Syö oikein Ayurvedan mukaan
Ayurveda on Intiassa syntynyt, yksi maailman vanhimpia, 3 000 vuotta käytössä ollut, terveystiede. Sen nimi tulee aluperin sanskritin kielestä ja tarkoittaa elämäntaitoa. Ayur = elämä ja veda = tieto.
Sen päämäärä on elinvuosien lisääminen eli pitkä ja onnellinen elämä sekä mahdollisimman täydellinen terveys, jonka perusta on kehon ja mielen tasapaino. Terveyskäsitys on kokonaisvaltainen eli holistinen.
Mielestäni Ayurvedalle on nykyaikana suuri tarve, koska suurimmat yleiset terveysongelmat ovat sekä liian vähäisen fyysisen liikunnan tuomat haasteet, että kiireen ja vääränlaisen kuormituksen aiheuttama mielen stressi. Nämä tietysti myös liittyvät toisiinsa ja saavat tasapainon järkkymään.
Ayurveda painottaa erityisesti ennaltaehkäisyä. Se sisältää myös sairauksien hoitoa aina kirurgiaa myöten, mutta korostaa jokapäiväisten rutiinien ja yksilöllisen oikeaoppisen elämäntavan merkitystä tasapainon ja terveyden ylläpidossa. Ennaltaehkäisy on tietysti myös helpompi, mielekkäämpi ja edullisempi lähestymistapa kuin pelkkä sairauksien hoito ilman elämäntapamuutoksia.
Mitä enemmän Ayurvedaa opiskelen, sitä kiehtvampaa se on ja sen vakuuttuneempi olen sen sopivuudesta nykypäivän elämän haasteisiin. Ei ihme, että se on myös monessa Euroopan maassa, kuten Saksassa, länsimaisen lääketieteen rinnalla suositeltava ja korvattava hoitomuoto,
Ayurvedan mukaan jokapäiväisen elämämme kolme tärkeintä, keskenään yhteydessä olevaa ja toisiinsa vaikuttavaa aluetta ovat:
- Ruokavalio
- Nukkuminen
- Liikunta
Tässä kirjoituksessa käsittelen enemmän Ayurvedan mukaisen ruokailun yleisiä periaatteita. Nämä kaikki pääperiaatteet on helppoa kenen tahansa huomioida ja ottaa osaksi säännöllistä nykypäivän elämäntapaa.
Syö oikein Ayurvedan mukaan
Ayurveda jakaa meidät omiin kehotyyppeihimme ja huomioi niiden lisäksi rokailussa vuorokauden ja vuodenajan, ruoka-aineet ja paikan. Menemättä vielä niihin, on myös muutamia yleispäteviä ja helppoja ihan jokaiselle soveltuvia tärkeitä ohjeita:
Milloin pitäisi syödä?
Ruokailuun tulee luoda hyvä rytmi, kuten lapsilla on. Jossain vaiheessa kiireistä aikuiselämää se vain usein unohtuu. On tärkeää kuunnella kehoaan.
Uutta ruokaa tulee syödä vasta kun edellinen ateria on sulanut kunnolla. Tämä on erityisen tärkeää illalla, jolloin ruoansulatus on hiljaisempaa kuin päivällä.
Lounas on päivän pääateria ja se nautitaan klo 11-14 välillä. Silloin ruoansulatus on tehokkaimmillaan.
Liian raskas syöminen illalla tunnustetaan ongelmaksi nykyään kaikessa terveysajattelussa. Olen muuten juuri ottanut käyttöön uusinta teknologiaa olevan älykorun, joka mittaa tärkeitä hyvinvointia tukevia elintoimintoja ja se on ehkä yllättävänkin samaa mieltä antaen tarkkoja mittaustuloksia näistä Ayurvedan perusopeista, kuten siinä, että liian myöhäinen raskas ruokailu heikentää moneksi tunniksi unenlaatua ja vaikuttaa koko seuraavan päivän valmiustilaan ja energisyyteen.
Kuinka paljon pitäisi syödä?
Yleisin ruokailuun liittyvä ”virhe” ja ongelma kulttuurissamme nykyään on ylensyöminen.
Se saa kaikki kolme Ayurvedan määrittelemää kehotyyppiä ei doshaa pois tasapainosta.
Se synnyttää esteitä srotissa, mikä johtaa usein sairauksiin. Srotat ovat elimistön kanavia, joita pitkin veri, ilma, lymfa, kuona-aineet ja ruoka virtaavat ja liikkuvat kohti niille tarkoitettua päämäärää. Srotilla on yleensä erikoistehtävä ja ne toimivat yhdessä vastaavan elimen tai kudoksen kanssa. Srotien täytyy olla puhtaita ja esteettömiä ja päästää aineet ja nesteet virtaamaan ja liikkumaan vapaasti. Ayurvedan mukaan tukokset ovat pääasiallinen syy sairauksien syntyyn.
Siksi myös Ayurvedassa hyödynnettävän joogan yksi tärkeä tehtävä on turvata vapaa virtaus kaikkialla elimistössä. Joogan sanotaankin olevan ainoa liikuntamuoto, joka lisää energisyyttä ilman sen kuluttamista.
Ylensyöminen saa myös agnin (ruoansulatus) epäjärjestykseen. Agni on Ayurvedassa biologinen ”tuli”, joka on käytännössä vastuussa ruoansulatuksesta, aineenvaihdunnasta ja energian tuotannosta. Vahva ja tasapainoinen agni mahdolllistaa pitkäikäisyyden ja hyvän terveyden.
Näin ollen pysyäksemme terveinä ja energisinä, tarvitsemme tasapainoiset doshat, vahvan agnin ja puhtaat srotat. Jos srotat tukkeutuvat, ei lääkkeillä, ruoalla ja hoidoilla ole toivottavaa vaikutusta. Tämän takia on hyvä kuunnella itseään ja syödä oikea ruokamäärä eri ateriolla. Liian vähäinen syöminen heikentää kehoa, mikä on myös ongelma. Liika syöminen taas aiheuttaa tasapainohäiriöitä ja terveysongelmia ja on vielä yleisempi ongelma.
Samaa ajatusta noudattaa monen eri kulttuurin oikeaoppisen syömisen ajattelu. Esim. ranskalaiset vertaavat vatsalaukun kokoa nyrkkiin ja neuvovat syömään ruokailulla enintään oman nyrkin kokoisen annoksen.
Miten pitäisi syödä?
Ruoka tulee syödä rauhallisesti, nautiskellen, hyvällä mielellä ja miellyttävässä ympäristössä ja seurassa.
Pureskeluun on tärkeää kiinnittää huomiota. Nykylääketiedekin tunnustaa, että riittävä pureskelu pilkkoo ruoan tarpeeksi pieniksi ja tuo siihen syljen erittämiä tärkeitä entsyymejä sulattamaan ruokaa. Suuri osa tereysongelmista johtuu ruoansulatuksen ongelmista eli todella tärkeä ja hyvä sääntö on pureskella kaikki ruoka pitkään.
Ayurvedan mukaan sopiva aika ruokailuun on 15-20 minuuttia ja parasta on rauhallinen ja nautinnollinen ruokailu.
Ruoka tulee syödä lämpimänä, jolloin se sulaa parhaiten. Kylmään salaattiin voi helposti lisätä vaikka kuumia linssejä tai valita ruokajuomaksi kuuman veden tai teen. Siksi myös Japanissa juodaan sushin kanssa vihreää kuumaa teetä ja syödään misokeittoa. Myös jääkylmä juomaa on huonoksi ruoansulatukselle.
Jos Ayurveda kiinnostaa, niin aikaisempia kirjoituksiani siitä löydät täältä.