Sydänystävällinen dippilautanen
Halusin ottaa kopin Sydänmerkin blogihaasteeseen ja kehitellä mukaan oman ♥-ystävällisen ruokavinkkini. Itse halusin lähestyä ideaa sellaisesta kulmasta, että ideani sopisi kaikenikäisille, perheen pienimmistä iäkkäimpiin ja että pöydän ympärillä voitaisiin istua pitkään ja nautiskellen, rennosti kuitenkin. Ilokin hoitaa sydäntämme ja halusin myös kokkaamisen olevan helppoa ja hauskaa yhdessä tekemistä. Lopputuloksena syntyi sydänystävällinen dippilautanen.
Ravitsemussuositusten mukaan sydänystävällinen ruoka sisältää roppakaupalla kasviksia, mahdollisimman täysjyväisiä viljoja ja siemeniä sekä laadukkaita öljyjä mm. oliiviöljystä, avokadosta ja lohesta. Tämä dippilautaseni koostuukin oikeastaan vain niistä.
Suolan kanssa suositellaan varovaisuutta ja halusin myös osoittaa, että aito kunnon maku ja ytyisyys ruoassa ei synny suolasta, vaan hyvistä raaka-aineista, yrteistä, chilistä ja valkosipulista. Niitä on ohjeissa aika reilusti eli kannattaa maistella kokatessa ja annostella oman maun mukaan.
Sydänystävällinen dippilautanen
Dippailtavat
Porkkanaranskalaiset
1 kg porkkanoita
oliiviöljyä
tuoretta timjamia
hunajaa
hieman suolaa ja pippuria myllyistä
- Kuori ja leikkaa porkkanat tasapaksuisiksi ranskalaisiksi. Ne kutistuvat kypsennyksessä eli älä tee puikoista liian ohuita.
- Levitä porkkanapuikot pellille irtonaisesti, pirskottele päälle oliiviöljyä, hiero se niihin käsillä tasaisesti ja mausta.
- Paista 225 asteisessa uunissa 30 minuuttia, kokeile pehmeys. Pinta saa tulla tumman rapeaksi.
2 dl auringonkukan siemeniä
1 dl pellavan siemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dll mantelia (Sydäntuote: Meiran Kuorittu manteli)
1 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
2 dl kuumaa vettä
- Jauha mantelit tehosekoittimessa.
- Sekoita kaikki aineet pehmeäksi taikinaksi.
- Levitä pellille leivinpaperi ja taikina sille.
- Laita päälle toinen leivinpaperi ja kaulitse taikina litteäksi sen läpi.
- Voit leikata näkkärit jo tässä vaiheessa sopivan kokoisiksi paloiksi.
- Paista 170 asteessa 20 min.
Dipit
Quacamole eli avokadotahna:
3 avokadoa
2 sitruunan mehu
hieman oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
pieni pala punaista chiliä
merisuolaa ja pippuria myllyistä
- Hienonna kuoritut valkosipulin kynnet.
- Poista chilistä siemenet ja leikkaa pieniksi paloiksi.
- Kuori ja soseuta haarukalla pehmeät avokadot.
- Sekoita kaikki aineet keskenään.
- Anna vetäytyä hetki ennen syömistä.
Raikas ja mausteinen tuoresalsa
6 tomaattia
3 valkosipulin kynttä
2 punasipulia
reilusti ruohosipulia tai pesiljaa
1 sitruunan mehu
1 tuore punainen chili
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
- Kuori puna- ja valkosipuli.
- Leikkaa pieniksi kaikki kasvikset.
- Sekoita ainekset reilusti käsin, että saat öljyn ja mausteet kaikkialle.
- Anna maustua hetki ennen tarjoilua
Lohitartar
n. 600 g lohta (Sydäntuote: Rainbow lohifilee)
1 kermaviili (Sydäntuote: Valio kevyt kermaviili)
1 tillituukku (Sydäntuote: Järvikylän tilli)
1 rkl sinappia
0,5 sitruunan mehu
2 tl hunajaa
hieman suolaa ja pippuria myllyistä
- Kypsennä lohi pannulla esim. medaljongeina tai fileinä.
- Mausta se kevyesti suolalla ja pippurilla ja jäähdytä.
- Palastele lohi pienkiksi ja silppua tilli.
- Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua puolisen tuntia.
Valmiita Sydänmerkillä varustettuja käyttämiäni tuotteita olivat kermaviili, lohifilee ja yrtit. Kaikki muutkin käytetyt raaka-aineet eli tuoreet kasvikset ja näkkärin siemenet kuuluvat isoja ja pieniä sydämiä hellivään syömiseen.