Vähähiilariset pikkupurtavat iltajuhliin
Kuvat ovat edelliseten illanistujaiset pikkupurtavista, joita on taas helppo soveltaa uutta juhlapöytää kasatessa.
Aika usein juhliin teen noutopöydän avokeittiön baaritiskiin, mutta nyt ajattelin tehdä kattauksen pöytään ja ripotella sen täyteen erilaisia pikkupurtavia. Pitkän pöytämme jatkeeksi nostan kuistilta ulkopöydän ja tuolit. Kattaus saa muutenkin olla taas meille tyypillisen rento ja koostua eriparisista astioista ja koristeeksi riitti iloinen rypäle ilmapalloja.
Kaikki pikkupurtavat koostuu terveellisistä ja vähähiilarisista aineista. Osa tarjottavistamme oli jo viime kesän postauksessa Vähähiilarista pikkupurtavaa illanistujaisiin, josta on tullut yksi blogini luetuimpia juttuja ja josta usein itsekin muistelen vinkkejä.
Ruissipseihin teen taas kahdenlaista täytettä. Toiseen tulee kermalla notkistettua ja ruohosipulilla maustettua maksapasteijaa. Toiseen taas creme fraicheen sekoitetut pieneksi leikatut kylmäsavulohet ja tillisilppu.
Tikkujakin tulee kahdenlaisia. Toisiin pujoteltuja hunajamelonikuutioita ja rutuiksi (tai ruusukkeeksi) ilmakuivattja kinkun paloja.
Basilika unohtui, mutta minimozzarellasta ja miniluumutomaateista tehdyt tikut käyvät salaatiksi. Päälle oliiviöljyä ja myllystä hieman pippuria.
Jossain vaiheessa viime juhlia (aamutakkeja) siistimpää päälle ja tarjoiltavia nosteltiin sinne tänne sitä mukaa kun ne valmistuivat. Jaoimme samoja lajeja useampaan pienempään astiaan eri puolille pöytää. Kiva, että tytärkin oli vielä auttamisen jälkeen hetken syömässä, ennen kuin jouduimme vieraiden kesken yhteisraadissa myöntämään hänelle poistumisluvan omille teilleen ; )
Makeina naposteltavina hankin taas pöytään tuoreita mansikoita ja parinlaista tummaa suklaata. Toinen on maustamaton ja toinen Maraboun Premium Sitruuna & inkiväärisuklaa. Sen palat ovat suuria ja kauniita, tuoksu sitruunainen ja tumman suklaan sisällä on huumaavan hyvä täyte. Ja mikä parasta, hiilareita 100 grammassa n. 20 g eli palassa vain pari. Yksi reilu pala riittää hyvin makeannälän tainnuttamiseen.
Pikkupalojen lisäksi oli viimeksi tarjolla vielä “pääruokaa” ja jälkkäriä. Tästä postauksesta tuli kuitenkin jo niin pitkä kuvapulautus, että teen niistä kokonaan uuden.
Vähähiilariset pikkupurtavat illanistujaisiin, max 30 g hh/annos, noin kymmenelle:
Lohileipäset
400 g tai kylmäsavustettua lohta
2 prk creme fraichea
tilliruukku
pippuria myllystä
1 pussi ruissipsejä
Maksapasteijaleipäset
1 purkki valmista maksapasteijaa (esim. Snellman)
sekoitettuna kermalla löysäksi tahnaksi
seassa tuoretta ruohosipulisilppua
1 pussi ruissipsejä
(huom. täysin hiilarittoman version saat käyttämällä ruissipsien sijasta
kurkkusiivuja, ohje täällä)
Parmankinkkutikut
2 reilua pakettia parmankinkkua
hunajameloni
Mozzarella-tomaattitikut
4 prk minimozzarellaa
4 prk kirsikkatomaatteja
basilikaa, joka minulta nyt unohtui ; )
Pähkinöitä
cashewt
saksanpähkinät ym.
huom. maapähkinät eivät oikeasti ole pähkinöitä
Kalamata-oliiveja
Tuoreita mansikoita
Tummaa suklaata
Juomat
sitruunavesi
kuiva kuohuviini tai samppanja
punaviini