Taidetta ja iloa ruoasta


Ida Frosk on yksi tämän hetken ruokataiteen kärkinimiä. Hän on poikkeuksellinen nainen, jonka taustaa ja ajatuksia halusin jakaa hieman täälläkin. Arla järjesti Luonto plus -aiheisen ruokataidekilpailun (minun taiteiluni oli täällä)  ja meille siihen osallistuneille bloggaajille toteutettiin  kiva iltapäivä Milttonin kuvauksellisessa ja viihtyisässä showroomissa Idan opeissa. 
Tilaisuus oli täynnä hyvää fiilistä, Idan luentoa, meidän kakkien ruokataiteilua, kivoja ideoita ja tuoreita herkkuja aiheen ympärillä. Iida aloitti kertomalla olevansa ihan toisen alan maisteritutkinnon suorittanut ammattilainen. Vuonna 2013 hän itse inspiroitui jonkun toisen innoittamana ruokataiteesta ja se on avannut hänelle niin hienoja mahdollisuuksia, että nyt hän haluaa inspitoida myös muita.

Ida on aina pitänyt valokuvauksesta. Hän kuvasi aluksi maisemia ja omakuviaan ja alkoi sitten tehdä hauskoja ja värikkäitä ruoka-annoksia ja kuvata niitä Instagramiin. Tekstit hän kirjoitti alusta asti englanniksi, koska halusi jakaa ruokataidekuvia myös muualla asuville tutuille ja huomasi aiheen pian kiinnostavan kansainvälisestikin. 





Hänen ruokataiteensa alkoi nopeasti kasvattaa suosiotaan ja pian hän alkoi ottaa säännöllisesti vastaan toimittajia kotonaan Norjassa aamuseitsemältä ennen töihin lähtöään.  Hän tapasi toimittajia, kertoi heille ruokataiteestaan ja teki iloisia aamuannoksia. 

Pian hän alkoi ottaa työstään vapaaksi yhden päivän viikossa, koska ruokataide alkoi viedä niin paljon enemmän aikaa. Jo seuraavana kesänä hän päätti ottaa varsinaisesta työstään vapaata koko vuoden, koska halusi  nähdä, voisiko hän elättää itsensä ruokataiteella. Ja hyvin voi, sillä tiellä hän on edelleen eli tästä hauskasta harrastuksesta tuli hyvin nopeasti hänen ammattinsa. 


Viime vuonna Ida asui kustannusalalla työskentelevän poikaystävänsä kanssa Berliinissä. Heillä molemmilla on ammatti, joka mahdollistaa heidän elämisensä melkein ihan missä tahansa. Tosin nyt, 10-uotiaan lapsen vanhempina, he ovat halunneet asua kotimaassaan Norjassa. 

Ida on viehättävä persoona. Jo ensimmäisellä tapaamisella hänestä huokuu aitous ja ystävällisyys. Hän on selkeästi yksi sellainen ihailemani ihminen, jonka on helppoa olla oma itsensä, joka huokuu lämpöä ja inhimillisyyttä ja joka on sinut itsensä ja tekemisiensä kanssa. 

Ihailtavaa on myös se, että Iida on tosiaan luonut huomiota herättävän kivan ja positiivisen ammatin itselleen lähes tyhjästä. Minusta kyllästyttän usein ihmisten aikaansaannoksia verrataan toisiin, onnistuneisiin referensseihin ja siihen, miten vastaavaa on aikaisemmin tehty ja miten sillä on pärjätty. On paljon kiehtovampaa ja tuoreempaa aloittaa jotain ihan omasta mielikuvituksestansa, motivaationaan vain innostus ja heittäytyminen uusiin asioihin. 

Ida on luonut uransa myös varovaisen järkevästi askel askeleelta. Hän kertoi miten saa itsensä motivoitua aina udelleen tekemiseen. Siinäkin taustalla ovat perusjutut, luonnossa liikkuminen ja raaka-aineiden lähestyminen vaikka vihannestoreilla. 

Hän kertoi myös omia niksejään työskentelyssään. Minusta hänellä on ihailtava asenne jakaa omaa osaamistaan ja omia kokemuksiaan. Yksi Idan ruokataiteen lähtökohta onkin se, ettei se saa olla liian monimutkaista, vaan sellaista, jota kuka tahansa voi tehdä ja josta on helppo innostua. Hän haluaa käyttää helposti saatavia raaka-aineita ja tavallisia keittiövälineitä.

Toki Ida on kehitellyt myös haastavampia aiheita, kuten tosi upeat, ja itseasiassa älyttömän hauskat “jäljitelmät” maailmankuulujen taiteilijoiden, kuten Vincent van Goghin, Edvard Munchin, Leonardo da Vincin, Miron, Picasso ja vaikka kenen töistä.  






Olisin aika otettu, kun saisin syödäkseni vaikka yhden lempitaideteoksistani, van Goghin The Starry Night, joka muuten sekin löytyi Idan tekemänä ; )





Yksi hänen pääideoitaan on luoda annoksia, jotka innostavat myös pikkulapsia syömään terveellisesti, ja olisihan palmusaarella asustelevaa dinosaurusta paljon hauskempi nakerrella välipalaksi kuin tavallisia hedelmiä:




Idalla on myös ihailtavia periaatteita. Hän on kasvissyöjä ja haluaa muutenkin syödä terveellisesti. Siksi hänen ruokataiteessa käytettävät raaka-aineetkin ovat sen mukaisia. Kaikki hänen teoksensa on tehty syötäväksi, eikä ruokaa tuhlata. Hän on saanut useita yhteityöehdotuksia mm. alkoholiyhtiöltä, mutta ei halua työskennellä sellaisen alan kanssa, joka ei sovi hänen  tärkeälle kohderyhmälleen eli lapsille. 

Hyvien partnerien löytämisen lisäksi Ida korostaa myös, miten  tärkeää on oma ammatillinen arvo ja se, että saa kunnon hinnan yrityskumppaneille tekemästä työstä ja mediassa tarjoamastaan näkyvyydestä. Kirjojen avulla Idan iloinen ruokataidesanomansa leviää koko ajan kasvavalle yleisölle.

Ida Forst on muuten taiteilijanimi. Frost on osuvasti suomeksi sammakko, joka esiintyy monissa Idan teoksissa.

Workshopissa Ida palkitsi myös kolme parasta kilpailutyötä. Paikalla kukitettavina ja hemmttelupalkinnon vastaanottajia olivat viehättävät naiset blogeista Peggyn pieni punainen keittiö ja Beach house kitchen.

#sanosevihanneksin #luontoplus #alkasuomi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *