Kirja, johon hullaantua: Aivot Ihmisen tarina

Kirja, johon hullaantua: Aivot Ihmisen tarina

 

Kirjoihin on ihana hullaantua. Kohdallani niin ei tapahdu liian usein, mutta tämä Aivot – ihmisen tarina -kirja imaisi minut ihan täysin pyörteisiinsä. Otin kirjan luettavakseni heti, kun löysin sen arvostelukappaleen postilaatikosta ja sen jälkeen iltaisin oikein odotin iltaisin  sänkyyn menoa ja kirjaan syventymistä – ja välillä jouduin selittelemään miehelle, miksi pitää jättää välistä Netflixin uusi jakso, jonka yhdessä katsomista on yleensä odotettu.

Kirja, johon hullaantua: Aivot Ihmisen tarina

Olen opiskellut psykologiaa, sosiologiaa ja ahminut aina tietoa ihmisen mielestä ja käyttäytymisestä koko aikuisen ikäni. Nyt David Eaglemanin populisisen kiinnostavat kuvaukset ja vertailut ihmisen aivojen käsittämättömästä kapasiteestista, toimintakyvystä ja mahdollisuuksista herättivät taas kiinnostukseni ihmismieltä kohtaan ihan uusiin sfääreihin.

Ahmin kirjan muutamassa päivässä, mutta tuntuu että se on yksi niistä kirjoista, joka muutti omaa ajatteluani jotenkin pysyvästi, ja varsinkin arvostusta aivoja kohtaan. Todellakin, tuntuu että puhumme ja tiedämme paljon ihmisen käyttäytymisestä, mielestä, jaloista, käsistä, silmistä, suolistosta ja lukuisista muista eri osistamme, mutta se kaikkein oleellisin, kaiken käyttöjärjestelmä, itse aivot, jää vähemmälle huomiolle.

Sadat miljardit aivosolut, aivojen  fyysinen olomuoto ja ennen kaikkea niiden käsittämätön toimintakyky ja ominaisuudet sivuutetaan lähes poikkeuksetta erilaisia ihmisen vaivoja tai kehitysnäkymiä  pohdittaessa. Kirjaa lukiessa taas muistaa, että oikeasti juuri siitä pitäisi lähteä.

Kirja herätteli ja kiinnosti niin pajon, että huomaan ahmivani aivotietoa nyt kaikkialta ja julistin jo perheellenikin haaveilevani uudesta urasta aivotutkijana. No, sitä odotellessa tyydyn kiinnittämään enemmän huomiota omiin aivoihini. Pyrin hoitamaan niitä paremmin jatkossa.

Pyrin myös huomioimaan muita ympärilläni eläviä, työskenteleviä ja vierailevia aivoja. Kirjan lukiessa ymmärtää hyvin myös, että aivojen kohdalla mikään ei koskaan ole liian myöhäistä. Aivomme muuttuvat joka hetki ja kaikki, mitä teemme, vaikuttaa niihin. Mitä enemmän teemme jotain, sen syvemmän jäljen teemme samalla aivoihimme. Me itse muokkaamme omilla päätöksillämme aivojamme joka päivä ja hetki.

Kirja kurkistaa huippu-urheilijoiden ja rikollisten aivoihin, se kertoo miksi teemme asioita ja miksi emme tee niitä. Se antaa vihjeitä ja selkeitä selityksiä, miten ihmiskunta pystyisi ratkaisemaan järisyttävän suuria asioita ymmärtämällä ja huomioimalla aivojen toimintaa paremmin.

Myös kirjan lopun tulevaisuuden raottaminen niistä mahdollisuuksista, joihin ihmisaivot pystyvät jatkossa on suorastaan tajunnan räjäyttävää. Voisiko aivojen avulla synnyttää ikuista jatkuvuutta? Valloittaa uusia planeettooja?

Tässä vaiheessa lienee sanomattakin selvää, etten keksi yhtähään ihmistä, jollen en suosittelisi tätä viiihdyttävää ja nerokasta kirjaa, niin oman edun, terveyden, menestyksen kuin koko ympäröivän ihmiskunnan vuoksi.

* Kirjan arvostelukappale saatu Atena Kustannukselta

kauneus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *