Helppo moussaka tuo Kreikan lämpöä kotikeittiöön

KIVAA VAIHTELUA perinteisille Suomi-herkuille vapaapäivinä on valmistaa itse lomamatkoilla tutuiksi tulleita ruokia. Varmaan kaikki Kreikan kävijät ovat maistaneet matkoillaan moussakaa ja useimmat todennäköisesti ihastuneetkin siihen. Ainakin meillä on käynyt niin. Kreikassa moussaka tehdään lampaanlihasta ja alkuperäisen reseptin mukaan kasvislisukkeena on käytetty vain munakoisoa, vaikka nykyään osa siitä korvataankin usein perunalla. Tämän moussakan tein ihan kotimaisesta sika-nautajauhelihasta ja kokonaan munakoisosta. Silloin ruoka on myös todella vähähiilarinen ja silti maultaan ja koostumukseltaan hyvin lähellä vaikkapa pastasta tehtyä lasagnea. 

Moussakaan 10 hengelle tarvitset:

  • 2 munakoisoa
  • 3 sipulia
  • 1 200 g jauhelihaa 
  • 3 valkosipulin kynttä
  • suolaa ja pippuria myllystä
  • muskottipähkinää (pärjäät ilmankin, minullakaan ei sitä nyt ollut)
  • 2 tlk tomaattimurskaa
  • 2 dl vettä
  • 250 g juustoraastetta
  • 2 kermaa
Ruskista öljyssä sipulit, jauheliha ja hionennetut valkosipulit. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattimurskat ja vesi. Kuumenna kattilassa kerma ja sekoita siihen suurin osa juustoraasteesta, varo polttamasta pohjaan. Leikkaa munakoisot pitkittäin puolen sentin viipaleiksi ja paista molemminpuolin reilussa oliiviöljyssä 2 min. / puoli. 
Lado uunivuoan pohjalle puolet munakoisoista, jauhelihakastikkeesta ja juustokastikkeesta ja päälle toinen samanlainen kerros. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta. Paista uunin alatasolla 200 asteessa 20 minuuttia. Laita loppuvaiheessa kansi, jos pinta meinaa palaa. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen syömistä.
Tätä valmistin viimeksi sukulaisperheen tullessa saaressa  meille syömään. Tosin pieni “valmistusvirhe” pääsi yllättämää, kun yksi jauhelihoistani oli “hukkunut” liian täyteen jääkaappiin. Saaresta kun käydään harvakseltaan mantereella kaupassa ja silloin ruokavarastot täytetään äärimmilleen. Mousaakassani oli siis 400 g jauhelihan vaje, jonka johdosta annos oli hieman liian pieni neljälle aikuiselle ja viidelle juniorille. Siksi moussaka oli hieman liian löysää, mikä näkyy kuvissakin. Tuossa ohjeessa on kuitenkin oikea annostus ja sehän on helppo myös puolittaa viiden hengen annokseksi. 
Kreikkalaisia ruokiakin on alkanut pikkuhiljaa kertyä blogiin. Siksi lisäsin niille nyt myös oman kohtansa reseptihakemistoon.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *