Valon merkitys hyvinvointiimme

Hyvää torstaita! Oletko myös nauttinut näistä helmikuun aurinkoisista päivistä ?? Eilen haistoin ensimmäistä kertaa ilmassa jo kevään tuoksun!! Pienilläkin ulkoiluhetkillä ja ikkunasta näkyvällä kirkkaalla maisemalla on jo suuri vaikutus <3
Marraskuusta helmikuuhin saan yleensä energiaa kirkasvalovampusta, mutta nyt on aurinko tarjonnut arvokkaita valohetkiä läpi talven ja useampana päivänä tälläkin viikolla. 
Pyrin nauttiman talven pimeydestä kynttilöiden, vilttien ja seesteisen tunnelman luomisella – ja ehkä juuri vuodenaikojen kontrastisuus, valon lisääntyminen pimeän kauden jälkeen, saakin meidät nauttimaan  kirkkaista päivistä entistäkin enemmän. 
Puhutaanpa hetki valosta, niin merkityksellistä se on. Valon ansiosta kasvit yhteyttävät ja kasvavat ja muut eliöt käyttävät taas niihin varastoitunutta energiaa. Näin kasvit käynnistävät valosta peräisin olevan energian virran läpi elämän. Valo haihduttaa vettä, joka sataa uudelleen maahdan ja jonka virroista tuotamme vesivoimaloissamme sähköenergiaa. Aikoinaan osa maan uumeniin joutuneesta kasvikudoksesta tislautui öljyksi ja kivihiileksi, jolloin siinäkin muodossa otamme käyttöön varastoituneen valoenergian muotoja. 
Koko elämä koostuu atomeista ja niiden muodostamista molekyyleistä ja tiedemiehet avaavatkin valon yksikäsitteiden merkityksen ihmisiin molekyylitasolla. Valo on aalto, jolla on myös fyysikoiden hyvin tunteva hiukkasominaisuus. Valohiukkanen on fotoni, joka on oikeastaan energiapaketti, joka tulee atomeihin ja molekyyleihin ja lähtee niistä aina kokonaisena – eli käytännössä valo ei kuljeta  osittain syötyjä enegiapaketteja. Auringosta tuleva valo siis imeytyy molekyyliin kokonaisuutena.  Tämä on se tapahtuma, joka paljastaa valon merkityksen elämällemme. 
Valo pystyy kohdistamaan yhteen molekyyliin mihinkään muuhun tapaan verrattuna kertakaikkiaan käsittämättömän energiamäärän. On osoitettavissa, että valon merkitys on pumpata tarvittavaa energiaa molekyyleihin kemiallisten reaktioiden käynnistämisessä ja ylläpidossa. Biokemiallisessa ketjussa valo on elämää ylläpitävä voima.
Niinkin selkeä ja periaatteessa yksinkertainen selitys löytyy valon perimmäiselle välttämättömyydelle. Valon ylläpitävät elämän reaktiot eivät kuitenkaan ole lainkaan yksinkertaisia ja mitä korkeammalle molekyylitasolla noustaan, sitä mutkikkaammaksi valon vaikutukset käyvät. Lopulta ne vaikuttavat selkeästi myös vietteihimme, mielialoihin ja henkiseen toimintaamme. Niiden selvittämiseen molekyylitasolla on vielä paljon tutkittavaa. 

Sen kaiken kuitenkin tunnemme omassa vireystilassamme ja käyttäytymisessämme. Valon nopea lisääntyminen ja toisaalta myös väheneminen järisyttävät ihmisen mieliä usein suuntaan jos toiseen.  Yksi nautii syksystä ja sen tuomasta hidastumisesta, toinen keväästä ja luonnon heräämisestä. Itse maaliskuun lapsena tunnen energian ja ilon kasvamisen itsesstäni valon lisääntymisen rinnalla. Mietinkin, onko siis sattuaa, että valokuvaajana etsin aina ja kaikesta valoa, sen pienimpiäkin säteitä tai  edes heijastumia – ja pian sitä on taas tarjolla niin paljon kuin jaksaa tallentaa <3 Ylelliset kuvausajat siis tulossa taas… 

Valoisaa helmikuisen viikon jatkoa!!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *