Muutosta voi myös tykätä – Parhaat muuttovinkit KIVAAN muuttoon

Kaupallinen yhteistyö: Opiskelijamuutot

Parhaat muuttovinkit KIVAAN muuttoon

Kerroin muutostamme sellaiselle ystävälleni, joka on muuttanut perheensä kanssa vaikka kuinka monta kertaa toinen toistaan kauniimpaan asuntoon, ja joka on taas katselemassa uutta kotia. Hän oli ihan innoissaan puolestani ja kertoi tykkäävänsä muutosta. Samaan aikaan tajusin, että niin minäkin tykkään. Minä oikeasti pidän muuttamisesta. Vaikka ääneen sanottuna se vaikuttaa isestänikin ihan sekopäiseltä lauseelta.

Olen muuttanut elämässäni suhteellisen vähän. Kun olin 9-vuotias, isäni rakensi meille talon Itä-Helsinkiin ja muutamaa opiskeluvuotta ja miehen kanssa parissa keskusta-asunnossa asumisen jaksoa lukuunottamatta, muutimme takaisin samaan isäni tekemään kotitalooni, jossa lapsetkin kasvoivat isoiksi. Sieltä muutimme kolmen kilometrin päähän kauniiseen hulppeaan 70-luvun taloon, ja kolmisen vuotta myöhemmin uuteen puhtaan valkoiseen ja moderniin kotiin, jossa asuimme tähän asti. Eli kokemusta löytyy vain kahdesta kunnollisesta muutosta ja nekin viime vuosilta ja muutaman kilometrin säteeltä.

Ehkä muutto on siksi kivaa, että yleensäkin pidän muutoksista. On virkistävää, kun oma elinympäristö menee välillä uusiksi. Huonekalut ja taulut löytävät ihan uudet paikat, valo kulkee uudessa järjestyksessä ja kaikki aistit saavat uutta ihmeteltävää.

Kaikki kotimme ovat olleet meille rakkaita ja omalla tavallaan juuri meidän oloisiamme. Niin tämäkin. Uusi mieluisa koti on iso palkinto muuttourakasta.

Näillä muutamalla vinkillä muutosta on mahdollista tulla ihan oikeasti myös kiva projekti.

Tarpeeksi aikaa

Muuttoon kannattaa varata aikaa, koska muuten iso osa ruljanssista menee väistämättä yötyöksi. Lähes jokaisella ihmisellä on ihan liikaa tavaraa ja sen kaiken siirtäminen uuteen osoitteeseen vaatii aikaa. Meille selvisi, että haluamme muuttaa uuteen kotiin vain kuukautta ennen muuttoa eli aloitimme hommat heti. Saimme sovittua aikataulun niin, että pääsimme uuteen asuntoon kaksi viikkoa ennen kuin vanha piti saada tyhjäksi.

Kaksi viikkoa iltaisin ja viikonloppuisin pakkasimme ja siirsimme vähitellen tavaraa vanhasta asunnosta ennen varsinaista muuttopäivää, jolloin vasta siirtyivät huonekalut, noin puolet laatikoista ja me itse.

Tavaroiden läpikäynti

On palkitsevaa käydä läpi kaikki tavarat muuton yhteydessä. Samalla kannattaa harkita, mitä tulee oikeasti käytettyä eli mitä haluaa muuttaa uuteen kotiin tai varastoida. Loput kannattaa laittaa kiertoon.

Vaikka emme hamstraa tavaraa, oli sitä silti kertynyt taas paljon ja meiltä lähti monta autollista vaatteita, kirjoja ja erilaisia esineitä Punaisen ristin Konttikauppaan. Muutossa totesin, että tavaraa on edelleen ihan älyttömästi ja uudessa kodissa laatikoita purkaessa konmaritimme vielä monen ison laatikon verran lisää tavaraa kierrätykseen.

On jotenkin todella kiva fiilis, kun muuton jälkeen taas tietää, mitä kaikkea tavaraa on ja mistä kaikki löytyy.

Pakkaaminen

Nyt tulee vinkki, jota tuskin yksikään muuttofirma tai juuri kukaan muukaan antaisi, mutta joka on säästänyt meillä muutoissa paljon aikaan: Pakkaa astiat ajoissa muuttolaatikoihin ilman pakkauspapaperia ja kuljeta ne etukäteen varovasti omalla autolla.

Astioiden pakkaamiseen menee paljon aikaa ja olemme tosiaan itse vain kääräisseet sanomalehteen ne kaikkein hauraimmat astiat, kuten isot lasiset kulhot. Kaiken muun ladoimme pinoissa laatikoihin, ajatuksella että säästämme mieluummin paljon aikaa kuin menetämme lasin tai pari. Lopputuloksena kuitenkaan yksikään astia ei ole saanut säröäkään muutoissamme.

Kantamista helpottava vinkki on pakata laatikko puolilleen raskasta sisältöä, kuten kirjoja, ja toinen puolikas kevyttä, kuten vaatteita.

Muuttolaatikot ovat todella käteviä ja niissä ei kannata säästää. Kuitenkin silloin, kun siirtää tavaraa myös henkilöautolla, kannattaa ottaa käyttöön kaikki isot kassit ja pakata ne täyteen tavaraa. Ikean kassit ovat tässäkin käteviä. Niitä mahtuu henkilöautoon paljon enemmän kuin muuttolaatikoita ja aina uudessa kodissa käydessä on helppo napata mukaan muutamia isoja tavarakasseja ja tuoda ne tyhjinä takaisin.

Sopiva määrä apua

Meillä oli käytössä pakettiauto kahtena iltana ennen varsinaista muuttopäivää. Silloin siirrettiin koko sellainen irtaimisto, joka olisi hidastanut muuttopäivän kuljetusta paljon ja ollut hankalasti siirrettävä muuttoautossa; iso osa laatikoista, kaikki viherkasvit, isot ruukut, taulut, tv:t, pikkupöydät ja muu vastaava sälä.

Toisena pakuiltana saimme apua miehen veljeltä ja tämän pojalta ja toisena minun veljeltäni. Heidän kanssaan on jo tuttu juttu jakaa muuttoapua puolin ja toisin. Lisäkädet saivat ihmeitä aikaan, mutta kuitenkaan ei tarvinut pyydellä kaikkia ystäviä ja sukulaisia uhraamaan viikonloppua muutollemme.

Näin aikataulutettuna saimme myös ison osan laatikoista jo purettua paikoilleen, jolloin tavaramäärä pysyi hallinnassa muuttopäivänä.

Tee valmis sisustussuunnitelma paperilla

Ennen muuttoa kannattaa suunnitella valmiiksi paikat kaikille huonekaluille. Siten muuttoporukalle osaa antaa tehokkaasti ohjeet, mihin jokainen huonekalu tulee, eikä niitä tarvitse myöhemmin siirrellä omin voimin edestakaisin. Tämä oli erityisen tärkeää, kun meillä oli molemmissa päissä kaksi kerrosta, emmekä tosiaan halunneet kantaa omin voimin painavia senkkejä ja sänkyjä myöhemmin kerroksesta toiseen.

Merkkaa laatikot

Em. sisustussuunnitelmassa kannattaa myös jättää reilusti tilaa muuttopäivänä tuleville laatikoille. Laatikot on hyvä merkata etukäteen joko kirjoittamalla niihin huoneen tai kerroksen nimet tai käyttää vaikka omia värikoodeja, jolloin kantajilla on selvillä koko ajan mihin laatikot viedään.

Ja laatikoita kannattaa tosiaan varata mieluummin liikaa kuin liian vähän. Laatikoita ei kuulukaan pakata ihan täyteen, koska ne pinotaan päällekkäin. Meillä oli yhteensä 60 muovista + 10 isoa pahvista muuttolaatikkoa, ja osaa käytettiin useammalla kierroksella.

Pakkaa tärkeimmät jutut erikseen

Vähän kuin lennolle lähdössä miettii spesiaalijutut, kuten hammasharjat, lääkkeet, lompakot ym. käsimatkatavaroihin, kannattaa muutossa pakata vaikka parin seuraavan vuorokauden aikana tarvittavat asiat omaan laatikkoon. Koska vaikka kuinka kaikella on paikkansa, muutossa siirretään valtava tavaramäärä. Ja vain silloin, kun muutetaan pienemmästä asunnosta huomattavasti suurempaan, on se määrä mahdollista purkaa suunnilleen samana iltana. Muuten tavaroiden suunnitelmallinen järjestäminen uusiin paikkoihin vain vie aikaa ja arkikaaos vältetään, kun lähipäivien tarpeellisimmat jutut on otettu sivuun muusta massasta.

Muuttoliike

Ammattilaiset hoitavat omat työnsä parhaiten. Edellisessä muutossamme meitä auttoi pieni porukka miehen lätkäjengistä ja pojan kavereista ja käytössä oli myös rekka. Edellisessä toimistomuutossamme käytimme Niemen muuttopalvelua. Ja nyt tässä uusimmassa kotimuutossamme apuna oli Opiskelijamuutot. Kaikki muutot ovat tietysti erilaisia, mutta omalla kohdallamme voimme rehellisesti sanoa, että ihan ylivoimaisesti nopeimmin ja tehokkaimmin ja kivalla fiiliksellä asia hoitui Opiskelijamuuttojen kautta.

Siellä palvelu ensi kontaktista muuttoon ja laatikkojen hakuun oli tehokasta. Hyvien ohjeiden avulla kokosimme kaikki muuttopäivää kuljetettavat laatikot ja huonekalut itse kasaan. Kuorma-auto saapui täsmälleen ajallaan. Mieheni on myös aikamoinen logistiikkamestari, ehkä siksi, kun sukellusressujen vuosien kokemus on opettanut, miten kymmenet happisäiliöt ja muut varusteet pakataan ja puretaan hetkessä pakettiautoihin ja veneisiin. Hän opasti nopeasti neljän ripeän ja symppiksen Opiskelijamuuttojen kaverin porukan.

Rekka pakattiin tosiaankin ääriään myöten täyteen, mutta koska olimme kaiken sälän jo kuljettaneet etukäteen, koko kuorma mahtui kerralla – ja oli jo ihan hetkessä heti uuden asunnon oven takana. Pari tuntia vanhasta kodista lähdettyä kaikki tavarat olivat jo uudessa osoitteessa.

Tuon hyvän pohjakuvasuunnittelun ansiosta osasimme myös heti ohjeistaa muuttoporukkaa kantamaan kaikki tavarat oikeille paikoilleen – onneksi, meillä on useita todella painavia vanhoja senkkejä ja muita kalusteita ja olisi ollut turhauttavaa kantaa niitä itse myöhemmin edestakaisin kiertyvistä portaista.

Perussiivous molemmissa päissä  – kierrätä hyvää

Meillä on kaikissa muutoissamme ollut hieman huono tuuri siinä, että uusi koti ei ole ollut siisteytensä puolesta toivotussa kunnossa, vaan olemme itse siivonneet tai järjestäneet siivouksen. Koska kokemusesta tiedämme, että olisi paljon mukavampaa saada avaimet siistiin kotiin – mikä on muuten myös sääntöjen mukaista, sitä suuremmalla syyllä haluamme itse jättää vanhan kodin uusille asukkaille hyvään kuntoon.

Eli pois muutettaessa on tärkeää siivota ja peitellä oman asumisen kulumisen jäljet. Bonuksen voi vielä sujauttaa vaikka kuohuvapullon  puhtaaseen jääkaappiin. Tätä ei tosiaan aina tarvitse eikä voi odottaa vstaavasti uudessa kodissa, vaan minusta tämä kannattaa tehdä vain hyvästä tahdosta. Sitä saa itse aidosti hyvän mielen. Hyvää kannattaa aina laittaa kietämään ja tämä on siihen tosi hyvä tilaisuus.

Uusi koti kannattaa myös siivota kauttaaltaan hyvin ennen muuttoa. Se on ainutkertainen tilaisuus saada kaikki nurkat ja kaapin taustatkin puhtaaksi ennen tavaroiden sisään kantamista. Muuttopäivänä kannattaa peitellä lattiat hyvin – materiaaleja saa muuttoliikkeistä, esim. yläkuvan aaltopahvin saimme isoissa rullissa Opiskelijamuutoilta ja sillä oli helppoa peitellä kulkuväylät muuttoporukalle vanhassa ja uudessa kodissa.

