määrin veteen tai ruokaan sekoitettuna. Alle puolitoistavuotiaille sitä ei pidä antaa botuliinimyrkytysvaaran vuoksi.
– Hedelmäsokeri nostattaa verensokeria hitaammin kuin tavallinen valkoinen sokeri. Se on myös makeampaa, joten pienempi määrä riittää makeutukseen.
– Vaahtera-, riisi-, mallas- ja hedelmäsiirapit ovat luonnonmukaisia makeuttajia, joita elimistö kestää hyvin.
– Stevia (saadaan Stevia rebaudiana – nimisestä kasvista). Se on noin 30 kertaa makeampi kuin ruokosokeri tai sakkaroosi, mutta siinä on vain 1/300-osa näiden kalorimäärästä. Se kestää kuumentamista ja käy kaikkeen ruuanlaittoon.
– Täysruokosokeri, eli intiaanisokeri, jossa on runsaasti vitamiineja ja hivenaineita.
Banaani on oiva luonnollinen makeuttaja esim. smoothiessa tai puuron seassa. Jos kaipaat hilloa, kokeile vauvan sokerittomia soseita! 🙂 |
Tässä vielä muutamia hyviä aiheeseen liittyviä linkkejä:
Kommentoikaa ja kertokaa omia kokemuksia vapaasti! Onko jollakin kokemusta sokeririippuvuudesta? Tai muista makeutusaineista, esimerkiksi Steviasta tai intiaanisokerista?
PS. Sorry väärin päin olevista kuvista! Kirjoittelen eri koneella kuin yleensä, enkä keksi, mistä saan käännettyä kuvat… 🙂
O ou ehkäpä munkin on aika jättää se light limsa pois jääkaapistani… onneksi on olemassa paljon makeutettuja kivennäisvesiä 🙂 Miten on, kannattako niitä juoda?
Mä juon itse niitä maustettuja (mutta ei makeutettuja) kivennäisvesiä. 🙂