Muurinpohjapannulla grillaamista ja kesäkukkia
RAKASTAN KESÄÄ JA KUKKIA. Niinpä kun kalenterissa on jo kesäkuu pitkällä (vaikka lämpömittarissa edelleen +13), on parempi alkaa todenteolla nauttimaan kesästä. Ei ainakaan tarvitse sitten syksyllä katua ja ihmetellä, minne se kesä katosi. Minulle kesästä nauttimiseen kuuluu varsinkin kesäinen luonto ja ruoka.
Tuntuu, että juuri nyt kaikki kukkii ja tuoksuu. Vaikka työpäivät ovat venähtäneet taas aika pitkiksi, olen joka ilta nauttinut pehmeiden kesäiltojen valosta ja tuoksusta – ja tuonut kotiin ainakin jonkun uuden kukkakaunistksen. Pidän paljon tienvarsien villikukista. Rakastan syreenien ja kielojen huumaavaa tuoksua. Ja yksi kiva asia uudessa kodissa on se, että koko ajan löytää uusia edellisten asukkaiden istuttamia yllätyksiä pihasta ; )
Kukkien lisäksi olennainen osaa kesää on grillaaminen – ja siinäkin tärkeää on tuoksu ; ) Saimme aikanaan häälahjaksi kuusi muurinpohjapannua, samalta ystävältämme. Sekä myyjä, että ostaja olivat luulleet, että paketissa on kuuden sijasta yksi Muurikan pannu. Nyt, parin vuoden suunnittelun jälkeen, saimme hankittua uuden muurinpohjapannun ja siihen kuuluvan telineen polttimolla. Näillä valmistettuja ruokia ollaan nautiskeltu monena kesänä sukulaisten punaisen tuvan pihapiirissä. Siellä pannulla loihditaan uskomattomia herkkuja aamiaisista illallisiin. Niitä hetkiä muistellaankin pitkin talvea, ja siellä taas pian kokoonnutaan.
Huomenna on tarkoitus keskittyä ystävien kanssa enemmän Muurikalla grillaamiseen. Eilen se kuitenkin koottiin ja “sisäänajettiin” paistamalla pikaiset pihvit ja vihannekset. Pannulla kypsyttäminen on todella nopeaa ja siistiä ja maut muhivat pannussa. Siinä on helppo grillata kerralla kaikki kasvikset ja lihat. Ja erityisesti pidän siitä, että ruokaan saa upotettua valtavat määrät terveellisiä kasviksia, jotka imaisevat itseensä herkulliset grillimaut. Tämä meidän uusi pikku kesäkeittiömme toimii kaasulla, johon olen kovin ihastunut sisäkeittiössäkin. Nyt ruoka sai herkulliset maut jo heti ensimmäisellä pannun käyttökerralla.
Viime kesän uusista punaisen tuvan ruokavinkeistä kokeilimme nyt Creme Fraichen lisäämistä. Pannu voideltiin ensin käyttöönotettaessa sulalla silavalla, joka ostettiin Muurikan mukana. Kaikki ruuat kypsytettiin voissa ja oliiviöljyssä ihan hetkessä. Kypsät pihvit siirreltiin pannun reunoille maissien kanssa ja kypsät paprikat ja kesäkurpitsat keoksi keskelle. Kasvisten päälle sekoitettiin purkillinen Creme Fraichea ja seokseen pilkoin tuoretta ruohosipulia. Seoksen lämmittyä ruoka oli valmista – ja yhtä herkullista vielä illalla muutaman tunnnin päästä tytön tullessa treeneistä. Pannun nostimme tarjoilukärryllä pöydän viereen, jossa se pitii ruuan lämpimänä ja toimi hyvin tarjoiluastiana.
Pian on tulossa lisää muurinpohjapannugrillailua, jossa vähän mietitymmät raaka-aineetkin. Nyt kannattaa kuitenkin grillikausi viimeistään avata ja nauttia kesäkuusta ; )
VHH grilliruoka muurinpohjapannulle:
– Pihvit paistetaan pannussa voin ja oliiviökjyn seoksessa ja maustetaan samalla suolalla ja pippurilla
– 2 maissia leikataan muutaman sentin pätkiksi ja paistetaan lihojen kanssa.
– Lopuksi lisätään kasvikset (tässä 2 paprikaa ja kesäkurpitsa paloina) ja paistetaan lisäten oliiviöljyä ja musteita.
– 1 creme fraiche kadetaan kasvisten päälle ja
– pinnalle tuoreita yrttejä
Kypsytysaika yhteensä n. 15 min.