Helppo, kermainen maksapasteija sulaa suuhun

Eilen postasin anoppini ihanasta Aurajuustohyydykkeestä, jonka saimme tänä vuonna aatonaattona. Sen seurana saimme toisen, jo perinteeksi tulleen joulun ajan ruokalahjan mieheni äidiltä,  itse tehdyn maksapasteijan. 
Nämä molemmat halusin postata vasta joulun jälkeen. Vaikka kuvissa tonttu koristaa pastejaa, haluan muistuttaa myös itseäni siitä, että nämä suolaiset, terveelliset ja vähähiilariset herkut käyvät ihan yhtä hyvin mihin tahansa muuhunkin juhlaan tai herkkuhetkeen kuin jouluun. Ja vaikka et olisi maksaruokien tai pasteijoiden ystävä, voin luvata, että silmät pyörähtävät päässäsi, kun ensi kerran maistat tätä suussasulavaa pehmeän kermaista herkkua!!

Vaikka pasteijaa kuinka säästelisi – ja sehän säilyy hyvin ja vain paranee kylmässä, koko tuhti annos hurahtaa helposti kerralla tai kahdella. Jos syöt tummaa leipää, käy se hyvin pasteija alle. Samoin voit nauttia sen kanssa marjoja tai hedelmäviipaleita… Voit herkutella pasteijaa yhtä hyvin kylmänä tai lämpimänä.
Tänä jouluna yhdistimme siihen tuon anopin toisen herkun, Aurajuustohyydykettä, ja tuoreita hedelmäpaloja, mutta pasteija sopii hyvin ihan sellaisenaankin ja vaikkapa seuraksi tilkka punaviiniä, maitoa, teetä tai glögiä. Bon Apppétit! 
VHH-maksapasteija, max 30 g hh/annos:
350-400 g jauhettua naudan, vasikan tai sian maksaa. Naudan on maultaan miedoin ja vasikkaa onkin hankalaa saada kaupoista.
4 munaa
3 rkl korppujauhoja 
3 rkl manteijauhetta
(2 rkl anjovis- tai sillipurkin lientä, voi jättää poiskin)
4 dl kermaa
6 rkl voita sipulin kuullottamiseen
2 sipulia
suolaa maun mukaan, 1 tl inkivääriä ja 1 tl valkopippuria

Vatkaa 4 munaa kunnolla (ei tarvitse vaahdottaa), lisää jauhemaksa, korppujauhot, anjovisliemi ja kerma. Silppua sipuli pieniksi kuutioiksi, kuullota voissa ja lisää sipulit ja voi seokseen. 
Pasteija paistetaan irtopohjavuuassa. Laita sen pohjalle pyöreäksi leikattu leivinpaperi ja voitele reunat sisältä oliiviöljyllä. Kaada koko seos vuokaan. Se paistetaan vesihauteessa. Laita vuoka korkeareunaiseen uunipeltiin ja kaada peltiin mahdollisimman paljon vettä – vasta uunissa paikoillaan, ettei tarvitse siirtää vesiallasta. Paistetaan uunin alaosassa yhteensä 1, 5 h. Ensin 225 asteessa ja aika pian, kun pasteija on noussut, lämpöttila lasketaan 150 asteeseen.
Siirrä jäähtynyt pasreija tarjoilua varteen kauniiseen astiaan tai esim. puiselle juustolautaselle, josta sitä leikataan kakkulapiolla. Talvella maksapiiraan koristeeksi sopii vaikka päälle asetettu pieni katajanoksa.
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *