Helppo arkiruoka pakastekalasta, limetistä ja timjamista
Kalaa pitäisi syödä usein sen terveelliseten öljyjen takia Kesällä suurinta herkkuani on saaristossa juuri merestä nostettu kala. Talvella kalatarjonta on usein yksipuolista ja kallista. Helppo, edullinen ja ihan hyvä vaihtoehto on pakasteseiti. Sitä kokatessamme mies keksi työntää kalat vielä kuumaan grilliin voissa ja öljyssä paistamisen jälkeen. Ne saivat grillissä kiinteämmän muodon ja hieman rapean kuoren, mikä oli oikein hyvä idea.
Tilli on aika ilmeinen kalan kanssa tarjottava (ja suuresti pitämäni) yrtti. Nyt kuitenkin käytin vaihteeksi tuoretta timjamia, joka sopii hyvin kalan ja limetin kanssa. Timjami on jo keskiajalta tunnettu tuoksuva yrtti, jota on käytetty pitkään rohdoksena mm. kurkun ja hengitysteiden tulehdusten hoitamisessa.
Harmaan sadepäivän kattauksesta tehtiin niin värikäs, että siihen sopi täydellisesti myös limetin värinen pieni häälahjaksi saamamme 90-luvun lasikannukin ; )
Lisukesalaatti koostui tuoreista kasviksista, pähkinöisä ja siemenistä. Niin vihanneksia kuin kalaakin dippailtiin pieniin sivukuppeihin laitetuissa keraviilikastikkeissa.
Seiti on kätevä ja hyvä vaihtoehto ja sitä voisi hyvin pitää pakastimessa valmiina aina sellaisiin päiviin, kun tekee kalaa mieli tai ei oikein ehdi käydä kaupassa.
VHH Seiti limellä ja timjamilla, max 15 g hh/annos:
Neljälle
800 g pakasteseitiä
voita ja öljyä paistamiseen
1 limetti
tuoretta timjamia
tuoreita vihanneksia ja juureksia salaattiin
siemeniä ja pähkinöitä salaattiin
Kermaviilikastike:
1 prk kermaviiliä
2 tl sinappia
limettimehua
1 tl hunajaa
suolaa ja pippuria myllystä
Maista ja lisää aineita tarpeen mukaan
Sulata kalat valmiiksi nostamalla ne pakastimesta illalla jääkaappiin, aamulla pöydälle tai puoli tuntia ennen paistamista vesihauteeseen. Hiero niiden pintaan oliiviööljyä. Paista molemmin puolin kypsiksi voin ja öljyn seoksessa pannulla. Siirrä vuokaan ja nosta 220 asteiseen grilliin tai uuniin 20 minuutiksi. Kiireessä voi jättää grillivaiheen pois. Grillissä kaloista tulee kiinteämpiä ja rapeampia pinnasta. Silloin kalapaloja on myös helpompi dipata kermaviilikastkkeeseen.
Purista limetistä kalojen pinnalle mehua ja asettele päälle limetin siivuja ja tuoretta tímjamia. Timjamin voi laittaa uuniin mukaan, jolloin sen täyteläinen makun tarttuu voimakkaammin kalaan. Itse pidän eniten tuoksuvasta timjamista tuoreena paistetun kalan päällä.
Tee tuore salaatti ja jätä siihen reilun kokoisia paloja tai suikaleita erim. porkkanasta, kurkusta ja paprtikasta dippailtavaksi kermaviilissä.
Tee kermaviilikastike ja aseta se lautasille erikseen pikkukuppeihin. Voi maustaa senkin myös yrteillä.