Näin lajittelet joulun jätteet – ja näin ne hyödynnetään uudelleen

Näin lajittelet joulun jätteet

Joulun aikana nautiskellaan kotijuhlista, ruoista ja lahjoista. Myös jätettä syntyy tavallista enemmän, jolloin sen lajittelukin on tärkeää hoitaa oikein. Siksi keräsin siihen tähän kootusti helpot vinkit.

Näin lajittelet joulun jätteet

Joulupallot, kimallenauhat ja lahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen. Lahjapapereiden pinnoitteet sisältävät niin paljon painoväriä, tarroja ja teippiä, että niitä ei voi laittaa paperinkeräykseen.

Sekajätteen kautta niistä tuotetaan jätevoimalassa kaukolämpöä ja sähköä. Myös rikkinäiset koristeet, kuten joulupallot ja kynttilälyhdyt menevät sekajätteeseen.

Rikkinäiset led-kynttilät, valosarjat ja muut sähkövempaimet taas eivät kuulu sekajätteeseen, vaan ne viedään sähkölaitekeräykseen. 

Tuikkukynttilöiden kuoret, alumiinivuoat ja muut alumiiniroskat menevät metallinkeräykseen.

Konvehtirasiat tehdään kahdesta osasta ja niin ne voi myös lajitella; pahvinen kuoriosa menee kartonkeihin ja muovinen kuori ja sisus muovippakkauksiin. 

Uudenvuoden tinoihin kannattaa kiinnittää erikoishuomiota. Jos käyttää jo aikaisemmin hankinttuja tinoja, ne sisältävät paljon lyijyä ja ovat vaarallista jätettä ja kuuluvat aina HSY:n vaaallisten jätteiden konttiin tai sorttiasemalle, jonne ne voi viedä ilmaiseksi.

Jätteen määrä on tosiaan jouluna tavallista suurempi. Pahvilaaikot kannattaa litistää ja jos mahdollista, kannattaa lahjapapereita ym. jätteitä säilyttää ensin vähän aikaa kotona, jos kierrätysastiat pursuavat. 

Vinkkejä joulun jätteiden määrän vähentämiseen

Jätteiden määrää voi joulunakin minimoida suosimalla pakkaamattomia kynttilöitä, hankkimalla ladukkaampia eli pitkäkestoisia joulukoristeita ja huolehtimalla niistä hyvin. Ja tietysti käyttämällä tavallisia astioita kertakäyttöisten sijasta. 

Jos uusia astiota tarvitsee, on hyvä idea kurkkaamaan ensin läheisen Konttikaupan valikoimat, sieltä voi tehdä tosi kivoja ja edullisia löytöjä. Aina ei myöskään tarvitse hankkia kaikkea joka kotiin, vaan myös ystäviltä voi usein lainata astioita erikoistilaisuuksiin – tai tajota omia ylimääräisiä varastoja muidenkin juhlakäyttöön. 

Uudelleenkäytettävät ja kestävät lahjakassit vähentävät myös tehokkaasti jätteiden määrää – sekä tietysti aineettomien lahjojen antaminen. 

Ruokahävikin vähentäminen onnistuu joulunakin

Joulu on ainakin meillä myös ihana ruokajuhla, niin kotona kuin matkallakin. Silti on hyvä pitää mielessä, että ruokajätteen määrää voi vähentää yhtä helposti kuin muulloinkin. Ruokia kannattaa ostaa kohtuullisesti, vatsat eivät vedä joulunakaan määrättömästi ja on turhaa hankkia ruokaa pilaantumaan, sitä saa helposti lisää tarvittaessa. 

Jos ruokaa kuitenkin jää yli, on sille sekä helppoa että hauskaa keksiä uusia muotoja. Kinkusta pyöräyttää nopeasti pitsan päällisen ja kaloista kevyellä kypsennyksellä pastakastikkeen. Näin meilläkin, vaikka en jauhoja juurikaan käytä – kaapissa on aina valmiina kikherne- ym. pastoja ja pitsanpohjan pyöräytän rahkasta tai vaikka mantelijauhoista ja juustoraasteesta.

Ruokajäte ja rasva eivät kuulu viemäriin, vaan biojäteastiaan. Helsingi seudulla siitä syntyy Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa biokaasua ja kompostia. Nestemäisen rasvan voi pakata tiiviiseen pakkaukseen ja laittaa sekajätteeseen. 

Lähde: HSY eli Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Tämän joulun vietämme taas ystävien kanssa kotia vaihtaen Floridassa, jossa on ollut ilo huomata jo kolmen vuoden ajan, että kaikista kotitalouksista haetaan viikoittain sekajätteiden lisäksi kierrätykseen kaikki muovi-, alumiini-, paperi- ja pahvijätteet.

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *