Ihana italialainen tomaattinen uunikala
Kala on herkkuani ja erityisesti tuore kala paistettuna tai grillattuna. Tämä italialainen tomaattinen uunikala on ehdoton suosikkireseptini kalalle. Mikä tahansa kokonainen kala, kalafile, tuore tai pakastettu sopii tähän yhtä hyvin. Tämä on myös siitä harvinainen kalaruoka, että jos sitä jää yli, se vain paranee jääkaapissa seuraavaksi päiväksi. Eikä tässä reseptissä voi epäonnistua, se onnistuu taatusti aina ja huumaa jo uunista tulevalla tuoksullaan.
Kaiken perusta on tomaatti, niin kuin monissa italialaisissa ruuissa. Raikkaat yrttien ja tomaattien maut täydentyvät chilillä ja valkosipulilla ja muodostavat täydellisen raikkaan ja maukkaan seoksen, joka ei kuitenkaan peitä kalankaan makua alleen. Kilo kypsiä tomaatteja pestään, puolitetaan ja leikataan ohuiksi suikaleiksi.
Tuore tai kuivattu chili hienonnetaan huhmaressa tai saksilla. Jos hienonnat chiliä käsin, pese kädet huolellisesti, koska maku tarttuu niihin helposti. Valkosipulin kynnet kuoritaan ja pilkotaan ihan pieniksi.
Reilusti yrttejä huuhdellaan ja pilkotaan pieniksi. Samoin punasipulit.
Sipulit, valkosipulit, yrtit ja chili sekoitetaan keskenään ja seos sekoitetaan vielä pilkottujen tomaattien kanssa.
Kalafileisiin hierotaan öljyä ja ne maustetaan suolalla ja mustapippurilla ja asetellaan vierekkäin uunivuokaan.
Yrtti-tomaatti-sipuliseos kaadetaan kalojen päälle ja paistetaan uunissa 180 asteessa keskitasolla noin 20 minuuttia.
Italialainen ruoka on aina vaan niiiiin hyvää. Lisäänkin nyt tuonne blogin oiken reunan hakemistoon oman kohtansa italialaisille VHH-ruoille, niin ne löytyvät jatkossa helposti paikasta.
Lisukkeeksi tein tuoresalaatin siemen-pähkinäseoksella sekä pannussa öljyssä käännellyt ja pippurilla ja suolalla maustetut kesäkurpitsat.
Ruuan kannattaa antaa vetäytyä hetken ennen syömistä, joloin maut sekoittuvat ja syventyvät entisestään.
VHH-tomaattinen uunikala, alle 20 g hh/annos:
Kahdeksalle
1 kg kalafileitä
1 kg tomaatteja
4-5 valkospipulin kynttä
3 punasipulia
1/2 ruukkua basilikaa
1/2 ruukkua muita yrttejä (persiljaa/tilliä/timjamia/rosmariinia tms.)
0,5-1 tuoretta tai kuivattua chiliä
5 rkl oliiviöljyä
Hiero kalafileisiin oliiviöljyä, mausta ne suolalla ja pippurilla myllystä ja asettele uunivuoan pohjalle vierekkäin. Pilko tomaatit, kuori ja pilko hienoksi valkospipulin kynnet ja punasipulit. Huuhtele yrtit, ravista kuiviksi ja hienonna. Huuhtele ja hienonna chili. Sekoita sipuli, valkosipuli, yrtit ja chili keskenään. Sekoita seos tomaattien sekaan ja asettele kalafileiden päälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja valuttele päälle oliiviöljyä. Paista uunissa 180 astessa noin 20 minuuttia.