Helpot ja maukkaat juustoiset uunisilakat

Voisin vielä jatkaa eilen alkanutta kalateemaa. Aina kuulee, ja itsekin ajattelee, että kaloja pitäisi syödä useammin, varsinkin niiden hyvien öljyjen vuoksi – niistä postasinkin jo aikaisemmin täällä kalakeittoa tehdessämme. Monipuolisuuden vuoksi tässä pitkästä aikaa silakkaruoka. Juustoisen kermakastike sopii hyvin silakoille. Silakkaakin pitäisi tehdä muutenkin useammin. Se on minusta hyvää ja ihan käsittämättömän halpaa varsinkin verrattuna muihin kaloihin. Tämän reseptin annos valmiiksi perattuja silakkafileitä maksoi alle 5 eur eli noin euron/henkilö.

Silakkaa snotaan usein hyväksi arkiruoaksi, ilmeisesti sen kohtuullisen hinnan takia. Silakat eli hailit ovat kuitenkin kooltaan niin pieniä, että niiden käsittelyyn menee kuitenkin aikaa. Se on ihan hauskaa näpräämistä, mutta minusta sen takia silakoista saa herkullisen viikonloppuruuan. Silloin on aikaa  rauhassa tehdä silakasta kääreitä, kuten tässä reseptissä, tai paistaa niitä yksitellen voissa.

Lado silakkafileet lautaselle selkänahan puoli alaspäin. Hiero niiden pintaan käsin oliiviöljyä. Tämän italialaisen kokkausvaiheen teen aina kaikelle kalalle. Se pitää ne muhevana ja tartuttaa mausteet paremmin. Jauha myllystä päälle suolaa. Levittele fileiden päälle sinappia. Tämäkin käy helpoiten sormella. 

Ripottele päälle silputut yrtit ja purjot. Rullaa fileet ja laita rullat tiiviisti vierekkäin uunivuokaan. Tässä vaiheessa myös limpsasin saksilla pienet selkäevät, jotka silakkafileissä edelleen oli. Ne voi toki myös syödä. Tämä annos määrä menee juuri sopivasti lasiseen piirakkavuokaan. Jauha vielä myllystä päälle suolaa ja ripottele pinnalle loput yrtit lautasilta. 

Kokeilin Valio Crea kolmen juuston ruokakermaa.  Kaadoin sitä tasaisesti päälle silakoiden päälle. Yhtä hyvin voit käyttää kermaa ja sulattaa siihen raastettuna lempijuustoasi. Paista 200 asteessa 30 minuuttia.
Uuneissa on eroja, joten kannattaa kokeilla, että kalat ovat kunnolla kypsiä. Ne myös näyttävät herkullisemmilta hieman rapealla ja ruskealla pinnalla. 

Tarjoa haluamiesi lisukkeiden kanssa. Kalat ja kerma ovat vähähiilarisia ja hyvän VHH-annoksen saat käyttämällä lisukkeina höyrytettyjä kasviksia ja salaattia.
Kala päälle voi lisätä tietenkin mtä tahansa yrttejä. Minusta sopivia ovat ainakin tilli, ruohosipuli, purjo, presilja ym. 

Vihannesten höyryttäminen käy ihan hetkessä kerroskattilan yläosassa. Silloin alaosan vedestä saa säästämällä myös hyvän liemen vaikka kasvissosekeittoon. 

Kypsytettyihin vihanneksiin saa kivaa vaihtelua lisäämällä niihinkin tuoreutta yrteillä ja vaikka ruccolalla. Ja päälle tietysti hieman suolaa ja oliiviöljyä tai voinokareita sulamaan.
Meillä tämä ruoka sai suuren suosion. Juustoinen kerma tekee siitä niin täyteläisen ja maukkaan, että se voi hyvin maistua sellaisillekin ruokailijoille, jotka eivät ole yleensä kovin innostuneita silakoista.

Latasestakin tulee värikäs ja herkullinen, kun annoksessa on sekä kypsennettyjä että tuoreita kasviksia. Niistä saa herkullisen keon asettelemalla tuoreet lehdet ja yrtit päällimmäisiksi.
Herkullista ja rentouttavaa viikonlopun jatkoa!!

Vähähiilarinen silakkavuoka, max 10 g hh/annos
neljälle:

600 g silakkafileitä
oliiviöljyä
0,4 dl sinappia
merisuolaa myllystä
voita vuoan voiteluun
1 ruukku tilliä
0,5 ruukkua ruohosipulia
0,5 purjosipulia
1 purkki Crea kolmen sipulin ruokakermaa (tai kermaa ja juustoraastetta)

Ohjeet ylhäällä kuvien yhteydessä

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *