Herkullinen maksapasteija korvaa suolaiset leivonnaiset (gluteeniton ja vhh)
Anoppini tekee maaiman parasta maksapasteijaa. Herkullinen maksapasteija korvaa suolaiset leivonnaiset (gluteeniton ja vhh). Joinain vuosina teen pasteijan tällä samalla reseptillä joulun aikaan itsekin – vaikkei sen tarvitse varsinainen jouluruoka ollakaan, vaan sopii hyvin milloin tahansa tehtäväksi. Useimmiten mieheni äiti on tuonut meille tuoreen maksapasteija Tuomaan päivänä miehen nimipäiväksi. Nyt saimme sen vierailulla heidän luonaan Tapaninpäivänä. Pasteija säilyy useamman päivän kylmässä, mutta vaikka yrittäisimme kuinka säästellä sitä, on siitä viimeistään kahden päivän päästä vain murut jäljellä. Se maistuu ihan sellaisenaan tai tumman leivän kanssa. Minusta sen kanssa sopii hyvin myös hedelmäpalat ja mausteinen glögi tai tee.
Maksapasteija on myös hyvä gluteeniton ja suolainen tarjottava. Se on täysin viljaton, jos alkuperäisen reseptin korppujauhot korvaa mantelijauheella.
Herkullinen maksapasteija korvaa suolaiset leivonnaiset (gluteeniton ja vhh)
- Vatkaa 4 munaa kunnolla (ei tarvitse vaahdottaa).
- Lisää jauhemaksa, korppujauhot, anjovisliemi ja kerma.
- Silppua sipuli pieniksi kuutioiksi, kuullota voissa ja lisää sipulit ja voi seokseen.
- Pasteija paistetaan irtopohjavuuassa. Laita sen pohjalle pyöreäksi leikattu leivinpaperi ja voitele reunat sisältä oliiviöljyllä.
- Kaada koko seos irtopohjavuokaan. Pasteija paistetaan vesihauteessa. Laita pasteijavuoka korkeareunaiseen uunipeltiin ja kaada peltiin mahdollisimman paljon vettä – vasta uunissa paikoillaan, ettei tarvitse siirtää vesiallasta.
- Paistetaan uunin alaosassa yhteensä 1, 5 h. Ensin 225 asteessa ja aika pian, kun pasteija on noussut, lämpötila lasketaan 150 asteeseen.
- Siirrä jäähtynyt pasteija tarjoilua varteen kauniiseen astiaan tai esim. puiselle juustolautaselle, josta sitä leikataan paloja kakkulapiolla. Maksapiiraan koristeeksi sopii vaikka päälle asetettu pieni katajan- tai puolukanoksa.