Reggae on aidosti hyvän mielen musiikkia – historiaa ja vaikutuksia
Kotonamme soi musiikki yleensä aina; kokatessa, syödessä, blogia tehdessä tai joogatessa. Tyttären poikaystävä on taitava kitaristi, jonka ansiosta täällä kuuluu usein myös ihanaa livemusaa. Kuuntelen musiikkia myös luurit korvilla aina salilla ja lenkillä. On myös ihanaa, kuinka perheessämme kaikilla neljällä on hiukan erilainen musiikkimaku, minkä vuoksi kotona kuuluu musiikkia laidasta laitaan. Pidämme kaikki toistemme soittamasta musiikista, mutta yksi musiikkilaji on aina kaikkien lempparikuunneltavaa, nimittäin reggae.
Yksi päivä reggae nousi meillä puheenaiheeksi, ja nimenomaan se, kuinka yleensä oikeastaa kaikki tykkäävät reggaesta. Hauskaa, kuinka lapsemme ovat kertoneet myös heidän kavereidensa kuuntelevan reggaeta. Poikamme pelaa New Yorkissa jääkiekkoa NCAA:ssa, eli yliopistosarjassa ja reggae on suosittua heidän jengiläistensä keskuudessa. Samoin kohta 20-vuotta täyttävän tyttäremme kaverit kuuntelevat reggaeta, niin Bob Marley & The Wailersin kasarihittejä kuin myös uudempaa reggaetuotantoa. Reggaen mieltää helposti marginaalisen ihmisjoukon kuuntelemaksi, mutta rentoa fiilistä ja positiivisuutta huokuva musiikki taitaa olla lähes kaikkien mieleen.
Reggae on aidosti hyvän mielen musiikkia
Reggae juontaa juurensa 1960-luvun Jamaikalle. Musiikkilaji sai alkunsa rhythm and bluesista, eli R’n’B:tä nopeampitempoisena ska-tyyliksi kutsuttuna musiikkilajina, josta tempo laski soul-tyyppiseksi rocksteadyksi 60-luvun lopulla. Kappaleiden sanoitukset olivat pääosin perinteisiä rakkauslauluja, mukaan lukien Bob Marleyn uran alkuvaiheen sanoitukset.
Jamaikan poliittinen epävakaus vaikutti kuitenkin vahvasti kaikkiin, niin kuin myös artisteihin. Reggae-musiikki syntyi nostamaan Jamaikan köyhien äänen esille ja vaikuttamaan rikollisuuden vaivaamien slummien olosuhteisiin. Musiikkilaji yhdistetään myös vahvasti rastafarismiin, Jamaikalla 1930-luvulla syntyneeseen uskontoon ja elämäntapaan. Jamaikalta reggae levisi maailmalle pääosin jamaikalaisten siirtolaisten mukana. Suurten reggae-tähtien hitit nostivat musiikkilajin koko maailman tietoisuuteen.
Reggaen lämmin fiilis ja positiivisuus johtuukin ehkäpä nimenomaan sen aitoudesta ja merkityksellisestä sanomasta. Reggaen rakkauden ja inhimillisyyden korostaminen on niin voimakasta ja tärkeää, että YK:n kulttuurijärjestö Unesco lisäsi viime vuonna reggae-musiikin aineettoman kulttuuriperinnön listalleen.
Reggaen vaikutuksia neurologisella tasolla on myös tiedossa. Glasgown yliopisto teki laajan tutkimuksen eri musiikkigenrejen vaikutuksesta sydänkäyrään, stressitasoihin ja reaktioihin koirilla. Musiikkigenreinä oli klassinen musiikki, soft rock, pop, motown ja reggae, joista kaikkia pidetään rauhoittavina musiikkityyleinä, etenkin klassista musiikkia. Kuitenkin reggae-kappaleita kuullessaan koirien stressihormonitasot laskivat ja positiivinen käytös lisääntyi kaikista eniten. Koirat eivät todennäköisesti ymmärtäneet kappaleiden snaoituksia, eli takapotkuvetoisen musiikin rytmi ja melodia rauhoittivat heidän aivojaan eniten.
Vinkkinä myös aiheeseen liittyvä Netflixistä löytyvä dokkari “Who shot the Sheriff?”, joka kertoo Bob Marleysta sekä Jamaikan poliittisesta historiasta.
Postauksen ihanat kuvat ovat Havaijilta Waikikin alueelta.
P.S. Reggae-soittolistani löytyy täältä.
ihana postaus – tykkään myös hirveesti reggaesta. olis kiva kuulla mitä kappaleita teillä kuunnellaan.
Hei Pipsa! Kiitos kommentistasi – hauska kuulla, että jaat saman rakkauden reggae-musiikkiin. Tuo on ihana idea, voisin kerätä tämän hetken suosikkireggaesta soittolistan tänne blogiin viikonlopun aikana. Ihanaa ja rentoa viikonloppua sinulle <3