Huomioi naapurit

Jos uudessa kodissa on naapureita, on kiva käydä tutustumassa heihin heti ja varoitella muuton aiheuttamasta häiriöstä. Riippuu muutosta, mutta itse on usein se henkilö tai porukka, joka tulee valmiiseen ympäristöön ja on paljon kivempaa tehdä itse aloite hyvään naapurisopuun heti alkajaisiksi.

Rakenna uusi koti vaiheittain

Minusta erilainen suunnitteleminen on muutossa kivointa ja siihen kannattaa antaa itselleen aikaa. Suunnittelu ja haaveilu ennen muuttoa on tietysti ihanaa. Muutossa tykkään erityisesti järjesteää keittiön sisällön paikoilleen – varsinkin nyt, kun saimme lisää kaappitilaa keittiiöön. Jos tila ei erityisesti kasva, on parasta suunnitella myös rauhassa uuden kodin säilytysratkaisut, käytännöt ja tilat. Vanhat kalusteetkin saavat usein ihan uusia toimintoja.

Nyt meillä on suurin osa säilytysratkaisuista ja toiminnallisuuksista kunnossa eli melkein kaikilla tavaroilla joko on jo paikka tai tiedämme, mihin ne kuuluvat. Tänä iltana laitamme taulua seinille, joka on myös yksi lempivaiheitamme ja jota olemme jo tietysti suunnitelleet. Tässä parasta onkin se, että vasta kun kaikki kalusteet ovat löytäneet paikkansa, näkee oikeasti miten ja mihin taulut sopivat parhaiten. Seuraavaksi tulee vielä pientä pintaremonttia.  Se olisi tietysti hyvä hoitaa jo etukäteen, mutta meille se ei ollut aikataulullisesti mahdollista. Ja sitten alkaakin kaikki olla valmista.

Tämäkin muutto on vahvistanut tuota otsikin väittämääni – kyllä, muutosta voi todellakin pitää ja se on ihan mahdollista sovittaa normaalin arkielämän keskelle ja vielä suhteellisen lyhyellä ajalla. Vielä kuukausi ennen muuttoamme emme edes tienneet muuttavamme ja nyt jo iltaisin tuijottelemme ruokapöydästä onnesta mykkinä uutta kaunista maisemaa melkein valmiissa kodissa ilman sen suurempaa stressiä.

Silti kivaa puuhaa on riittänyt tietysti koko viikoksi. Nyt tätä tekstiä naputellessani on kulunut tasan viikko muutosta. Vaikka tämä on ollut myös Helsingin talvilomaviikko, oli se myös meillä vilkas työviikko. Tämä on ensimmäinen hetki, kun minulla on ollut aikaa nostaa jalat ylös rauhassa – uudessa kodissa <3

Jos sinulla on muuttoon liittyviä vinkkejä, niin jätäthän niitä kommenttiboksiin muidenkin iloksi <3.

hyvinvointi onnellisuus stressi
Kommentit (3)
  1. Kyllä vain, muuton voi tehdä hyvin helposti, tai jos haluaa edullisen muuton niin sitten pitää nähdä enemmän vaivaa. Hyvä ajatus laittaa pahvit lattiaan, säästää siivouksessa aikaa paljon. Aivan ihana tuo olohuoneen sisustus. https://www.muuble.fi

    1. inspirations
      27.2.2020, 17:18

      Juuri niin! Edullisemman muuton saa, kun tekee eniten itse – ja siihen on tosiaan tosi hyvä varata reilusti aikaa. Ja tosiaan pahveista oli tosi paljon hyötyä. Onneksi niitä jäi vielä ylikin. Koska tykkään taiteilla tauluja, on tosi kätevää levitellä vain pahvia olkkarin lattialle maalaustelineen alle. Voi kiitos kauniista sanoistasi! Me ollaan kovasti tykästytty olkkariin, täällä paikan päällä on ihan mökkifiilis.

  2. Itsekin pidän muutossa siitä, että tulee muutoksia. Huonekalut ja muut löytävät uudet paikat. Viimeksi tuli muutettua viime vuoden puolella. Onneksi pakettiautolla tavaroiden roudaus onnistui kätevästi. https://www.pakuvuokra.fi/pakettiauton-vuokraus/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *