Katkarapucocktaileja ja kevätajatuksia
Kevään kunniaksi kokeilin tehdä keväisen helpon ja nopean katkarapucocktailin jo ihan testinä ennen vappua. Tämä on nimittäin ehdolla meidän vapun alkuruoaksi. Hah, taidan ilmoittaa useimpien ruokapostauksieni yhteydessä, että ne ovat helppoja ja nopeita. Mutta sellaisia parhaat ruoat minusta ovat. Ja lisäisin siihen vielä selkeitä makuja ja yhdistelmiä. Ruoka ei useinkaan parane monimutkaisista yhdistelmistä tai pitkistä valmistusprosesseista, eikä niihin ole useimmiten aikaa tai inoakaan. Sitä paitsi mitä nopeampi ja selkeämpi ruoka, sen todennäköisemmin se koostuu tuoreita raaka-aineista eikä sisällä mitään ylimääräistä.
En kuitenkaan taida olla ainoa, jolla pukkaa pientä kevätväsymystä päälle. Toisaalta, valoisina iltoina energiaa riittäisi mihin vaan. Aamuisin aurinko herättää kuitenkin pimennysverhon raostakin jo aikaisin. Ja päivällä voisi taas viettää pitkän ja unisen siestan, harmi ettei se kuuluu meidän työkulttuuriimme. Siksi superhelpot ruoat helpottavat vappuviikonkin suunnittelua.
Eli takaisin sitten katkiscocktailiin. Kauniit lasit sopivat hyvin astioiksi. Niiden pohjalle revitään tuoretta salaattia sunnilleen puoleen väliin lasia.
Salaatin päälle palastellaan tuoreita vihanneksia. Tällä kertaa käytin kurkkua ja avokadoa kuutioina. Niiden päälle asetellaan sulatetut ja hyvin valutetut katkaravut. Jos ei halua käyttää katkiksia sellaisenaan, voi ne hyvin marioida vaikka limettivalkosipuliöljyssä ja käyttää kuumalla paistinpannulla voin ja öljyn seoksessa.
Tämän ruuan idea on oikeastaan maukkaassa ja helpossa kastikkeessa, jonka valmistin kermavaahdosta ja smetanasta, tomaattipyreestä ja nausteista. Kastike sopii hyvin muidenkin kalaruokien kanssa.
Katkaravut ovat muuten tosi terveellisiä. Vaikka ne ovat kalaan verrattuna vähärasvaisia, on niissä kuitenkin terveellistä omega 3-rasvaa, reilusti proteiinia, E-vitamiinia, seleeniä, kalsiumia ja kaliumia. Siksi niitä suositellaan myös huippu-urheilijoiden säännölliseen ruokavalioon. Aikoinaan niitä ei suositeltu, jos oli kohonnut kolesteroli, mutta nykyään nekin suositukset on kumottu.
Nämä annokset sopivat hyvin pieneksi suolaiseksi syötäväksi sellaisenaan ja minusta kaikkein parhaiten alkuruoiksi. Lisäänkin muuten nyt alkuruoat tuohon blogin oikean reunan reseptihakemistoon, josta se vielä puuttuu.
Mutta hei, kevätväsymystä tai ei, nautitaan täysillä keväästä. Valkovuokot kukkivat, koivun lehdet kasvavat ihan silmissä ja linnut sirkuttavat koko pitkän valoisan päivän. Tätä on odotettu!
VHH-katkarapucocktail, alle 10 g hh/annos:
Neljälle
n. 400 g pakastekatkarapuja
salaattia
0,5 kurkkua
2 avokadoa
sitruuna
tilliä
Kastike
2 dl kuohukermaa
1 purkki smetanaa
1 pikkupurkki tomaattipyreetä
mustapippuria ja suolaa myllystä
Sulata ja valuta katkaravut. Revi salaatti pieniksi ja asettele lasien pohjalle. Kuori ja kuutioi salaatin päälle kurkkua ja avokadoa. Asettele päälle katkaravut ja rouhi niiden päälle hieman suolaa ja pippuria myllyistä sekä purista sitruunasta mehua.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita smetanaan tomaattipyree sekä pippuria ja suolaa makusi mukaan. Nostele sekaan kermavaahto ja sekoita varovasti. Asettele lusikalla kastike katkarapujen päälle ja leikkaa pinnalle vielä tillisilppua.