Pehmeä ja ruokaisa Ehnrothin silli kalapöytään

Lupasin postata jonkin kalaidean joulun ajan kalapainotteisista aamiaisistamme, tai oikeammin kai brunsseista, kun päydässä vierähtää helposi useampi tunti. Joulupuuron sijasta meillä esiin nostetaan mädit ja lohet lisukkeineen. Perinteisen sillin sijasta meillä on tullut tavaksi tehdä jouluisin Ehnrothin silliä. Alunperin sen teki meille ensimmäistä kertaa veneilevä ystäväperhe juhannuspöytäämme. Tuon ystäväperheen isäntä ei yleisesti piittaa sillistä missään muodossa, mutta ainoan poikkeuksen tekee tämä pehmeä ja ruokaisa kastikemainen silli. Suosittelen kokeilemaan, vaikkei kalaruokien suurin ystävä olisikaan – ja varsinkin silloin jos on, kuten minäkin ; )
Hitaat aamut tuovat omaan mieleeni sen kaiken, mikä joulussa on parasta; kiireettömyys, läheiset, herkut, kynttilät ja koristeet hämärässä talviaamun valossa. Juhla poikkeaa arjesta jo siinä, ettei aamulla ole hässäkkää eikä kiirettä mihinkään. Minulle ylellisyyttä ovat juuri ne rennot hetket, joiksi ajan toivoisi pysähtyvän. Siksi pyrin hoitelemaan monia joulun asioita jo ennen joulua ja toisaalta levittämään pidemmälle ajalle kasaamatta liikaa paineita jouluaattoon. Ja toisaalta opettelen vuosi vuodelta rennompaa otettaa, kun joulun täydellisyyttä minulle on juuri kiireettömyys ja yhdessäolo. Siksi myös helpot, mutta herklliset joulureseptit ovat parhaita. Ja edelleen juhlanakin haluan välttää isoja hiilarilasteja ja panostaa enemmänkin ruuan laatuun kuin varsinaisiin sesonkijuttuihin. 
Ehnrothin silli kävisi hyvin myös uuden vuoden brunssille.
Siihen tulee yhtä paljon:
– kuorittua ja pilkottua punasipulia
– keitettyä (15 -20  min.), kuorittua ja pilkottua kananmunaa
– smetanaa
– pilkottua sipulisilliä
Pienin annos on yksi keitetty muna, pikkupurkki smetanaa, punasipulu ja pikkupurkki (tai puolikas) silliä. Kaikki sekoitetaan keskenään ja mukaan voi rouhaista hieman mustapippuria. 

Kerralla voi hyvin tehdä isomman annoksen, joka säilyy seuraavaan päivään jääkaapissa. Toinen kalapöytämme vakio on itse graavattu lohi. Graavaaminen on yksinkertaista ja tulee paljon edullisemmaksi kuin kaupasta graavattuna ostettu lohi. Samalla voi itse säädellä suolaisuuden omaan makuun sopivaksi. Kerralla tehtyä reilua annosta nautitaan vielä seuravinakin päivinä. Lohen graavaamisesta postasin viime kesänä täällä
Ihanaa jouluviikon jatkoa ja herkullista lauantai-iltaa!
VHH Ehrntohin silli, käytännössä hiilariton ruoka, ohje ylhäällä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *